Apenpokken virus in Nederland snel aan het verspreiden – 1 Kindje besmet

apenpokken Nederland Suriname

Wie apenpokken oploopt kan last krijgen van koorts, hoofdpijn, spierpijn etc

Ondertussen in NederlandInmiddels zijn er honderden mensen in Nederland besmet geraakt met het apenpokkenvirus. De snelheid waarmee het virus zich aan het verspreiden is begint voor sommige deskundigen wel zorgwekkend te worden. De komende maanden stroomt Suriname vol met vakantiegangers uit Nederland. Voor zover wij weten hoeven we ons hieromtrent geen zorgen te maken. Bekijk het bericht voor meer informatie. Geef het door aan belangstellenden in Nederland en Suriname.

In de afgelopen twee weken is het aantal gevallen van apenpokken in Europa verdrievoudigd. De WHO en virologen maken zich zorgen. Er wordt zelfs al gesproken over een ‘volgende pandemie’. Hoe dan ook we moeten extra voorzichtig zijn. Dat zeggen de deskundigen.

Ook het aantal gevallen van apenpokken in Nederland neemt snel toe. Inmiddels zijn al 352 mensen besmet geraakt. Het zijn voornamelijk mannen en de meeste daarvan zijn mannen die slapen met mannen. 1 kind is vorige week besmet geraakt. Men weet alleen nog niet hoe het kind besmet is geraakt. Er is geen vermoeden van misbruik. De ziekte verspreidt zich wel via huid-op-huidcontact, maar dat kan op meerdere manieren.

Hoewel apenpokken geen ‘homoziekte is’ komt het wel veelvoudig voor bij mannen die omgang hebben met mannen. Vandaar dat het RIVM de komende pride-evenementen in Amsterdam en andere stedennauwlettend in de gaten wil houden. Ze kunnen namelijk leiden tot ‘intensievere verspreiding’ van het apenpokkenvirus binnen Nederland.

Er staan heel wat Pride evenementen op schema. oa: Pride Amsterdam van 30 juli tot en met 7 augustus gehouden. Eind juli zullen er een aantal ROZE dagen in Nederland zijn en dan hebben we ook het welbekende Milkshake Festival in Amsterdam.

Corona

Het aantal coronabesmettingen is ook nog aan het toenemen in Nederland. Maar het RIVM meldt dat het percentage afneemt. Zij registreerde in de afgelopen zeven dagen 39.283 positieve tests. Let wel: Apenpokken zijn niet te vergelijken met Covid-19, Covid-19 verspreidt zich veel sneller en mensen worden veel zieker. Maar dat neemt niet weg dat we apenpokken in de gaten moeten houden. Inmiddels zijn er meer dan 4000 mensen besmet geraakt. Merendeel in Afrika. Daar zijn ook gevallen bekend van kinderen die er ernstig ziek van zijn geworden. Ook mensen met een verzwakt immuunsysteem, door bijvoorbeeld kanker, ervaren ernstigere klachten.

Suriname

Directeur Gajadhar Sukul zei eind mei dat zowel de Surinaamse artsen als de deskundigen bij het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) geen meldingen binnen hebben gekregen omtrent apenpokken. Voor zover we weten hoeven we ons in Suriname geen zorgen te maken. De komende maanden stroomt Suriname vol met vakantiegangers uit Nederland. Moet Suriname zich zorgen maken? De Surinaamse overheid heeft hier (nog) geen uitspraken over gedaan. We wachten het af.

Hoe ziet het virus eruit?

Na de besmetting kan het vijf tot 21 dagen duren voor mensen de eerste klachten krijgen. De ziekte begint meestal met: koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid. Enkele dagen na de koorts ontstaat een uitslag met blaasjes, die uiteindelijk kunnen indrogen. Deze uitslag begint meestal in het gezicht en verspreidt zich dan naar het hele lichaam.

apenpokken Nederland Suriname
apenpokken Nederland Suriname