Surinamers in Nederland love Boerenkool – foto’s – video recept Boerenkool Moksi Alesi – Food Club

boerenkool Nederland Suriname Surinaams eten Jumbo Albert Heyn

Blog van Denise: Surinamers in Nederland zijn het zat. Ze willen dolgraag hun eigen Surinaamse groenten maar het is tegenwoordig gewoon weg niet te betalen

Dus ze zijn opzoek gegaan naar goedkopere alternatieven. Het begon (voor mij dan) in een paar groepen op Facebook en ondertussen is het all over the place. Deze Nederlandse ‘vergeten’ groente is helemaal hot. We hebben het over Boerenkool! Bekijk het bericht voor meer informatie en recepten. Heb jij het al geprobeerd? Laat het mij weten in de comments. P.s. 1 zak kost minder dan 2 euro bij de Jumbo Dussssss, you better like it. Geef het door aan iedereen.

P.S. Dit artikel is van onze nieuwe categorie: FamilieNieuws Food Club. Die kun je ook volgen op Facebook. En join de kukrutori, Javaanse en melanin groepen voor meer lekkers: 

Bekijk de groep Melanin Kitchen op Facebook voor meer boerenkool recepten. Klik hier

Eerst even dit:

Is boerenkool gezond? Ja!! Het bevat een aantal belangrijke vitaminen en mineralen. Zo bevat het vitamine A en C, vitamine B1 en vitamine B2. Maar ook calcium en ijzer. Er zit zelfs caroteen in. Dankzij deze vitaminen en mineralen wordt Boerenkool als superfood gezien. Dus perfect om mee te koken. Je kunt het ook rauw eten in een salade of in een smoothie. Ik vind dat eerlijk gezegd niet lekker. 

Blog van Denise Faerber van FamilieNieuws

Goedkoper

Geweldig nieuws voor de Surinamers in Nederland die ook balen van de hoge prijzen van Surinaamse groenten. Niet om negatief te zijn hoor. Ze willen het wel eten maar het is gewoonweg niet te betalen voor sommige. Ja, misschien kook je 1 keer per maand een pannetje Antroewa. Maar voor een gezin van 5 kost de groente alleen je al iets van 13 euro.

En wat dacht je van Tayerlad en Bitawiri. Alles is verkrijgbaar maar je moet redelijk diep in je zakken gaan. In verschillende groepen op Facebook plaatse een dame net voor de kerstvakantie een heerlijke foto van een gerecht dat ze klaar had gemaakt. Het leek op bitawiri, lekker met zoutvlees en kip. Maar nee hoor het was boerenkool

Iedereen was meteen in de ban van boerenkool. Waarom? Een klein zakje, genoeg voor 4 tot 5 personen (het slinkt namelijk amper) kost niet eens 2 euro. Bij zowel de Jumbo als de AH. En nee we maken het niet klaar zoals de gemiddelde Nederlander dat doet, met alle respect hoor. We maken het precies zo klaar als hoe we bitawiri klaar zouden maken. Dus met gedroogde garnalen, zoutvlees, kip of gewoon met rookworst. Maar dan stoven op zijn Surinaams. Met blok, uien knoflook. Gewoon zoals we gewend zijn. En de smaak..heerlijk.

Uiteraard kon ik zelf niet achterblijven. Uit gierigheid heb ik geen foto kunnen maken. Ik had het met zalmblokjes klaargemaakt en veel peper. De volgende keer zal ik de boerenkool iets langer laten koken omdat ie net iets harder is, eigenlijk net als bitawiri. Die kook je ook iets langer dan Tayerblad. Weetje wat ook lekker is: Bitawiri moksi alesi maar dan met boerenkool.

Bekijk hier een heerlijk recept van AGsdiary :

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by OsonjangAlaPompyGla (@pompygla)

Al met al. Een uitstekend idee.

Ik ben benieuwd naar jullie variant. Laat het me weten in de comments. Ps. Ook leuk voor de Nederlanders om mee te lezen. Een beetje variatie in de keuken is mooi meegenomen toch? 

Je kunt er natuurlijk ook een ouderwetse boerenkool stamppot mee maken. Maar dan met uit of knoflook, tomaat, beetje ketjap, 5 spices poeder of trasie. Met lekker veel peper. Gewoon proberen. Dat maak ikzelf heel vaak. Ik eet er appelmoes bij. 

Ik zie jullie weer in een nieuwe blog. Vergeet niet onze verschillen Facebookpagina’s te liken en volg ons op Instagram! Like and share. Groetjes van Denise.
En join de kukrutori, Javaanse en melanin groepen voor meer lekkers: 

Zie foto:

Disclaimer: Ja, ik weet dat sommige mensen in Nederland de Surinaamse groenten gewoon kunnen betalen en ik weet ook dat sommige mensen gewoonweg geen boerenkool lusten. En ik weet ook dat men al jaren boerenkool gebruikt en dat het helemaal niet nieuw is en niet speciaal een Nederlandse groente is. Ik weet ook dat het wereldwijd gebruikt wordt. Ook in de Cariben en Belize waar ik heb gewoond. Daar noemen ze het Kale. I know.

Nu je toch hier bent: Check een paar van onze food Club Members op Instagram, en de bijbehorende foto’s. Eet smakelijk:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FamilieNieuws Food Club (@familienieuws_foodclub)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FamilieNieuws Food Club (@familienieuws_foodclub)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FamilieNieuws Food Club (@familienieuws_foodclub)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FamilieNieuws Food Club (@familienieuws_foodclub)

boerenkool Nederland Suriname Surinaams eten Jumbo Albert Heyn

 

boerenkool Nederland Suriname Surinaams eten Jumbo Albert Heyn

boerenkool Nederland Suriname Surinaams eten Jumbo Albert Heyn boerenkool Nederland Suriname Surinaams eten Jumbo Albert Heyn boerenkool Nederland Suriname Surinaams eten Jumbo Albert Heyn

 

boerenkool Nederland Suriname Surinaams eten Jumbo Albert Heyn boerenkool Nederland Suriname Surinaams eten Jumbo Albert Heyn

 

Tags: #boerenkool #Nederlands eten #suriname #Surinaamseten #Surinaamsekeuken #Nederlandsekeuken #Watetenwevandaag #stamppot #recepten #Surinaamskoken #Surinaamsrecept #Jumbo #Albertheyn #eetsmakelijk