Hindoestanen in Nederland hoeven niet meer stiekem as uit te strooien – Video

hindoestanen Nederland as uitstrooien boete Den Haag Rotterdam ritueel 8

Stiekem na de crematie het as van je overleden geliefde in het water gooien hoeft niet meer. Geweldig nieuws en een historische gebeurtenis voor de Nederlandse hindoestanen!

Ze krijgen namelijk een eigen plek in oa Den Haag om bloemen en as in het water te strooien. Bekijk het bericht voor meer informatie en geef het door aan belangstellenden in Nederland. In Rotterdam is afgelopen zaterdag de eerste as-verstrooiingsplek ingewijd. Bekijk de prachtige videobeelden daarvan.

Een langgekoesterde wens van de hindoestaanse gemeenschap in Den Haag gaat in vervulling! Het was 1 van de beloftes van CDA-fractievoorzitter Kavish Partiman. Hij is ontzettend blij! Zoals we allemaal wel weten is het uitstrooien van as een belangrijk onderdeel van de hindoestaanse rituelen. Het liefst doen ze het boven de heilige rivier De Ganges in India. Maar dat is niet voor iedereen haalbaar.

hindoestanen Nederland as uitstrooien boete Den Haag Rotterdam ritueel 8

Voor het uitstrooien van as in Nederland gelden in iedere gemeente andere regels. Maar er zijn een aantal plekken waar je het as altijd mag uitstrooien. Dat mag op zee, in je eigen tuin en op het strooiveld van een crematorium. Doe je het ergens anders dan kun je daar een boete voor krijgen.

Op zee klinkt ideaal, maar dat is het niet altijd want je moet met een bootje de zee op (tegenwoordig gooien ze het gewoon vanaf het strand). Maar gelukkig is er nu voor de mensen in Den Haag (en andere plaatsen) een andere optie bij gekomen: Aan de Waldorpstraat in het Laakhavengebied in Den Haag komt een plek waar as in het water mag worden uitgestrooid

Ook bloemen mogen daar worden ’teruggeven aan de natuur”. Dat mocht voorheen niet. Je kreeg een boete. De 40.000 hindoestanden in Den Haag zijn dolblij want het hoeft allemaal niet meer stiekem. ‘Het wordt gezien als een stukje erkenning van de hindoestaanse gemeenschap. De hindoestanen dragen veel bij aan Den Haag, nu doet Den Haag ook iets terug wat voor hen heel belangrijk is.’ Zegt Partiman van het CDA.

Nu kunnen de hindoestanen het bijzondere uitvaart ritueel op een nette manier afsluiten. Ze hoeven niet meer te wachten tot niemand in de buurt is zodat ze het as en de bloemen stiekem in het water kunnen gooien. Wat een verademing.

Bekijk de video’s. Geef het door aan belangstellenden in Nederland en Suriname

 Rotterdam

Ook in Rotterdam is er een plek vrijgegeven. Bekijk de video:
Afgelopen zaterdag werd de eerste Hindoestaanse as-verstrooiingsplek van Nederland ingewijd. Een historische gebeurtenis voor de Nederlandse Hindoestanen, want dit is de eerste plek in Nederland waar zij het as van hun geliefden en familie kunnen uitstrooien en bijbehorende rituelen

Zo begon het:

Over Kavish Partiman
Het CDA en de Surinaams Nederlandse gemeenschap hebben een heel lange band met elkaar.

hindoestanen Nederland as uitstrooien boete Den Haag Rotterdam ritueel 8