“Surinamers in Nederland en Suriname hebben geen eenheid. Schaam je!” Video’s

Suriname Nederland bezoek Amsterdam

“Ik schaam me kapot na de beelden die ik heb gezien van de zogenaamde Surinamers in Amsterdam! Wat moet ik de mensen op mijn werk zeggen?”

Dat zegt mevrouw Drachtenstein uit Nederland. Ze heeft ons geschreven na de berichten en beelden op Social media. “Een uit de hand gelopen protest waar de witte mensen van smullen.” Ze vraagt zich af wat de reden is van dit gedrag en ze vraagt zich ook af hoe andere mensen hierover denken. Lees haar brief en bekijk de beelden van de lezing en ook van het ‘uit de hand gelopen’ protest. Wat vinden jullie ervan? Jullie zijn vrij om jullie mening te geven. #aubzonderkrachtermen

Hallo FamilieNieuws, ik ben mevrouw Drachtenstein uit Nederland. Gisteren kwam ik onderstaand artikel tegen in een Nederlandse krant. Een krant uit Amsterdam waar ik woon. Ik heb ook de reacties van Nederlandse mensen hierop gelezen. Ook heb ik meerdere videobeelden via de app ontvangen. En vol afschuw en schaamte heb ik gekeken. Ik vraag me af of ik de enige ben, die dit erg vind? Vandaar mijn brief

Ik ben zelf een creoolse vrouw en ben het ook niet eens met alle dingen die nu gebeuren in Suriname. Ik volg alles op de voet, maar wat ik gisteren heb gezien. Daar schaam ik me echt door. Het lijkt alsof het een oorlog s tussen blakkamangs en hindoestanen. We hebben gewoon geen eenheid. We zijn allemaal Surinamers. Ook de Nederlanders zien ons allemaal als Surinamers. Of je nu glad haar hebt of kroes haar.

Ik vraag me serieus af wat ons Surinamers hier in Nederland bezielt om ons land en onze regering zo voor die witmang af te keuren, ja ik zeg onze, want ik woon wel hier maar mijn hart ligt voor altijd in Suriname. Het blijft mijn land. Ongeacht welke man (kleur) de baas is.

Toevallig wees een vriendin van mij, een witmang, me op dit artikel. En ik wist gewoon niet wat ik haar moest zeggen. Omdat ik zelf altijd heel positief ben over mijn land. Al heb ik hier en daar mijn kritiek, maar dat ga ik niet met haar delen. Vooral hoe deze mensen al de afgelopen 10 jaar negatief naar ons hebben gekeken door alle problemen rondom de vorig president. Maar dat wat ze nu hebben gezien onder de Surinamers in Nederland is een serieuze afgang voor ons als Surinamers.

Ik vraag me af of men in Nederland dat wel beseft. Misschien is er iets wat ik niet begrijp, daarom vraag ik met alle respect of iemand mij kan uitleggen waarom het nodig is om de president van Suriname op deze manier belachelijk te maken hier in Nederland. En waarom we geen greintje respect kunnen tonen.

Ik zie dit gedrag helaas ook in Suriname. Geen eenheid. Jammer is dat.

Maar de mensen in Suriname hebben hem zelf gekozen en die hebben hem daar neergezet. Ze hebben die andere weggestemd. Kunnen we daar geen respect voor tonen? En al ben je het er niet mee eens, ik vraag jullie met alle respect om ons land hoog te houden tegenover de witte man. Want die mensen smullen van deze dingen. Laten we onze problemen aub ‘binnenshuis’ houden.

Misschien kan FamilieNieuws het artikel erbij doen wat we hebben gelezen. Gaarne ook de video’s toevoegen misschien hebben andere mensen het niet gezien. En weten ze niet waar ik over praat. Alvast bedankt,

P.s. Ik snap de kritiek. En de reden van het protest. Het beleid in Suriname heeft gaten. En we hoeven het niet met alles eens te zijn maar we kunnen ons toch wel als volwassenen gedragen? Ik wraak dat die witmangs ons zo hebben gezien en ik weet ook niet wat ik maandag op het werk ga moeten zeggen want ik weet zeker dat ze aan mijn hoofd gaan kletsen hierover. Misschien zijn jullie het niet met mij eens, Dat kan ook hoor. Ik moet me misschien ook niet druk maken om wat die witmangs vinden van ons. Maar dat hoor ik graag van jullie. aub zonder uit te schelden. Bedankt.

Bekijk hier wat beelden van het protest:

(opmerking van de redactie van FamilieNieuws). Wellicht is deze video ook belangrijk om te bekijken zodat men een beter beeld krijgt van de aanleiding van de protesten:

Onderin dit bericht meer beelden van de protes-acties

Bekijk hieronder de video’s van de lezing van de president in Nederland. Geef het door aan geïnteresseerden:

Suriname Nederland bezoek Amsterdam

Disclaimer: Let op: Elk verhaal heeft meerdere kanten. Dit is de kant, het verhaal en de mening van mevrouw Drachtestein. Dit is haar persoonlijke ervaring. Niet die van FamilieNieuws. Laat dat duidelijk zijn. Uiteraard is een ieder vrij om hier ook op te reageren. Hetzij onder de comments of anoniem zodat we het ook kunnen publiceren!

P.S. Heb je ook een vraag die je wilt stellen, een klacht of iets anders? Wij publiceren het gratis (en anoniem) voor je! Stuur ons een berichtje. Je mag het ook appen naar +31685421200