Het #metoo verhaal van Marcelle uit Nederland

metoo Marcelle Surinaamse vrouw uit Nederland verhaal televisie

“2 witte mannen tegenover 2 zwarte vrouwen”

Een aantal bekende Nederlanders zijn op dit moment in opspraak vanwege ongepast gedrag achter de schermen bij de veel bekeken show “The voice of Holland’. Mannen (en misschien ook vrouwen) die misbruik maken van hun macht. Steeds meer slachtoffers durven hun verhaal te vertellen. De zo geheten #metoo tag is hierdoor ontstaan. Het gebeurt niet alleen bij de televisie. Maar ook gewoon binnen de familie, op scholen, binnen de kerk of op het werk. Opvallend vaak op plaatsen waar er een duidelijke machtsverdeling is.

Ook Marcelle uit Nederland heeft haar verhaal gedeeld. Geef het door aan een ieder. Ze schaamt zich niet, iedereen mag het weten daarom deelt ze het NIET anoniem. Alleen zo kunnen we deze wrede vorm van machtsmisbruik tegen gaan. Thanks for Sharing Marcelle! Heb jij ook een verhaal te delen?? Laat het ons weten. Het mag uiteraard ook anoniem.

Het verhaal van de Surinaamse Marcelle Lede uit Nederland. Ze schreef haar verhaal na het #metoo incident op de Nederlandse televisie.

Wat een smeerlapperij weer! Enough is enough! Kijk niet meer weg mensen!!! Er moet een einde komen aan intieme intimidatie en machtsmisbruik. Het gebeurt echt vaker dan je denkt en vooral door mensen van wie je het niet verwacht. Op plekken die veilig horen te zijn.

Ook ik ben hier slachtoffer van geweest in mijn studententijd. Ik liep stage op een basisschool en mijn mentor, de leerkracht bij wie ik stage liep, maakte zich schuldig aan intiem grensoverschrijdend gedrag. Het begon klein en onschuldig: van een complimentje over mijn nieuwe trui naar vervuilde dubbelzinnige opmerkingen. Van een hand op m’n schouder terwijl hij iets uitlegt, naar stiekem een streling langs m’n achterwerk wanneer ik een kopje thee inschenk in de personeelskamer. Steeds een stapje verder proberen.

Hij wilde dat ik met hem mee naar zijn huis ging na het werk en hij bedreigde me dat als ik moeilijk deed, ik geen voldoende zou krijgen voor mijn stage. En ik moest het maar niet in mijn hoofd halen het ergens te melden wat er zich afspeelde, want niemand zou mij geloven. Ik heb toen een onderwijsassistente in vertrouwen genomen en toen ik haar alles vertelde, zei ze met tranen in haar ogen dat hij dat ook bij haar deed.

Samen zijn we naar de directeur gegaan en wat denk je? Hij werd beschermd! Zelfs toen hij het toegaf. 2 witte mannen (directeur en mentor) tegenover 2 zwarte vrouwen. (Onderwijsassistente en ik, toen nog stagiaire) De directeur zei dat we er maar voor moesten zorgen dat we konden samenwerken. Want als hij moest kiezen tussen een leerkracht en een onderwijsassistent of stagiaire, dat hij dan kiest voor zijn leerkracht.

Jaren later kwam aan het licht dat ook hij, die directeur, zich aan nog ergere zaken schuldig heeft gemaakt bij het vrouwelijk personeel. Heel erg… ik ben in ieder geval voor mezelf opgekomen en heb mij nooit laten afschrikken door zijn bedreigingen.

Ik doe mijn verhaal in de hoop dat vrouwen die soortgelijke zaken meemaken of hebben meegemaakt, aan de bel trekken. En dat mensen die bepaalde zaken zien of vermoeden, niet wegkijken maar helpen en het gedrag openlijk afkeuren. Er moet een cultuur komen waarin dit gedrag door niemand getolereerd wordt. Niet door vrouwen noch mannen. We moeten voor elkaar opkomen!

Marcelle,
#metoo

Lees ook:

Stagiaire uit Nederland vertelt over ontvoering, misbruik en mishandeling op Curaçao – video’s

Als 10-jarig meisje ben ik misbruikt door mijn eigen familie – anoniem Suriname

Anoniem – Ik ben gedrogeerd en bruut misbruikt door twee mannen

Anoniem: Hij wil scheiden omdat ik ben misbruikt door mijn opa

Anoniem: Mijn vader heeft mij misbruikt

Surinaamse moeder door bloedeigen dochter gegijzeld in Nederland – anoniem

Een bekende rijke man uit Paramaribo heeft mijn schoonzusje ‘gekocht’ – anoniem Suriname

Ik heb een relatie met mijn bloedeigen oom – anoniem Paramaribo