INTERVIEW | Nasr Joemman, eigenaar van Zainab Foods: “Wij maken wekelijks met de hand 20.000 roti platen”

Nasr Joemman en ik ben eigenaar van Zainab Foods - Interview voor Food Club - Surinaams eten in Nederland

FamilieNieuws Food Club was in gesprek met Nasr Joemman, eigenaar van Zainab Foods uit Breukelen. We stelden hem een aantal vragen over zijn business en Surinaams eten.

Hij vertelt het prachtige verhaal over het ontstaan van zijn bedrijf en hoe hij met authentieke Surinaamse producten is uitgegroeid tot een belangrijke leverancier van o.a. KLM, Jumbo, Hanos en Sligro. Ondertussen is het een echt familie bedrijf waar zijn vrouw al jaren mede eigenaar is en zijn twee dochters ook werkzaam zijn.

Kunt u ons iets vertellen over uw bedrijf: Zainab Foods?

In 1986 heb ik Zainab Foods opgericht, eerst onder de naam Bakkerij Zainab Exotica. Wij zijn begonnen als bakkerij in een klein pand op de Amsterdamse straatweg in Utrecht. Hier verkochten wij toentertijd vooral Surinaamse puntjes, Surinaams crème gebak, verschillende bollen (kokosbol, kaneelbol, struisbol, chocoladebol), croissants, roti en bara. In de jaren 90 openden wij nog twee winkels, een in Den Haag en een in Rotterdam en daarnaast stonden wij elke week op de markt in Amsterdam Zuidoost.

Taart van Zainab Food
Surinaams gebak, dagelijks vers gemaakt

In 1997 begonnen wij met de verkoop van onze kant en klare mixen. Wij zijn begonnen met een Eksi koekoe mix en Bara mix. De mixen liepen zo goed; ondertussen hebben wij 10 verschillende soorten mixen (Roti mix, Roti mix Kit, Pandan cake Mix, Viadoe mix, Eksi koekoe mix, Eksi koekoe Chocolade, Bara mix, Bara mix Spinazie, Pakora/ Phulawrie mix en Naan brood mix).

Vanaf 2000 zijn wij ons meer gaan richten op de retail (Jumbo, Amazing Orientals, toko’s), luchtvaart (KLM), maaltijdfabrikanten en foodservice bedrijven (HANOS, SLIGRO). Wij hebben toen onze eigen winkels gesloten. Aan de retail verkopen wij vooral onze bara’s, roti platen en mixen. Zo maken wij wekelijks (met de hand!) 20.000 roti platen De grootste kracht van ons bedrijf is de kwaliteit en authenticiteit van onze producten, onze flexibiliteit, het maatwerk dat wij leveren aan diverse bedrijven en het behouden van authentieke smaken.

Surinaamse bara van Zainab Food uit Nederland
Surinaamse bara om te beleggen met kip kerrie en sla of om met chutney te eten

Wat is uw band met Suriname?

Ik ben geboren in Suriname en heb daar mijn jeugd doorgebracht. In mijn tienerjaren ben ik naar Nederland gekomen. Ik heb nog steeds erg mooie herinneringen aan mijn moederland. Daar is ook de liefde voor eten ontstaan. Daarnaast volg ik nog steeds alles wat er in Suriname gebeurt. De huidige situatie in Suriname gaat mij aan het hart.

Hoe zou u de Surinaamse keuken omschrijven aan iemand die het nog niet kent?

De Surinaamse keuken is een zeer gevarieerde keuken en kenmerkt zich door de specialiteiten van de verschillende etniciteiten die Suriame kent. Door het gebruik van lokale ingrediënten is hieruit een mengelmoes van typische Surinaamse gerechten ontstaan. Surinaams eten is rijk aan kruiden en specerijen, smaakvol, pittig en avontuurlijk!

Surinaamse roti rol van Zainab Foods
Roti rol met kousenband, aardappelen en kip

Wat vind u het leukst aan uw werk? En wat is de grootste uitdaging?

Het leukste aan mijn werk vind ik het creëren van nieuwe producten. Ik ben veel bezig met het uitproberen van nieuwe producten, daarnaast zijn er veel bedrijven die productaanvragen bij ons doen. Door middel van een hele testfase creëren wij zo het gewilde product voor onze klant.

Een uitdaging is om de producten toegankelijk te maken voor een breed publiek, maar met het behoud van de authentieke smaak.

Wie is uw professionele voorbeeld?

Een professioneel voorbeeld heb ik niet echt. Mijn voorbeelden zijn mijn vader en leermeester meneer Dijkshoorn. Mijn vader heeft mij veel geleerd op het gebied van kruiden en specerijen en het op smaak brengen en bereiden van gerechten. Meneer Dijkshoorn heeft mij op het gebied van productie processen en verschillende technieken veel geleerd. Beide hebben zij mij geduld, toewijding en liefde bijgebracht voor het vak.

Wat is uw favoriete Surinaamse eten?

Ik vind alles echt lekker van de Surinaamse keuken en ik eet het ook regelmatig. Als ik moet kiezen dan is dat Roti. Roti eet ik toch zeker 1 a 2 x per week.

Surinaamse roti met specerijen van Zainab Food
Roti platen, hartige pannenkoeken afkomstig uit de Surinaams/Hindoestaanse keuken

Wat kookt u thuis het liefst?

Omdat ik op werk al erg veel bezig ben met eten, vind ik het fijn om thuis een snelle en eenvoudige maaltijd op tafel te zetten zoals Bruine Bonen met Rijst. Makkelijk, gezond en erg smaakvol.

Welk typisch Nederlands gerecht maakt u zelf klaar met een Surinaamse twist?

Een typisch Nederlands gerecht dat ik maak met een Surinaamse twist is: kerrie andijvie stamppot.

Welke 3 kruiden/specerijen zou u meenemen naar een onbewoond eiland?

Het liefst zou ik er 4 meenemen. Maar als ik er 3 zou moeten kiezen, dan zijn dat komijn, koriander en chilipeper. Hiermee krijg je een goede basis van bijna elke Indiase kruidenmixen en het zijn 3 van de belangrijkste ingrediënten in de Surinaams-Hindoestaanse keuken. (Mijn vierde keus zou kurkuma zijn; ook erg belangrijk in de Indiase keuken).

Onion pakora

Zou u nog iets willen meegeven of vertellen aan onze lezers?

Binnenkort introduceren wij een lijn bestaande uit Indiase producten, zoals Naan brood, Naan brood mix, Pappadums en Pani Puri. Deze zullen binnenkort verkrijgbaar zijn in de winkels/groothandels. We delen graag ons Naan brood recept met jullie:

Naan brood plain (8 stuks)

Ingrediënten
  

 • 300 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 ml lauwwarm water
 • 100 gram Griekse yoghurt
 • 1 eetlepel (zonnebloem)olie
 • 7 gram droge gist
 • 1 theelepel zout
 • 1 theelepel suiker

Instructies
 

 • Doe alle ingrediënten voor het deeg in en kom en kneed dit tot een soepel deeg en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
 • Verdeel het deeg in 8 gelijkmatige bolletjes en druk deze, met wat olie, plat tot een ovaal van circa 20 cm.
 • Laat de platte naan broden nog 15 minuten rijzen.
 • Bak vervolgens de naan broden aan beide zijden gaar in een koekenpan met een beetje olie tot ze goudbruin zijn.
 • Variatie tip: smeer na het bakken wat olie op de naan broden en garneer met 2 teentjes verse knoflook (gehakt), verse koriander (gehakt)!