Video – Mourad wast overleden moslims in Nederland – Over de dood

moslims over de dood Suriname Nederland Amsterdam 1y

Zou jij kunnen doen wat Mourad doet?

Hij is ritueel wasser. Maar dan voor moslims in Nederland. Hij heeft al veel doden voorbij zien komen en daar horen ook jongens en mannen bij die zijn geliquideerd. Bizar. Wat ook bizar is, is dat zijn werk tijdens de Ramadan gewoon doorgaat. Bekijk de indrukwekkende video. Zo hebben alle culturen en geloven hun eigen rituelen, dat is wel bijzonder om te zien. Geef het door aan belangstellenden. Bekijk ook de andere video’s. Let op. De beelden kunnen wel een beetje emotioneel overkomen.

Dit is een artikel van onze categorie OVER DE DOOD, hierin belichten we een onderwerp waar we allemaal vroeg of laat mee te maken krijgen: De dood.

AT5 Amsterdam schreef het volgende: Mourad Baddaou uit Slotervaart is ritueel wasser. Hij wast volgens de voorschriften van de islam overleden moslims voordat zij hun graf in gaan. Mourad heeft al veel doden voorbij zien komen en daar horen ook jongens en mannen bij die zijn geliquideerd. Op YouTube publiceert hij filmpjes om jongeren te behoeden voor de criminaliteit.

Moslims geloven dat hun lichaam te leen is en behoort tot Allah en dat het daarom belangrijk is om schoon terug te keren naar hun schepper. Na de wassing is het volgens Mourad ook de bedoeling dat de overledenen zo snel mogelijk naar de moskee worden gebracht zodat er voor deze persoon gebeden wordt. Daarna wordt de overledene naar de begraafplaats gebracht. “Voor sommige moslims is dat een islamitische begraafplaats in Nederland, voor anderen juist in het land van herkomst”, zegt Mourad.

Soms liggen er geliquideerde jongens op zijn wastafel. Uiteraard zijn dat vaak jongens die in het criminele circuit zijn beland en Mourad heeft er zijn missie van gemaakt die jongeren te behoeden te sterven door kogels. Dat doet hij op geheel eigen wijze op social media, zoals het filmpje hieronder:

Het is nu ramadan en daar doet Mourad ook aan mee. Daarnaast draait de maand ook om zelfreflectie en het denken aan een ander. Dit doet hij met zijn Stichting Najiba, vernoemd naar zijn zus die in 2012 overleed door de gevolgen van kanker.

Met de stichting helpt hij onder meer mensen in arme gebieden van Marokko. Zo helpt hij alleenstaande moeders en weeskinderen, laat hij waterputten bouwen voor slecht te bereiken dorpen en draagt hij bij in het onderwijs om bijvoorbeeld te helpen aan de bouw van een nieuwe school.

Bekijk hier de video van AT5 in gesprek met Mourad.

Bekijk ook andere video’s over dit onderwerp. Let op. De beelden kunnen emotioneel overkomen.

moslims over de dood Suriname Nederland Amsterdam 1