Wat is prostaatkanker? Wat zijn de symptomen en risico’s? – gezondheid – Denise

Prostaatkanker symptomen Risico Suriname Nederland

Prostaatkanker!! Erover praten doen we niet makkelijk. En in Suriname nog minder. Maar de realiteit is dat onze mannen het krijgen en er dood van kunnen gaan: P.s. weet je dat zwarte mannen een hogere kans hebben op (agressieve) prostaatkanker?

Symptomen

Bekijk het bericht. Bekijk de gedeelde video’s en luister naar het verhaal van Robert (foto). Er zijn namelijk belangrijke symptomen die je in de gaten moet houden. Daarom vragen we je deze informatie door te sturen naar alle mannen in je omgeving. Waarom? Omdat bewustwording levens kan redden! Het goede nieuws is dat prostaatkanker behandelbaar is, vooral als het in een vroeg stadium wordt ontdekt.

Dit is een artikel van de categorie Gezondheid
DENISE. van FamilieNieuws

Prostaatkanker is een onderwerp waar we niet vaak over praten, vooral niet in Suriname. Toch is het een sluipende bedreiging voor onze mannen, een ziekte die levens kan eisen. Het is van groot belang om te weten welke symptomen je in de gaten moet houden.

Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker ontwikkelt zich in de prostaatklier, een klein orgaan dat belangrijk  is voor het mannelijk voortplantingssysteem. Het is een verraderlijke ziekte omdat het in het begin zelden symptomen vertoont. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke symptomen. Soms groeit de kanker langzaam en veroorzaakt het geen directe schade. In andere gevallen kan het agressief zijn en snel uitzaaien naar andere delen van het lichaam.

Symptomen van prostaatkanker:

  • Vaker moeten plassen
  • Problemen met urineren
  • Bloed in urine of zaad
  • Erectiestoornissen (niet altijd gerelateerd aan prostaatkanker)
  • Pijn tijdens het klaarkomen
  • Pijn in de rug, heupen of bekken

Wie lopen meer risico?

Leeftijd, levensstijl, genetische factoren en etniciteit spelen allemaal een rol bij het risico op prostaatkanker. Het risico neemt toe na je 50ste, vooral als prostaatkanker al in jouw familie voorkomt. Onderzoek heeft ook aangetoond dat zwarte mannen een hoger risico lopen, vooral op agressieve vormen van prostaatkanker. Ongezonde eetgewoonten, gebrek aan lichaamsbeweging en roken vergroten eveneens dit risico.

Bewustwording kan levens redden:

We hebben enkele video’s gedeeld die meer informatie bieden over prostaatkanker. Bekijk de video’s en stuur ze door naar je man, broer, oom of andere mannen in je leven. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Zorg goed voor jezelf en je dierbaren! Xxx Denise

Bekijk de video’s

Bekijk eerste video van CulturuTV over Prostaatkanker in Suriname:

Luister ook naar Robert. Hij vertelt zijn persoonlijke verhaal: (video in het Engels)

Lees ook:

Prostaatkanker symptomen Risico Suriname Nederland

Volg ons op social media
Plaats jouw reactie in de comments onder dit bericht op onze Facebook pagina. En deel dit bericht met anderen. Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook. Volg FamilieNieuws-Beri (Het grootste gezondheids-, uitvaart platform en uitvaartgids), Heb je nieuws? Geef het door. Wil je jouw verhaal vertellen? Dat kan. Heb je hulp nodig? Laat het ons weten. Ook een familiebericht plaatsen? Dat kan GRATIS. Adverteren? Dat kan en laat jouw business zien aan al onze 150.000 volgers op social media. P.s. Vergeet DENISE. Hét Suriname Magazine niet te volgen op Facebook