Code Zwart – Neonatale zorg AZP Suriname – Moeder verliest pasgeboren dochtertje – video

moeder baby ziekenhuis Paramaribo Nederland 1

Soms overlijdt een kindje. Dat kan gebeuren maar we kunnen niet accepteren dat er kinderen overlijden die niet dood hoeven te gaan. We horen al een tijdje over de crisis in de neonatale zorg in Suriname, maar nu zien we er gezichten bij en dat is echt hartverscheurend. “Er moet iets gebeuren. Anders kunnen er veel meer baby’s doodgaan”.

Een moeder heeft besloten om haar verhaal te delen in de media. Hopelijk gaan de beleidsmakers nu snappen dat dit probleem echt hun nummer 1 prioriteit moet zijn. Deel het verhaal daarom met eenieder. Luister ook naar een video! Wij van FamilieNieuws wensen deze mama en de andere getroffen ouders veel power met hun verlies. Laat iets van je horen want alleen dan kunnen we dit probleem structureel aanpakken! Samen staan we sterk! Let op: Dit is het verhaal van de moeder, uiteraard is het ziekenhuis en/of andere betrokkene ook vrij om haar deel van het verhaal met ons te delen, het mag in de comments maar ook anoniem. Moet deze mama hier werk van maken? Ze is opzoek naar een advocaat die haar (pro deo) bij kan staan. Weten jullie iemand? Laat het weten in de comments.

Een moeder is in gesprek geweest met de media om te vertellen over het overlijden van haar dochtertje. Het kindje is afgelopen maandag thuis geboren na een zwangerschap van 7 maanden. 2 maanden te vroeg geboren dus. Ze zijn daarna direct met een ambulance vertrokken naar het Academisch ziekenhuis te Paramaribo. AZP.

Haar kindje was bij binnenkomst nog in leven maar rond het middaguur overlijdt het meisje. De moeder vertelt aan de media dat het ziekenhuis niets voor haar meisje heeft gedaan en dat ze het gevoel heeft dat haar dochtertje niet dood hoefde te gaan. “Ze hebben niet naar mijn meisje omgekeken, ze hadden geen plaats voor haar en zelfs kleren hebben ze niet voor haar aangedaan”.

Daarnaast zit moeder nu met een enorme kostenpost. Ze vindt dat het ziekenhuis de kosten zou moeten dekken. Het ziekenhuis is inmiddels gevraagd om een reactie, maar de zaak wordt nog door hen onderzocht. Moeder wil de zaak aanvechten en is ondertussen opzoek naar een advocaat die haar (pro deo) bij kan staan.

Dit is niet de eerste keer deze week dat er een kindje is overleden. Er is in de media al aangegeven dat het niet goed gaat op de afdeling Neonatale Intensive care Unit. De afdeling waar de kindjes komen te liggen die bijvoorbeeld te vroeg geboren zijn. Kinderartsen hebben aan de bel getrokken. Er is een tekort aan personeel en er is ook een tekort aan bedden. Hierdoor zijn ze genoodzaakt om baby’s te weigeren. Een zeer kwalijke zaak.

“Er moet op korte termijn een oplossing komen om erger te voorkomen. De kans is groot dat indien de situatie zo door blijft gaan er veel meer baby’s dood zullen gaan.” Dat zegt een arts die graag anoniem wil blijven tegen de media.

Bekijk de video van ABC online in gesprek met de minister van Volksgezondheid
Volksgezondheid zal buitenlanders laten halen voor assistentie NICU-zorg. De neonatale zorg van het AZP is nu in code zwart. Er is een gesprek geweest tussen minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid:

Luister naar de video:


Lees hier en hier meer over de situatie op de neonatale zorg

Disclaimer: Let op: Dit is de kant van het verhaal van een jonge moeder uit Suriname. Dit is haar persoonlijke ervaring. Niet die van FamilieNieuws. Laat dat duidelijk zijn. Uiteraard is een ieder (het ziekenhuis of andere betrokkenen) vrij om hier ook op te reageren. Hetzij onder de comments of anoniem

moeder baby ziekenhuis Paramaribo Nederland 1