“Mijn neefje ligt in de koeling van het AZP ziekenhuis Paramaribo te wachten” video – foto

Jonathan Karsowidjojo mortuarium Suriname Paramaribo ziekenhuis AZP

“Suriname, doe iets want dit is onmenselijk!!! Wij als nabestaanden hebben het al zwaar genoeg!!”

Hierbij de hartverscheurende oproep van een familielid van de 26-jarige Jonathan uit Suriname. Hij werd een week geleden doodgestoken, maar de diepbedroefde nabestaanden wachten nog op zijn lichaam. Rede: er is geen patholoog anatoom in het land?

Daar komt bij dat er meerdere lichamen zijn die in verre staat van ontbinding lijken te raken in het mortuarium van het AZP ziekenhuis te Paramaribo. De familie heeft namelijk het idee dat de koeling van AZP niet goed koelt. De geur is niet te houden. Sommige lijken moeten zelfs nog naar Nederland worden vervoerd. Wat een drama. Lees de oproep van de familie en geef het door aan een ieder zodat het ook de beleidsmakers kan bereiken. Want dit kan niet toch?

De 26-jarige Jonathan Karsowidjojo kwam om het leven na een steekpartij in Moengo. De familie in rouw plaatste een oproep op social media. Ze willen dolgraag het lichaam van hun geliefde terug zodat ze hem op een waardige manier kunnen begraven. Moeten ze echt wachten tot de patholoog anatoom weer in het land is. Is er maar 1 patholoog anatoom in Suriname? Wat als hij 6 maanden op vakantie is dan? En what about de koeling in het mortuarium van het AZP ziekenhuis te Paramaribo. Werkt die wel goed? De familie zegt namelijk dat de geur daar niet te houden is. Betekent dit dat de lichamen aan het rotten zijn? 

Lees het verhaal van de familie:

A boi neefje je bent uit het leven weg gerukt. Wij willen jou zo snel mogelijk begraven maar helaas kunnen wij dat niet. Ik snap de staat Suriname niet meer. Wij moesten horen dat er geen sectie op lijken kan worden gedaan omdat de desbetreffende persoon (de patholoog anatoom, die sectie doet op lijken) uitlandig is.

Er is niet eens een vervanger om het werk over te nemen. Is vreselijk dit. Dus dat betekent: als de gene 2 maanden wegblijf, de lijken dus 2 maanden daar moeten liggen. Kan toch niet? Wat gebeurt er in Suriname?

De koeling ruimte in het AZP Paramaribo werkt bovendien niet zo best, dus je kunt lijken niet zolang daar houden. Alleen maar dubbele pijn voor de familie. En weet u, wij zijn niet de enige met dit verdriet. Het gaat niet alleen om mijn neefje. Ook andere families lijden hieronder.  Bijvoorbeeld die van de Surinaamse rapper en die man die op vakantie in Suriname vermist was. Deze familie wacht om het lichaam van hun geliefde vanuit Suriname naar Nederland te repatriëren. En dat kan dus niet. Is toch erg!

Zoveel pijn en verdriet hebben wij en deze families al na het verlies van hun geliefde. En dan krijgen we dit ook nog op ons bord. Wanneer krijgen wij de lichamen? Ondertussen krijgen de lijken een zeer onaangename geur. Misschien zijn de koelingen niet goed, geen nood maar laat de staat dan een andere oplossing bedenken. Er moet een oplossing komen voor dit soort problemen, zo kan het niet verder. Is te zwaar voor de families in rouw.  Vraagje? Is er maar 1 persoon in Suriname die secties op de lijken doet?

Bedankt voor het lezen en delen van mijn oproep, hopelijk komt er snel een oplossing en kunnen we mijn neefje begraven.
~ Shonteeva Meilise ~

Disclaimer: Let op: Dit is de kant van het verhaal van de familie van Jonathan uit Suriname. Dit is hun persoonlijke ervaring. Niet die van FamilieNieuws. Laat dat duidelijk zijn. Uiteraard is een ieder (het ziekenhuis of andere betrokkenen) vrij om hier ook op te reageren. Hetzij onder de comments of anoniem

Bekijk de gedeelde foto’s en een video van haar neefje Jonathan Karsowidjojo die overleed na een steekpartij in Suriname:

Jonathan Karsowidjojo mortuarium Suriname Paramaribo ziekenhuis AZP
Jonathan Karsowidjojo mortuarium Suriname Paramaribo ziekenhuis AZP

Jonathan Karsowidjojo mortuarium Suriname Paramaribo ziekenhuis AZP
Jonathan Karsowidjojo mortuarium Suriname Paramaribo ziekenhuis AZP

Lees ook: