Video – ‘Ik ben zwanger van een tweeling en ik wil geen prik’ – anoniem Paramaribo

zwanger vrouwen Suriname ziekenhuis Paramaribo baby tweeling

“Nee, ik wil niet. Straks ga ik dood! Of straks gaan mijn baby’tjes dood.” Juliette uit Paramaribo is zwanger van een tweeling en weigert een prik te halen. Haar man is het er niet mee eens. Lees haar verhaal.

Bekijk ook de video – Helaas zijn er al een aantal zwangere vrouwen overleden in Suriname. Dat vertelt gynaecoloog Fernando Rigters. Toch willen nog veel vrouwen de prik niet, net zoals Juliette. Mireille en Andaye uit Suriname, zijn beiden zwanger leggen zelf IN DE VIDEO uit waarom ze de prik WEL hebben genomen. De video’s en het anonieme verhaal delen we niet om jou te overtuigen om het prikje wel of niet te nemen, maar het is wel belangrijk dat je luistert naar een deskundige en niet naar de verhalen van mensen om je heen, mensen die niet weten waar ze over praten. Bij vragen en onzekerheden moet je contact opnemen met je arts, huisarts of gynaecoloog en liever niet met je buurvrouw.

Mijn man en ik hebben ruzie vanwege de vaccinatie.
Hallo FamilieNieuws. Ik ben Juliette en ik ben zwanger van een tweeling. Al 5 maanden en mijn buik is ontzettend groot, Ik voel zelfs de baby’s al. Toen ik pas zwanger was hoorde ik al over die vaccinatie. Maar mijn man (vriend) en ik waren het gelijk eens met elkaar. Ik wil geen enkele prik.

Lees ook:

Video – Mevrouw Pokie: “Ik wist niet dat ik zwanger was”

Ik sta nog steeds achter mijn besluit. En zelfs nog krachtiger. Mijn collega haar zusje is namelijk overleden vlak na de vaccinatie. En mijn buurmeisje kent ook iemand die een miskraam heeft gehad na de vaccinatie. Daar hoor je niets over in de media. Deze verhalen vertellen ze niet. Ik hoor steeds meer enge dingen rondom die prik dus ik wil het niet.

Sinds een maand geleden lopen we bij een gynaecoloog in Paramaribo. Dat is omdat ik een tweeling krijg. En vanaf de eerste echo is mijn man 180 graden veranderd. Terwijl hij eerst niet eens bemoeide met de zwangerschap doet hij nu zoveel research. Overal hebben we discussies over. Over wat ik eet, wat ik doe en waar ik ga. Alleen om de veiligheid van zijn kids.

Maar waar we tegenwoordig ook discussies over hebben, is dus mijn vaccinatie. Hij heeft wel 2 prikken gehad. Hij stond er niet achter maar zijn familie heeft hem een soort van gedwongen en overgehaald en voor zijn werk was het ook wel handig. Ik heb het nooit gewild, en zeker niet nu ik zwanger ben. Ik wil niet. Straks ga ik dood. Wie gaat dan voor mijn kinderen zorgen. Of erger: Wat als de kinderen de prik niet overleven? Daar hoor ik niemand over. Wie gaat me troosten?

Kijk hoelang die ziekte er al is en ik heb nooit last gehad. Ik ben zelfs tussen mensen geweest die zogenaamd corona hadden, maar tot nu toe heb ik nooit last gehad. Ik denk echt niet dat ik het ga kunnen krijgen. Maar natuurlijk weet ik dat niet zeker. Dus ik ben wel voorzichtig. Maar die spuit. Nee ik wil het niet. Ik vind ook dat ik de baas ben. Elke keer als we naar de dokter zijn geweest begint dezelfde discussie weer. Het is zo vervelend dat er echt spanningen zijn tussen mij en mijn man. Hij vindt dat ik doe alsof het alleen zijn kinderen zijn.

Hij heeft het besproken met zijn familie en die mensen zijn ook met me komen praten. Ik hou van ze hoor, maar is mijn lichaam, buik en mijn kinderen. Gelukkig zegt onze dokter dat ook. Maar hij vindt wel dat ik die prik moet nemen. Maar het is mijn besluit. Ik heb veel gelezen, veel gezien en ik wil het nog steeds niet.

Mijn vraag aan jullie is, hoe denken jullie erover? Ik heb namelijk alleen mijn collega’s en internet en ik word daar niet vrolijk van. Ik heb ook het gevoel dat ze in Suriname niet goed weten wat ze doen. Ik wil de prik niet maar natuurlijk weet ik niets zeker en als ik de prik niet neem ben ik bang dat de spanning thuis mijn relatie gaat verpesten.


Mijn zwangerschap zou leuk moeten zijn. We waren zo gelukkig toen we hoorden dat we twins kregen en nu alleen maar ruzie, beschuldigingen enzo. Ik ga mijn vriend ook mee laten lezen. Hopelijk kunnen we dan samen een besluit nemen en het naast ons neerleggen zodat we samen kunnen genieten van de zwangerschap.

Misschien denken jullie van: Doe normaal en neem die prik. Makkelijk. Maar zo makkelijk is het echt niet voor mij. Ik ben echt heel bang. Thank you. Groetjes van Juliette

Redactie: Als aanvulling op dit verhaal hebben we een aantal video’s toegevoegd voor mevrouw Juliette haar man en overige mensen die interesse hebben. In de eerste video vertellen Mireille Grootfaam en Andaye Foe A man uit Paramaribo waarom ze wel hebben gekozen voor de prik. Luister ook naar gynaecoloog Fernando Rigters van het s’ Lands Hospitaal.  Luister ook naar de mensen die de prik NIET willen. Nogmaals, wij van FamilieNieuws willen niemand overhalen om de prik wel of niet te nemen. Het is belangrijk dat je goed zelfonderzoek doet. En voor jezelf afweegt wat de voor en nadelen zijn. Neem altijd contact met een deskundige arts als er extra vragen zijn. Succes!

Luister ook naar met gynaecoloog Lachmi Kodan

Bekijk hier ook andere video’s die interessant kunnen zijn. Geef het door aan belangstellenden.
Deze vriendinnen staan lijnrecht tegenover elkaar. De een is gevaccineerd, de ander niet. “Ik vind het een lastig onderwerp.”In Guyana:

Extra info:

Lees ook (oude gerelateerde berichten):

Help, mijn baby is er niet meer! Mijn verhaal

Je vrucht/kind verliezen tijdens de zwangerschap -Video’s ervaringsverhalen

‘Maar’ 1 nieuwe besmetting in Suriname – Video’s – zwanger en corona

Man snijdt buik van zwangere vrouw open – Hij wilde een zoon – Video India

Video – Jonge zwangere vrouw zoekt hulp voor haar tweeling – 1 voor 12 Suriname

‘Zwangere’ vrouw reist met buik vol drugs – buitenland

Om privacy redenen zijn de namen in het anonieme verhaal gewijzigd. Let op: Soms worden de verhalen door ons herschreven om het lezen voor onze bezoekers makkelijker te maken. 

Disclaimer: Let op: Elk verhaal heeft meerdere kanten. Dit is de kant, het verhaal en de mening van mevrouw Juliette (niet haar echte naam). Dit is hun persoonlijke mening. Niet die van FamilieNieuws. Laat dat duidelijk zijn. Uiteraard is een ieder vrij om hier ook op te reageren. Hetzij onder de comments of anoniem zodat we het ook kunnen publiceren!

P.S. Heb je ook een anoniem verhaal, een vraag die je wilt stellen, een klacht of iets anders? Wij publiceren het gratis (en anoniem) voor je! Stuur ons een berichtje. Je mag het ook appen naar +31685421200