‘Mijn zus heeft mijn vader stiekem gebrand’ | Verhalen | Denise

Mijn zus vader vakantie Amsterdam Paramaribo reizen 52

“Soms zie ik mijn dode vader huilend naast mijn bed, alsof hij me iets wilde zeggen.”

Het is al triest genoeg om als broer en zus ruzie te hebben maar je vader stiekem cremeren is wel wreed hoor. Dit is het resultaat van een familieruzie in Nederland. De broer zegt ook dat zijn vader helemaal niet gecremeerd wilde worden. Hij heeft zijn zus aangeklaagd en ze moet hem betalen van de rechter!
Zo wreed zijn Surinamers niet toch?

Nou, toch wel hoor. Een Coroniaanse vrouw heeft haar zus in Nederland niet eens verteld dat hun vader is overleden. Ze kwam er weken later achter dat hij ziek was, dood is, gebrand en zelfs al uitgestrooid is. Zo wreed dus. Zijn er meer mensen die zoiets hebben meegemaakt? Suus heeft jullie advies nodig. Lees het verhaal van Suus en haar ‘gemene’ zus uit Coronie. Bekijk ook de video. Geef het door aan belangstellenden. Is die zus wreed of snap je haar wel? #zus #broer #vader #rechtbank #geldsturen #smartengeld #familierecht #erfrecht #Suriname #Nederland #Coronie #westernUnion

Video
Luister onderstaande video. Wil je toch liever lezen? Dat kan. De tekst begint onder de video:

Mijn zus 

Hi Denise, van de week ben ik weer heel erg verdrietig geworden door iets wat ik las in de Nederlandse krant. Het ging over een broer die zijn zus had aangeklaagd omdat die zus hun vader stiekem heeft gecremeerd. Zo wreed kan je bloedeigen familie niet zijn toch? Zou je denken. Maar het kan erger en dat ik mij overkomen. Deze broer heeft nog afscheid kunnen nemen van zijn papa. Ik heb nooit afscheid kunnen nemen van mijn vader. Ik wist niet eens dat hij ziek was. Hij is nu dood en gebrand. Dat zeggen ze, maar ik weet het niet zeker want ik was er niet bij.

Karina uit Coronie

Ik heb een zus. Karina, ze woont in Coronie en ik heb het gevoel dat ze haar leven lang al verbitterd en boos is. Ik zeg niet dat Coronianen dom zijn hoor, ik ben zelf van Coronie, maar mijn zus is oerdom. Altijd al geweest, sinds we jong waren.

Ik woon ongeveer 20 jaar in Nederland. Sinds ik weg ben ondersteun ik mijn ouders en uiteraard ook mijn zus. Zij zijn in Suriname gebleven. En ongeveer 10 jaar geleden is onze moeder overleden. Mijn vader en zus waren nog mijn enige familie in Suriname waar ik contact mee heb. Ik ging wel regelmatig langs, maar sinds corona ben ik nooit meer gegaan. Niet erg. Ik mis Suriname niet want na de dood van mijn moeder heb ik hele erge ruzie gekregen met mijn zus.

Ze vond namelijk dat ik alles moest betalen. Mijn vader en mijn zus speelden een vies spelletje. Daardoor is mijn moeder op een hele zielige manier begraven en dat hebben ze mij kwalijk genomen. Terwijl zij helemaal niets hebben ingebracht. Maar daar gaat het verhaal nu niet over maar dat is wel de reden dat we niet op goede voet leven.

Ik verzorgde hem

Ik ben wel gewoon doorgegaan met het verzorgen van mijn vader. En ook mijn zus want mijn vader woont bij haar en ik weet wel zeker dat ze ook genoot van de euro’s die binnenkwamen. Mijn vader had een eigen telefoon en internet, waar ik voor betaalde en zo kon ik contact met hem onderhouden. Hij en ik waren gewoon weer goed op elkaar na de begrafenis van mijn moeder, ik nam hem niets meer kwalijk. Het is mijn vader. Maar zij is mijn zus. Ik wilde ook niet boos meer zijn op haar. Maar zij bleef boos hoor.

Vakantie Paramaribo

Mijn zus kwam nooit meer aan de telefoon als ik om haar vroeg. Ik belde haar ook nooit op haar telefoon. Ze was boos op mij. Ik heb het gevoel dat ze gewoon jaloers op me is. Eeuwig vertelt ze mensen dat ik biggie fasie heb en dat ik geen geld stuurde. Terwijl ik nooit een maand ben vergeten om geld te sturen voor mijn vader. Op haar naam nog erbij. Ik heb alle bewijs. Maar ik wil haar niet zwart maken. Ik hou ondanks alles van mijn zus. Maar elke keer die ruzie en spanning, daar had ik geen zin in. Daarom vond ik het stiekem prima dat ik geen rechtstreeks contact met haar had. Ik zou het wel met der uitpraten als ik weer eens op vakantie naar Paramaribo zou gaan, alleen die dag is nooit gekomen.

Geen familie in Suriname

Ik heb niet echt contact met familie en vrienden in Suriname. De familie en vrienden die ik nog wel had zijn allemaal negatief beïnvloed door mijn zus. Sommige zag ik nog wel op Facebook maar velen hebben het contact verbroken.

Tot ik een keertje een bericht kreeg van een dochter van een oud buurt vriendinnetje van mij. Ongeveer 6 maanden geleden. Ze zei, wat jammer dat je vader er niet meer is, zo gaan we je nooit meer zien. Ze condoleerde me met de dood van mijn vader en ze moest me groeten van haar moeder. Ze vroeg zelfs wanneer ik naar Suriname zou komen. Ik was welkom bij hun thuis want ze wisten dat mijn zus moeilijk deed. Ik las haar bericht pas weken later.

Ik schrok me kapot. Ik vroeg of ik haar mocht bellen want ik wist zeker dat ze zich vergiste. Ik had een paar dagen eerder nog geld gestuurd naar mijn zus. En had mijn vader nog niet gebeld voor de maand. Ik belde hem ongeveer 1 keer per maand. Nadat ik geld had gestuurd.

Afijn, ik kreeg toen haar moeder, mijn vriendinnetje aan de telefoon. Ze vertelde me alles. Ze moest zelf ook huilen. Ze had geen idee dat ik van niets wist. Mijn vader was 3 maanden ziek geweest. Ik belde hem elke maand. Ja, natuurlijk te weinig, maar hij had me nooit gezegd dat hij ziek was en mijn zus heeft ook niets gezegd. Mijn vader was al 2 weken dood. Mijn zus heeft me nooit gezegd dat hij ziek was, nooit gezegd dat hij was overleden en ze heeft hem stiekem gebrand.

Ziekenhuis in Paramaribo

Dat wilde hij niet! Mijn vader heeft altijd gezegd dat hij begraven wilde worden naast mama. Ook in Coronie. Hij lag dus maanden in het ziekenhuis in Paramaribo. Ook toen ik gewoon contact met hem had. Hij heeft me niets gezegd. Hij wilde me niet ongerust maken. Dat weet ik zeker. Mijn vader hield van mij. Al hebben we moeilijke tijden gekend. Maar hij was juist trots op mij. Had ik maar vaker contact met hem gemaakt of doorgevraagd. Als ik er nu aan denk word ik weer verdrietig. Hoe kon mijn zus zoiets doen?

Mijn zus heeft me echt nooit gemogen. Het lijkt alsof ze blij is dat ze dit heeft kunnen doen. Tegen de buren (mijn vriendin, haar moeder) zegt ze altijd dat ik niets van mij laat horen en dat ik gemeen ben. Dat ik nooit naar ze heb omgekeken en dat ik nooit meer papa ben komen opzoeken. Ja, dat laatste is waar, maar ik heb hem wel verzorgd. Die vriendin zelf praat ook niet met mijn zus btw. Al jaren niet. Zo is mijn zus, ze houdt mensen op afstand. Als het aan mijn zus lag, zou niemand weten dat mijn vader dood is, maar Coronie is klein. Het nieuws verspreidt zich vanzelf wel. Ook ik weet het nu. Helaas veel te laat! Niemand heeft het me gezegd.

Niets op Facebook

Ik twijfel soms of hij wel echt dood is. Ik heb niets gekregen, niets gezien. Geen foto’s, filmpjes, niets. De crematie was waarschijnlijk niet druk bezocht. Er stond niets op FamilieNieuws, niets op Facebook of in de krant. De meeste mensen die mijn vader kennen wonen in Coronie. Ik denk niet dat ze naar Paramaribo zijn gegaan om mijn zus te ondersteunen. Vooral hoe ze met bijna iedereen ruzie maakt..

Ik heb zoveel verdriet om mijn vader. Soms zie ik hem huilend naast mijn bed, dat was al voordat ik wist dat hij dood was. Alsof hij me iets wilde zeggen. Had ik toen maar meteen gebeld. Ik heb zoveel vragen. Wat gaat er door het hoofd van mijn zus? Haat ze me zo erg? Ook dat idee doet pijn. We waren niet goed op elkaar maar dat ze zo gemeen is, had ik nooit kunnen bedenken. Wat voor keiharde vrouw is het? Zo verbitterd.

Ik bel haar elke dag! Ik kan haar tot nu toe niet bereiken. Ze neemt de telefoon niet op. Ik ben wel van plan om naar Suriname te gaan en contact op te nemen met het crematorium en dat zal ik doen met een advocaat. Ik wil geen ruzie meer met mijn zus maar dit kan toch niet zomaar zonder consequenties? Die broer uit de Nederlandse krant krijgt geld van zijn zus. Ik wil geen geld van haar, maar ik wil wel een verklaring. Hoe gemeen ik ook ben, hoeveel je me ook haat, dit kan toch niet? Je kan niet mijn vader branden zonder dat ik er iets van weet. Ik hoor dat ze zijn as al heeft uitgestrooid. Dat is toch opzettelijk dus zelf zijn as kan ik niet krijgen.

Geld sturen naar Suriname

Ik schrijf jullie ook omdat ik wat advies wil. Hoe moet ik dit aanpakken, Denise? Ben ik zo een slechte zus geweest? Ik kan niets bedenken wat ik heb gedaan. Ja, ik heb haar jaren lang genegeerd en niet gebeld. Want er was altijd ruzie sinds de uitvaart van mama. Daarom belde ik mijn vader liever zelf. Tot aan de maand van zijn overlijden heb ik geld gestuurd naar Suriname, ik heb nooit een maand gemist. Mijn vader kon leven dankzij mij. En ik vond het niet erg. Nooit. Ik heb daar nooit over geklaagd. Het was mijn vader en ik heb het beter dan mijn zus. Maar ik ben geen slechte dochter, echt niet. Ik zweer het jullie. Ik ben niet zo slecht.

Bedankt voor het luisteren naar mijn verhaal. Het lucht nu al op. Ik kijk uit naar jullie adviezen en misschien is er iemand die ook zoiets heeft meegemaakt. Want ik vraag me af of dit normaal is?

Wil je het bericht over dit incident in Nederland lezen? Klik hier.

P.S. Wil je ook advies over je privéleven? Stuur ons jouw verhaal en we publiceren het gratis voor je! Je mag het ook appen naar Denise +31685421200
Je kunt op Facebook reageren op dit verhaal! Om privacy redenen zijn de namen en foto’s in dit verhaal gewijzigd. Let op: Soms worden de verhalen door ons herschreven om het lezen voor onze bezoekers makkelijker te maken. 

Lees ook

Mijn zus vader vakantie Amsterdam Paramaribo reizen 52
Voorbeeldfoto van David Kwewum

Volg FamilieNieuws! Hét Suriname Magazine van Denise.
Het grote Suriname Platform. Van Paramaribo tot Amsterdam | Nederland | Suriname | Vakantie | Beri | Relaties | Gezondheid | verhalen | Surinaams Eten | Lifestyle | Business | Influencer | Doekoe | Shop
Heb je nieuws? Laat het ons weten. Ook een familiebericht plaatsen? Dat kan nog steeds GRATIS. P.s. Wil je je verhaal met ons delen? App het naar +31685421200 en wij plaatsen het anoniem. Adverteren? Goed plan! Laat jouw business zien aan al onze 160.000 volgers op social media.