Moet ik mijn businessplannen geheim houden? DENISE.

Moet ik mijn businessplannen geheim houden

Ik ben een open boek. Ik deel graag mijn plannen met anderen. Niet alleen omdat ik het leuk vind en omdat ik dan ook gratis advies krijg van anderen, maar ook zodat anderen van mij kunnen leren. Sommige mensen twijfelen of ze hun businessplannen geheim moeten houden.

Het kan goed zijn maar soms ook niet. Je moet het verschil kennen tussen partners, concurrenten, vriend en vijand. In dit artikel leg ik je uit waarom het soms goed is om je plannen te delen en hoe je dat het beste kunt doen. Geef het door aan belangstellenden. Hoe doe jij dat? Vertel je liever niets totdat alles uiteindelijk een feit is of deel je je plannen met anderen zodat ze je kunnen poweren en steunen?
#adviesgevraagd #samenwerken #business #businessplannen #mijngeheim

Dit is een artikel uit de categorie
Business & Geld Verdienen van DENISE.

Moet ik mijn businessplannen geheim houden?

Of je jouw businessplannen geheim moet houden, hangt af van verschillende factoren en het ligt ook aan jouw persoonlijke situatie. Hoewel ik persoonlijk een open boek ben, dat komt voornamelijk omdat ik een blogger ben, is het over het algemeen toch verstandig om voorzichtig te zijn met het delen van gedetailleerde informatie over jouw businessplannen, vooral in het allereerste begin van jouw idee. Waarom? Daarom:

Moet ik mijn businessplannen geheim houden

Concurrentie
Als jouw businessplan unieke en waardevolle ideeën of strategieën bevat, kan het delen van deze informatie met anderen, met name concurrenten, een risico vormen. Het kan hen in staat stellen om jouw ideeën te kopiëren, voordat je de kans hebt gehad om jouw plan uit te voeren. De concurrent kan jouw product al op de markt hebben gebracht voordat jij het hebt gelanceerd. Mind you. Ook al heb je het verteld aan een goede vriendin, binnen no time komt het terecht bij de concurrent. Ze kan het uit enthousiasme, en soms gewoon vanwege afgunst, doorvertellen aan een ander en het nieuws gaat als een lopend vuurtje. Tja, soms is het beter om je businessplannen geheim te houden. 

Bovendien gaat het een stuk moeilijker voor je zijn om patenten, auteursrechten of handelsmerken aan te vragen als de concurrent jouw idee al bezit.

Vertrouwelijkheid:
Soms kun je niet anders en moet je je idee delen met anderen. Bijvoorbeeld wanneer je moet werken met andere bedrijven zoals investeerders, potentiële partners of adviseurs. Zorg dan voor  vertrouwelijkheidsovereenkomsten, dat noemt men ook wel een non-disclosure agreement. Zo een disclosure zorgt ervoor dat andere partijen niets delen zonder jouw toestemming.

Persoonlijk
Soms wil je je plannen delen met vertrouwde adviseurs, mentors of goede vrienden die jou kunnen helpen bij de ontwikkeling van jouw ideeën. Hun feedback kan jouw plan verder versterken en jouw kansen op succes vergroten. Wanneer je je plan deelt met een mattie is het niet echt gepast om ze een vertrouwelijkheidsovereenkomst te laten tekenen. Zorg er dan voor dat je je plannen met een handje vol vrienden deelt die je echt kunt vertrouwen. En benadruk ook dat hetgeen je ze verteld hebt een geheim moet blijven.

Vriend of vijand

Als ondernemer is het belangrijk om te weten wie je wel en wie je niet kunt vertrouwen. Soms weet je het echt niet 100%. Het is wel belangrijk dat je het verschil kent tussen partners, concurrenten, vrienden en vijanden. want zoals een Surinaams spreekwoord luidt: “A no alla pier tieffie na laffoe”. Dat betekent: sommige mensen lachen met je, je denkt dat ze het met je menen, maar ondertussen zijn het haters. Maar over het algemeen zijn je vrienden blij met jou progressie en zien ze je graag groeien. Gedeelde smart is halve smart.

Wil je meer juridisch advies hierover? Klik hier.

Succes!
Oja, geef ons jouw feedback over dit onderwerp in de comment

Lees ook:

Susan Groenefelt – Leysner is de CEO van Packed & Ready Travel – Surinaamse ondernemers – video’s. Klik hier.

Volg ons op social media

Plaats jouw reactie in de comments onder dit bericht op onze Facebook pagina. En deel dit bericht met anderen. Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook. Volg FamilieNieuws-Beri (Het grootste gezondheids-,  uitvaart platform en uitvaartgids), Heb je nieuws? Geef het door. Wil je jouw verhaal vertellen? Dat kan. Heb je hulp nodig? Laat het ons weten. Ook een familiebericht plaatsen? Dat kan GRATIS. Adverteren? Dat kan en laat jouw business zien aan al onze 150.000 volgers op social media. Heb je trouwens al kennis gemaakt met DENISE. Magazine “De Zwarte Linda” en the SHOP?