‘Surinaamse Kroi’ film op Videoland – Black Girl Magic – video- BlackNieuws – Denise Blog

Afgelopen week was de première van de film ‘Black Girl Magic’ op het filmfestival in Utrecht. Ik, Denise van FamilieNieuws mocht erbij zijn.

Velen noemen het een Surinaamse Kroi film. Veel Surinamers hebben hun mening geuit. Ze waren niet blij met de film. De film van Videoland Academy, die overigens ontzettend spannend was, was anders dan je zou verwachten van de titel “Black Girl Magic”. Het ging voornamelijk over zwarte magie, voodoo en kroi.  Bekijk het bericht, de video, mijn mening en de reacties van anderen. Hebben jullie de film al gezien?  Hoe denken jullie erover?

Dit is een artikel van onze categorie BlackNieuws. En Denise Blog. Ook te volgen op Facebook. 

Nederlands filmfestival

Het was overigens een eer om als Denise Faerber, owner van FamilieNieuws.com, BlackNieuws & Black Travel Reizen een vip uitnodiging te krijgen voor het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Ik kon dus de première van de film ‘Black Girl Magic live meemaken. De film is geschreven door Sergej Groenhart. De acteurs waren oa Stephanie van Eer, Shanaya Dap, Sanguita Akkrum, Yannick Jozefzoon en Ziarah Janssen. Editor Milan Beltman en Giancarlo Sanchez hebben een fantastische bijdrage geleverd aan de film

Mening van Denise van FamilieNieuws:

De film was totaal anders dan ik me had voorgesteld toen ik de titel las. Ik dacht dat het een film zou zijn in de trend van ‘King Richard’. Waarin Will Smith de vader speelt van de succesvolle Williams sisters. De twee zwarte zussen die door middel van hard werken en niet opgeven, uiteindelijk tot de beste tennissers van de wereld behoren.

“Spoileralert

Zo een film was het dus niet. De film heeft overigens ook niets te maken met onze mooie Surinaamse cultuur. Het geeft Suriname en onze cultuur juist een negatief beeld. Hetzelfde geldt voor de Bijlmer. En dat zou juist nu anders moeten zijn omdat we al te kampen hebben met enorm veel racisme. Dit voedt juist de negatieve lading.  Ik vond het ook bijzonder jammer dat de naam ‘Black girl Magic’ is gebruikt als titel voor deze film want dat is echt, NOT DONE! Die term gebruiken we binnen onze black community namelijk al jaren om onze zwarte meisjes in een positief daglicht te brengen. We gebruiken het om onze zwarte meisjes te leren dat ze magical zijn en dat ze kunnen worden wat ze willen in het leven.

Die titel behoort tot zwarte meisjes en vrouwen die hebben bewezen dat black, magic is. Zwarte jonge meisjes mogen ook dromen want ook onze dromen komen uit! Onze ‘Black Magic Girl’ heeft niets met “zwarte Magie’ te maken. En al helemaal niet met voodoo of kroi. Het zou juist uplifting moeten zijn. 

Complimenten

Maar ondanks dat vond ik de film echt super spannend en heel goed in elkaar gezet, mijn complimenten aan de acteurs en de producenten. Het was een soort van meeslepende horrorfilm die mij compleet in bezit nam. Zo goed in elkaar gezet en gefilmd. De jonge acteurs hebben hun acteertalenten goed kunnen tentoonstellen. En ik vond het super om ’the black support in het publiek’ te horen. Ik kijk uit naar de volgende producties die gaan over echte ‘Black Girl Magic’. Want Videoland kan, met haar enorme bereik, echt wel een positieve bijdrage leveren! Ik heb trouwens zelf ook een 30-tal mooie verhalen om te verfilmen. Dus Videoland, lets talk!!

De film

Check hier alvast de trailer. P.s. De beelden kunnen erg spannend overkomen. Je moet ervan houden, de meningen zijn namelijk best verdeeld. Bekijk onder de trailer de gedeelde meningen over de film Black Girl Magic van Videoland Academy

De vollledige film ‘Black Girl Magic’ is inmiddels te bekijken op Videoland. Bedankt @videoland en mijn supercoole buurman Eric voor deze toffe ervaring in Utrecht. P.s. De films “Op tijd terug” en “Dormis” waren overigens verrassend goed. Die zijn inmiddels ook te zien op videoland. Good job videoland academie.

Reacties

Dit zijn de meningen die we online hebben gevonden over de film. Let wel niet alles was negatief. Sommige zelfs opbouwend met waardevolle tips voor de schrijver en voor Videoland. Check ze hieronder. Uiteraard zijn we ook benieuwd naar jullie mening.

Een aantal mensen hebben publiekelijk kritiek geleverd op de op de film. Het viel me op dat vooral Surinamers niet te spreken waren. Bekijk een paar reacties hieronder. We hebben de namen niet weergegeven:

filmfestival Utrecht Black Girl Magic Nederland Suriname
filmfestival Utrecht Black Girl Magic Nederland Suriname
filmfestival Utrecht Black Girl Magic Nederland Suriname
filmfestival Utrecht Black Girl Magic Nederland Suriname
filmfestival Utrecht Black Girl Magic Nederland Suriname

filmfestival Utrecht Black Girl Magic Nederland Suriname
embedded van Videoland

#filmfestival #goudenkalf #filmmaken #Suriname #voodoo #Surinaamseacteurs #blackgirlmagic #premiere #Utrecht