Wist je dit? 5 Geneeskrachtige Effecten van Laurierblad

Laurier heeft geneeskrachtige werkingen

Laurier is onmisbaar in veel gerechten van de Surinaamse keuken. Maar wist je dat deze smaakmaker ook mogelijke geneeskrachtige werkingen heeft? Lees verder om erachter te komen.

Diabetes

Volgens een onderzoek uit 2008 kan het nemen van laurier capsules helpen bij het verlagen en beheersen van de glucosespiegel en het cholesterolgehalte bij mensen met diabetes. Dit komt waarschijnlijk omdat laurierblaadjes polyfenolen bevatten. Dit zijn krachtige antioxidanten. Dit zou betekenen dat laurier kan helpen bij het reguleren en zelfs voorkomen van diabetes en hart- en vaatziekten. Maar let op: raadpleeg altijd arts voordat u het voor dat doel gebruikt, vooral als u diabetes of hart- en vaatziekte heeft.

De meeste laurier extracten zijn alleen geschikt voor uitwendig gebruik zoals massage. De Laurier Olie van Pure Naturals is geschikt voor inname.

Rustgevend effect

Onderzoek uit 2018 bevestigd dat linalool een kalmerend effect lijkt te hebben. Het aroma en het kan helpen bij het bevorderen van ontspanning en het verminderen van angst en depressie. Linalool is een bekend ingrediënt van lavendel en thym, maar zit ook in laurier.

De laurierblad olie van het merk Slaaploos heeft veel goede reviews en is bedoeld als luchtverfrisser of massageolie:

Wonden

Traditionele genezers wisten dat een kompres of wassing van laurier kan helpen bij het genezen van wonden. Wetenschappelijk onderzoek in 2006 heeft recentelijk ontdekt hoe goed het werkt. Laurierblad vermindert namelijk ontstekingen in het wondgebied. Daardoor sluiten en genezen wonden sneller. In een later onderzoek is gebleken dat dit komt door antimicrobiële werking.

Nierstenen

Een onderzoek uit 2014 toonde aan dat laurierbladextract de hoeveelheid urease in je lichaam kon verminderen. Urease is een enzym dat kan leiden tot verschillende maagaandoeningen, waaronder nierstenen. Vooral wanneer het lichaam uit balans is. De onderzoekers gaven wel aan dat hiervoor meer onderzoek zou moeten worden gedaan om de werking te begrijpen.

Beter geheugen

In een studie uit 2021 ontdekten onderzoekers dat rook van het verbranden van laurierblad een positief effect had op het geheugen en denkvermogen van ratten. Dierentesten bewijzen nog niet dat dit effect er ook bij mensen is, maar het sluit wel aan bij het onderzoek naar het rustgevend effect van laurier.

Conclusie

Laurierblad is heerlijk om mee te koken. Het wordt ook al eeuwenlang gebruikt als traditioneel medicijn. Moderne wetenschappers beginnen nu te ontdekken dat sommige van de traditionele geneeskrachtige werkingen kunnen worden bewezen. Om hiervan op de hoogte te blijven, volg ons op de website voor het laatste nieuws over Surinaams eten.