NOS: Bladgoud van De Gouden Koets komt uit Suriname! – video’s

uriname Nederland Gouden Koets

Zwarte mensen die buigen voor een witte vrouw? En nu blijkt dat het bladgoud van de omstreden gouden koets uit Suriname komt. Onvoorstelbaar dat dit rijtuig al die tijd gewoon nog gebruikt werd in Nederland

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat het bladgoud van de gouden koets afkomstig is uit Suriname. De geruchten deden al de ronde, maar er kon niet officieel antwoord gegeven worden op de vraag waar het goud van de gouden Koets vandaan kwam. Maar nu wel, dat schrijft de NOS, zij heeft de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt. Bekijk het bericht voor meer informatie en geef het door aan belangstellenden. Bekijk ook de video’s. Luister naar Imran Taus (foto) en andere Surinaamse deskundigen. Zal Premier Rutte zijn mening hierover geven tijdens zijn bezoek aan Suriname deze week?

Al heel lang hield men zich bezig met de vraag: Waar komt het goud van de gouden koets vandaan? Het Amsterdam Museum heeft in samenwerking met de Vrije Universiteit Amsterdam, NICAS en het Naturalis Biodiversity Centre een onderzoek gedaan.

Het antwoord is: waarschijnlijk uit een goudmijn in Suriname.

De koets, die gemaakt is in 1898, was een cadeau voor Koningin Wilhelmina. Een geschenk van de bevolking van Amsterdam. Het hele Koninkrijk der Nederlanden is erin verwerkt. Bijvoorbeeld: Hout van Java, leer uit Brabant, ivoor uit Sumatra en meer. Maar waar het bladgoud vandaan kwam was nog onduidelijk. Er waren al wat geruchten maar helemaal zeker was het niet. Tot nu toe dan.

Monsters van het bladgoud zijn vergeleken met het goud uit verschillende goudmijnen. Ook uit Zuid-Afrika. De monsters, een soort van vingerafdrukken, komen het meest overeenkomt met goud uit een goudmijn aan de Surinamerivier, in onze eigen regio Brokopondo.

De ontdekking zal waarschijnlijk weer zorgen voor de nodige discussies. Op de omstreden gouden koets zie je namelijk een witte vrouw, met zwarte mensen om haar heen die voor haar buigen. Dat zorgt al jaren voor de nodige discussies. Men snapte maar niet dat de koets nog gebuikt werd

Koning Willem-Alexander besloot, pas dit jaar, om de koets niet meer te gebruiken. Lees het bericht op de NOS website voor meer informatie en geef het door aan belangstellenden. Bekijk ook de interessante video’s over dit onderwerp

Misschien kan Premier Rutte dit onderwerp deze week bespreken in Suriname. De Nederlandse premier komt met minister Liesje Schreinemacher naar Suriname. Wist je dat het 13 jaar geleden was dat een minister-president van Nederland, Suriname bezocht? Dat was Jan Peter Balkenende in 2008.

Bekijk de nieuwe en oude video’s over de Gouden Koets. Luister ook naar mensen (Surinamers) hun mening over dit omstreden vervoersmiddel.

uriname Nederland Gouden Koets
uriname Nederland Gouden Koets