Mijn man is overleden en ons kind wil niet naar de beri | Verhalen | Denise

Mijn man is overleden Beri

Hoi iedereen, ik heb een vraag gekregen van Karin. Vorige week is haar man overleden na een lang ziekbed. Hij was nog geen 50 jaar. Ze is enorm verdrietig. En haar dochter van 13 vertoont ‘abnormaal’ gedrag. Zo noemt ze het zelf.

1 van de dingen is: ze wil niet naar de beri van haar vader. Karin heeft het hier erg moeilijk mee en probeert haar toch te dwingen. Nu zegt haar schoonmoeder dat ze het gewoon moet laten. Maar haar moeder zegt dat ze afscheid MOET nemen anders gaat ze last krijgen van de geest haar vader. Karin wil snel wat advies want ze wordt er gek van. Kunnen jullie haar wat advies geven. Ik heb zelf ook wel wat advies maar weet niet veel over het culturele. Alvast bedankt! Geef de brief van Karin door aan belangstellenden wellicht kunnen anderen ook helpen. #Beri #Denise #Amsterdam #Paramaribo #Suriname #goedereis #vakantie #travel #rituelen #story #cultuur

Mijn man is overleden

He Denise, ik ben helemaal door de war. Mijn man is van de week overleden. We zitten allemaal diep in de rouw. We hebben 1 dochter samen. Ze is 13 jaar. Maar ze is heel erg boos op haar vader. Alsof hij haar opzettelijk in de steek heeft gelaten. Ik weet niet wat ik moet doen want ik zit ook met mijn eigen verdriet en ik moet zoveel regelen.

Onze dochter geeft al een tijdje aan dat ze absoluut niet naar de uitvaart wil gaan. (al voor dat hij was overleden). Ze wil ook niet naar het afscheid. Ze wil hem helemaal niet zien. We hebben hier de hele tijd gezeur over thuis. Ik snap haar verdriet maar ik kan het toch niet goedkeuren? Ik weet zeker dat ze hier heel veel last van gaat krijgen. Ze gaat spijt krijgen als ze ouder is. Ze heeft een oudere broer. Die vindt dat ik haar gewoon moet laten. Ook mijn schoonmoeder zegt dat ik haar niet moet dwingen. Dat ze niet perse hoeft te gaan. 

Ik ben mijn man kwijt

Mijn eigen moeder is hier fel op tegen. Ze zegt dat ze moet gaan, ze is een kind en ze heeft niets te willen. Ik ben het eens met mijn moeder maar mijn kind gaat kapot van verdriet. Het doet me pijn om haar zo te zien. Ik ben mijn man kwijt maar ik ben ook bang om haar te verliezen. Ze was altijd zo gelukkig, zo vrolijk. Dol op haar papa en op mij. Ze wil nu niet eens meer met me praten. Ze doet abnormaal.

Ik wil niet steeds boos zijn. En de hele dag de discussie over wel of niet gaan. Het brengt zoveel extra stress mee. Moet ik haar toch maar thuis te laten of bij een vriendin? Ze wil absoluut niet naar het lijkenhuis. Mijn moeder zegt dat ze tenminste naar het lijkenhuis moet gaan om afscheid te nemen. Dat zeggen de afleggers ook. Maar mijn dochter wil hun helemaal niet zien. Ze vindt ze eng. Ik snap dat wel. De dood is ook eng voor zo een kind. 

Rituelen

Mijn moeder zegt ook dat het noodzakelijk is dat ze op een rituele manier afscheid neemt want ze gaat anders last krijgen van de geest haar vader. En mijn moeder zegt dat mijn man het mij ook gaat kwalijk nemen en dat ik dan ook last van hem ga krijgen. Ik ben helemaal door de war. Wat moet ik nou? Kun je me advies geven Denise en kun je de mensen vragen om me snel te adviseren want ik weet het niet. Ik heb de uitvaart om deze reden ook even uitgesteld, maar ik kan niet langer wachten. Ik had nooit gedacht dat ik dit nu mee zou maken in mijn leven. Wat een stress ik wens het niemand toe. Alvast bedankt, Karin

Advies van Denise

Hi Karin,
Allereerst gecondoleerd. Ook voor jullie dochter. Wat een verdriet en boosheid. Maar het is allemaal heel begrijpelijk hoor. Helemaal niet abnormaal zoals je dat noemt. Dit is echt een zware periode voor haar. Kinderen met verdriet. Kinderen in de rouw. Dat is echt niet makkelijk. Rouw is al zwaar voor volwassenen laat staan voor kinderen. Ze begrijpen niet altijd wat de dood precies inhoudt. En de gedachten van een dood lichaam kan ze angstig maken.

Je schrijft ook dat ze boos is. Ze kan het gevoel hebben dat papa haar heeft gelaten. Dat is echt verdrietig. Kijk elk kind is anders en reageert anders op verdriet. Sommige kinderen vinden juist troost in het afscheid nemen, terwijl anderen, zoals jouw kind, liever afstand nemen. En dat mag eigenlijk ook.

Samen

Ik vind het zelf ook moeilijk en heb niet veel advies en zeker niet op cultureel vlak. Wellicht kan iemand anders jou daarmee helpen of jou doorsturen naar iemand die daar verstand van heeft. Je geeft al aan dat er afleggers zijn. Probeer ook samen met hun een oplossing te vinden.

Mij rest nog om aan te geven dat je echt veel met haar moet praten. Geef haar aan dat je haar gevoelens begrijpt. Misschien kan ze een brief schrijven voor haar vader. Jullie kunnen ook thuis met zijn tweetjes een soort van ritueel doen. Vraag haar wat zij graag wil. Of misschien kan ze via livestream of Facetime meekijken naar de beri en het afscheid. Als ze niet komt, geef haar wel de mogelijkheid om toch te komen indien ze van gedachten is veranderd die dag. Maar dwing haar liever niet. Laat alle gevoelens toe: Zeg dat het oké is om verdrietig, bang of zelfs boos te zijn. Alles mag gevoeld worden.

Zoek hulp

Merk je dat het echt een beetje uit de hand loopt emotioneel, zoek dan wel hulp hoor. Ook na de beri. Zelfs maanden of jaren erna kan ze hier last van krijgen. Zoek hulp als het nodig is: Soms kan een praatje met de huisarts, psycholoog of therapeut die ervaring heeft met kinderen en rouw echt helpen. Zij kunnen je kind begeleiden in dit proces. Wellicht kan iemand in de comments iemand aanbevelen. (Nederland en Suriname)

Het belangrijkste is om er voor elkaar te zijn. Laat je kind weten dat ze niet alleen is en dat het oké is om je zo te voelen. Sterkte met alles en heel veel liefde voor jullie beiden toegewenst, Groetjes van Denise

Heb je ook een vraag of wil je je verhaal delen dat kan. App naar +31685421200
** Om privacy redenen zijn de namen en foto’s in dit verhaal gewijzigd. Let op: Soms worden de verhalen door ons herschreven om het lezen voor onze bezoekers makkelijker te maken.

Lees ook:

Mijn man is overleden Beri

Volg FamilieNieuws! Hét Suriname Magazine van Denise.
Het grote Suriname Platform. Van Paramaribo tot Amsterdam | Nederland | Suriname | Vakantie | Foto’s | Beri | Relaties | Gezondheid | verhalen | Surinaams Eten | Lifestyle | Business | Influencer | Doekoe | Shop
Heb je nieuws? Laat het ons weten. Ook een familiebericht plaatsen? Dat kan nog steeds GRATIS. P.s. Wil je je verhaal met ons delen? App het naar +31685421200 en wij plaatsen het anoniem. Adverteren? Goed plan! Laat jouw business zien aan al onze 160.000 volgers op social media.