Surinaamse oorlogsmisdadiger aangehouden in Nederland – politie Nederland

politie Suriname Nederland binnenlandse oorlog

Hij heeft zelf verteld dat hij meerdere mensen heeft vermoord in Suriname. 

Een man is in Nederland aangehouden op verdenking van meerdere moorden in Suriname. Het gaat wellicht om onschuldige Surinaamse burgers. De politie in Nederland is een diepgaand onderzoek gestart en is opzoek naar extra informatie. Lees het uitgebreide bericht van de politie in Nederland. Geef het door aan iedereen. Wellicht kan de waarheid alsnog boven water komen. Als je mensen hebt vermoord dan moet je gestraft worden, toch? Of is dit eigenlijk een zaak voor de politie van Suriname?

Politie Nederland schreef het volgende: Man aangehouden op verdenking van oorlogsmisdrijven Suriname. Nederland – De politie heeft op 26 oktober in Amsterdam een 55-jarige man aangehouden die wordt verdacht van het plegen van oorlogsmisdrijven tijdens de Binnenlandse Oorlog, de burgeroorlog die eind vorige eeuw in Suriname woedde. Onderzoek van het Team Internationale Misdrijven wijst erop dat de man, een Nederlander geboren in Suriname, in 1987 meerdere burgers heeft vermoord.

Detailopname van uniformen motoragenten – Tussen 1986 en 1992 streed het Surinaamse Nationaal Leger onder leiding van Desi Bouterse tegen het zogeheten Junglecommando van Ronnie Brunswijk. Honderden onschuldige burgers werden gedood, tienduizenden inwoners sloegen op de vlucht.

De verdachte heeft op diverse manieren aangegeven dat hij destijds lid was van de Infanterie van het Nationaal Leger van Suriname en dat hij in die periode bij de commando’s heeft gezeten. Hij heeft aan anderen verteld dat dat hij in juni 1987 meerdere mensen heeft gedood. Hiervan is ook aangifte gedaan. Naar aanleiding hiervan is het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart.

Oorlogsmisdrijven – Het doden van mensen die niet (meer) aan de gevechten deelnemen is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. Het Landelijk Parket onderzoekt deze zaak daarom als oorlogsmisdrijf, een internationaal misdrijf, en verdenkt de verdachte van overtreding van artikel 8 van de Wet Oorlogsstrafrecht.

Als verdachten de Nederlandse nationaliteit hebben of zich in Nederland bevinden kunnen zij hier vervolgd worden. Nederland heeft volkenrechtelijke verplichtingen tot het opsporen en vervolgen van internationale misdrijven. Deze verplichtingen bestaan, omdat deze misdrijven als de meest ernstige schendingen van het internationale recht worden gezien, met de meest verregaande gevolgen voor slachtoffers en de (internationale) rechtsorde.

Oproep voor informatie – Voor dit onderzoek zoekt de politie nog meer informatie. Het gaat met name om verklaringen over de zogeheten ‘zuiveringsacties’ in het Brokopondogebied, in de omgeving van Brownsweg in juni 1987. In dit gebied voerde het Surinaamse Nationaal Leger acties uit waarbij burgers om het leven zijn gebracht. Informatie die hier van toepassing op is en die relevant kan zijn voor het onderzoek, kunt u delen met het Team Internationale Misdrijven van de Landelijke Recherche via [email protected].

De verdachte wordt op vrijdag 29 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris.