Hoe vertel je aan een kind dat iemand is overleden? Bekijk de tips & video – BLOG

Hoe vertel je aan een kind dat iemand is overleden

Wanneer iemand overlijdt zitten we vol met emoties. We snappen er soms helemaal niets van en we zitten vol met vragen. Wij volwassenen ja, maar wat dacht je van kinderen? Voor kinderen is het soms nog moeilijker. We kiezen er vaak voor om ons verdriet niet met hen te delen. We betrekken hen soms ook niet in het proces naar de dood toe. Dat doen we om ‘hen te sparen’. Maar is dat wel zo? Soms is het juist beter om wel te praten over de dood.

Maar hoe vertel je je kind dat mama of papa is overleden? In het artikel meer erover. Geef het door aan belangstellenden. Belangrijk is: Zorg ervoor dat het een gesprek vol liefde en begrip is. Heb jij hier ervaring mee? Laat het ons weten in de comments. P.s. Bekijk de video nu samen met je kinderen. Stel het niet uit tot het moment daar is…

Dit is een artikel uit de categorie
Blog van FamilieNieuws-Beri – Het uitvaart platform.

Hoe vertel je aan een kind dat iemand is overleden?

Vertellen aan je kind dat iemand waar hij/zij heel veel van houdt is overleden kan een van de moeilijkste en meest emotionele momenten zijn die je als ouder kunt ervaren. Zeker als je moet vertellen dat mama of papa dood is. Het is vooral belangrijk dat dit gesprek met liefde gevoerd wordt. Toon begrip voor je kind zodat het de ruimte krijgt om zijn of haar gevoelens te uiten en te rouwen op een gezonde manier.

Bekijk de tips

Ben je benieuwd hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees onderstaande tips die kunnen helpen bij het brengen van slecht nieuws aan je kind.

Wil je gast blogger worden bij FamilieNieuws of DENISE. Magazine? Klik hier!

Kies een geschikt moment
Kies een moment waarop jij en je kind goed kunnen praten. Niet net voor school, want misschien heeft hij of zij zoveel vragen en dan ben je niet in de buurt. Vertel het ook niet vlak voor het slapen gaan, anders kan het kind niet slapen.

Zorg voor een rustige omgeving:
Creëer een rustige omgeving waar je kind zich veilig voelt. Het kind moet in staat kunnen zijn om zijn of haar emoties te uiten. Gewoon thuis samen aan de keukentafel of op de bank is het beste. Niet teveel mensen erom heen. Sommige kinderen durven namelijk geen emoties te tonen als er teveel ogen op hen gericht zijn.

Gebruik makkelijke taal en wees eerlijk:
Praat tegen je kind op het niveau van je kind. Gebruik geen moeilijke woorden zoals een dokter misschien doet. Wees eerlijk maar ga ook weer niet te diep in details. Het kind moet echt snappen wat er aan de hand is. Niet elk kind weet wat het betekent als iemand is overleden. Hou er wel rekening mee dat je met een kind praat. Uiteraard is het belangrijk om aan te geven dat het heel ernstig is maar probeer het slechte nieuws toch een klein beetje rustig en relaxt te brengen zodat de impact niet te groot is. Begin bijvoorbeeld met het vertellen van een verhaaltje.

Luisteren

Luister naar je kind en toon begrip voor zijn of haar reactie
Geef je kind ruimte om zijn of haar gevoelens te uiten. Luister naar wat ze te zeggen hebben. Geef regelmatig aan dat hetgeen ze voelen heel normaal is. Ook als ze ‘geen verdriet tonen’. Dat is normaal. Dwing het kind niet om bepaalde gevoelens te hebben. Soms willen ze na het gesprek liever buiten spelen en tv kijken. Maar dat betekent niet dat ze geen gevoelens hebben. Ieder kind verwerkt verdriet op zijn eigen manier. Laat merken dat je er voor hen bent wanneer het hen uitkomt

Beantwoord vragen op een eerlijke manier:
Er zullen heel wat vragen komen. Vragen over de dood, over de hemel etc. Geef eerlijk antwoord op alle vragen. Ook als je het niet weet. Dat is niet erg. Hou ook hier rekening met de leeftijd van het kind en maak je antwoorden niet te complex voor hun hersenen.

Troost je kind ten alle tijden. Maak tijd vrij voor je kind
Uiteraard is het ontzettend druk als bijvoorbeeld je man, de vader van je kinderen, is overleden. Je moet van alles regelen. Er is zoveel te doen, maar verlies jouw kinderen niet uit het oog. Zorg ervoor dat je ze blijft troosten. De overgebleven ouder kan dat het beste. Blijf niet te lang weg. Want als 1 ouder wegvalt is het kind extra bang om de andere ouder ook te verliezen. Ze zijn niet graag alleen. Neem ze in bed en troost hen.

Mooie herinneringen

Herinneringen:
Als, mama, oma of papa een tijd lang ziek is geweest kan dat een negatieve impact hebben op de herinneringen van je kind. Praat veel over de mooie momenten. Maak een mooi album met mooie herinneringen. Kijk naar video’s en praat over de momenten toen alles ‘nog normaal’ was. Samen praten over mooie herinneringen kan helend werken.

Bekijk de video samen met je kind als/voordat iemand is overleden

Kijk samen met je kind naar onderstaande video van ‘Het Klokhuis’. De video ‘Wat is de dood?’ geeft meer tips over ‘Hoe vertel je aan een kind dat iemand is overleden?’ Kijk er meteen naar, je hoeft niet perse te wachten tot het moment daar is. Al hopen we van harte dat het moment nooit komt.

Meer informatie
Wil je meer advies en ondersteuning bij het begeleiden van je kind tijdens het rouwproces? Neem een kijkje op https://www.rouw.nl/kinderen-rouw Klik hier. Deze website biedt waardevolle informatie en bronnen die je kunnen helpen bij het ondersteunen van je kind tijdens deze moeilijke periode.

Lees ook:

Hoe vertel je aan een kind dat iemand is overleden

Volg ons op social media

Plaats jouw reactie in de comments onder dit bericht op onze Facebook pagina. En deel dit bericht met anderen. Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook. Volg FamilieNieuws-Beri (Het grootste gezondheids-,  uitvaart platform en uitvaartgids), Heb je nieuws? Geef het door. Wil je jouw verhaal vertellen? Dat kan. Heb je hulp nodig? Laat het ons weten. Ook een familiebericht plaatsen? Dat kan GRATIS. Adverteren? Dat kan en laat jouw business zien aan al onze 150.000 volgers op social media. Heb je trouwens al kennis gemaakt met DENISE. Magazine “De Zwarte Linda” en the SHOP?
Coverfoto: cottonbro studio