Onze tante Cies, Francis van Gönter, is 100 jaar geworden – verjaardag in Suriname

Verjaardag in Suriname tante Cies uit Coronie

100 jaar geleden werd mevrouw Francis van Gönter geboren in Coronie

Bekijk het uitgebreide en bijzondere bericht en bekijk de foto’s. Geef het door aan belangstellenden en familie. Wij van FamilieNieuws feliciteren tante Cies en de families Van Gönter, Bottse en Van Bosé met deze fantastische mijlpaal. Helpen jullie mee met de hartelijke felicitaties?

#felicitaties #verjaardag #geborenincoronie #coronie #ParamariboNoord-OostBIC #jarig #verjaardaginSuriname

100 jaar voor mevr.

Francis Eleonora Van Gonter

Geboren: 24 januari 1923 te Coronie,
Kind van uit Maria, Jane Molly en Rudolf, Alfred Van Gonter.

Haar levensverhaal:

Francis meer bekend als tante Cies (Sisi), is de derde uit een gezin van 6 kinderen, 1 jongen en 5 meisjes, waarvan zij de langstlevende is. Ze is naar de Emma school gewest. Haar moeder overleed toen ze 7 was en haar vader toen ze 23 jaar oud was. Ze werd door familieleden groot gebracht. Ze was fysiek heel sterk, werkte hard, (z.g.n. jongenswerk) en ontfermde zich altijd over haar jonger zussen.

In 1943 trouwde ze met James Anijs van wie ze na enkele jaren moest scheiden. Ze heeft enige tijd daarna in het district Commewijne gewoond en later permanent in Paramaribo. Tante Cies is een bescheiden persoonlijkheid, sociaal, hulpvaardig, maar bovenal eenvoudig en conservatief. “ Luxe mag haar gestolen worden”. Alles werd gedaan zoals uit grootmoeders tijd. Het eten werd eenvoudig bereid. Regenwater werd opgevangen om te drinken i.p.v. leidingwater.

1 kindje

Tante Cies heeft 1 kind gebaard, een dochter, waarvan ze niet lang kon genieten. Zij was een prematuurtje( te vroeg geboren). Zij heeft enkele jaren mogen helpen met de opvoeding en zorg van Rudie Maclean. Hij was zoon van haar zusje Gertruida, nu wijlen. Hij was haar zorg kind. Het was reeds bepaald dat Rudie niet lang zou leven, vanwege een hartafwijking en stierf op 17-jarige leeftijd.

Alles al op papier gezet

Tante Cies is heel erg zorgvuldig en punctueel. Zij laat niets aan het toeval over. Belangrijke zaken opschrijven en aantekeningen maken, corresponderen met relaties in het buitenland, was haar ding. Alles werd bewaard zoals brieven, kaarten, kalenders van 20/30 jaren geleden. Zelfs enkele schoolschriften van overleden Rudie zijn recent gevonden. Alle belangrijke documenten zoals, familieboek, kerkregisters, contributie kaarten, foto albums, notariёle stukken, enz. Zijn zorgvuldig opgeborgen. Dat deed ze zo : eerst in papier of in een enveloppe, daarna in 2 of 3 plastic zakken, en daarna afgebonden met stof of lintjes. Alles werd goed bewaard, stof vrij en waterdicht. Ook haar wensen m.b.t haar begrafenis zijn vastgelegd. Niet te vergeten, haar allerlaatste constuum. Alles ligt klaar in de koffer. Ze wilt niemand tot last zijn. Wat nu speelt is de ontwaarding van alle gelden die ze reeds 40 jaar geleden heeft betaald.

Zij heeft aan de voetbalstraat gewoond ( toekomstweg). Wat de gerechten betreft, kookte ze graag een krachtige soep van een jarabakka kop. Ze is niet dol op vlees, vooral borstvlees, die vindt ze te dik. Ze eet ook graag poten.

Huishoudster

Zij was verder behulpzaam. Ze hielp graag met de schoonmaak van alles. Ze heeft haar brood verdiend als huishoudster. Prominenten uit de samenleving waren geen uitzondering. Vanwege haar integriteit en eerlijkheid was zij geliefd bij haar werkgevers.

Tante Cies heeft jaren gefietst. Ze zat niet graag in de bus. Ze liep over grote afstanden van en naar het werk, van Latour naar Zorg en Hoop( Suriname straat). Als huishoudster heeft ze het gepresteerd om d.m.v. kasmonie een huis en perceel te kopen. Het jongenswerk heeft zich gemanifesteerd. Elke reparatie aan haar woning nam ze zelf ter hand. Reparatie van schutting, poort, of dak, timmerde ze gewoon af.
Tante Cies kon haar kledingstukken maken terwijl ze nooit een opleiding hiervoor heeft gevolgd. Ze heeft in 100 jaar meer dan voldoende kledingstukken gemaakt voor zichzelf.
Kinderen vonden haar streng. Je kon liever rustig zitten als ze op bezoek was. Wie onhebbelijk was, kreeg een pak voor z’’n broek.

Tweeling helpen baren

Zij is altijd in Suriname gebleven. De overige 4 zusters hebben allen in het buitenland gewoond. Aan tante Cies is vaker een vakantie aangeboden in het buitenland. Ze heeft ze allemaal vriendelijk bedankt. Ook was zij vroedvrouw zonder diploma!. Die bewuste avond, 6 maart 1963, was ze bij haar zus aan huis te Latour, voetbalstraat , die hoogzwanger was. Het regende die avond. Haar zus kreeg baringsweёen en de vroedvrouw kon niet optijd gehaald worden. Dat was oma Jaja ( oude vrouw) die enkele straten verder gehaald moest worden. Ondertussen diende het eerste kind zich aan. Oma Cies stond er alleen voor en ze hielp het eerste kind ter wereld. Oma Jaja was toen gearriveerd en mocht het 2e kind ter wereld brengen met de benen. Ze werden allen gecomplimenteerd door de vroedvrouw. Het zijn tweelingzussen die dit jaar 60 worden.

Met betrekking tot haar gezondheid, vanwege oogdruk moest ze het doen met een verminderd zicht. Een succesvolle operatie in 2005, verbeterde het zicht aanzienlijk. In 2007 verkoos ze om in Huize Albertine te gaan wonen met alle gevolgen van dien. Door onzorgvuldigheid en nonchalance, holde het gezichtsvermogen totaal achteruit. Ze heeft ermee leren leven. Wij danken de heer dat ze er nog is.
Districtssecretaris I. Watson – Panka, bracht de felicitaties over namens de President en de firstlady en overhandigde de enveloppe aan de jarige en Districtssecretaris D. Piqué overhandigde de oorkonde namens het Districtscommissariaat.

Da na wan hieperdepiep hoeree. 

Bekijk de gedeelde foto’s van de 100ste verjaardag in Suriname van Tante Cies, Francis van Gönter, geboren in Coronie. Geef het door aan belangstellenden en familie in Nederland en Suriname: 

Verjaardag in Suriname tante Cies uit Coronie
Verjaardag in Suriname tante Cies uit Coronie

Verjaardag in Suriname tante Cies uit Coronie
Verjaardag in Suriname tante Cies uit Coronie
Verjaardag in Suriname tante Cies uit Coronie

Verjaardag in Suriname tante Cies uit Coronie
Verjaardag in Suriname tante Cies uit Coronie

foto’s en bericht van Paramaribo Noord-Oost BIC, die kun je ook volgen op Facebook
Plaats jouw felicitatie onder dit bericht op onze Facebook pagina.  Vergeet ons niet te volgen op Instagram en Facebook. Volg ook ons Surinaams Magazine: Het lifestyle magazine over Suriname en Surinamers in Nederland, Suriname en wereldwijd. Ook een familiebericht plaatsen? Dat kan GRATIS. Adverteren? Dat kan en laat jouw business zien aan al onze 130.000 volgers. #Suriname #Nederland #Paramaribo #Familie #KLM #SLM #vakantie #reizen #Surinaamseten #Magazine