Alleen maar ruzie in de familie om die spuit – mijn verhaal

moeder Nederland Suriname

Ik wil dat mijn moeder een spuit krijg maar mijn broers weigeren dat.

We hebben een brief gekregen van Valerie uit Nederland. Haar moeder woont bij haar broers in Paramaribo en op dit moment hebben ze erge ruzie. Valerie wil namelijk haar moeder laten vaccineren en haar broers gaan nog liever dood dan dat ze dat doen. Valerie weet niet wat ze moet doen, ze is bang dat haar moeder anders zal sterven in Suriname. Ze is radeloos. Lees haar trieste verhaal. Wat voor advies hebben jullie voor haar? Herkennen jullie dit ook in jullie familie?

Hi mensen, Ik weet dat er veel mensen tegen en voor het vaccin zijn, maar daar gaat het me niet echt om Ik weet zelf dat het belangrijk is om mijn moeder te laten vaccineren, ik werk hier in de zorg. Ik heb al heel vroeg mijn spuitjes gehad. Ik ben er heel blij mee. Ik snap dat een ieder het voor zich zelf moet weten.

Ik woon nu ongeveer 5 jaartjes in Nederland. Het is altijd de bedoeling geweest om mijn moeder die nu 72 jaar is naar Nederland te halen. Dat gaat alleen niet zo makkelijk, maar ik geef niet op. Ik wil haar hier bij mij hebben. En zeker nu vanwege de pandemie.

Ik ben eigenlijk ook degene die mijn moeder verzorgt in Suriname. Ze woont bij mijn broers. Nee mijn broers wonen bij haar in het ouderlijk huis. Ze werken wel. Maar ze hebben beiden ook een gezin en ze hebben het niet breed. Dus ik draag bij. Dat doe ik graag. Alleen hebben we nu hele erge ruzie gekregen. Zo erg dat ze niet meer met me willen praten. Maar ik ben zo verdrietig en ook bang.

Ik wil namelijk mijn moeder laten vaccineren. Ik ben zo bang dat ze besmet raakt. De buren in Suriname zijn besmet, een opa van ze is dood, En ook een aantal familieleden van ons zijn ziek. Een paar liggen nu, terwijl ik jullie schrijf, op sterven in het ziekenhuis. Het is heel erg wat er nu gaande is in Suriname. Ik praat nu al sinds 3 maanden denk ik met mijn broers om mama te brengen voor die spuit. In het begin waren ze het met me eens. Ze zouden haar brengen. Ze hebben zelfs gelogen dat ze haar hadden gebracht dus ik was blij maar nu moest mama voor die tweede prik, en nu heeft ze me gezegd dat ze nooit is gegaan. Mijn moeder durfde me ook niets te zeggen, maar ze moest het nu wel zeggen

Ik vind het zo erg dat ze tegen me hebben gelogen dus ik ben ook heel erg boos geworden op mijn broers. Ze hebben me toen gezegd dat ze niet willen. Ze gaan liever dood dan dat ze hun moeder brengen voor die prik. Ze geloven niet in de prik. Ik heb ook met mijn moeder gesproken, zij was het ook altijd eens om die prik te halen. Mijn moeder is een goede verstandige vrouw die zelf kan praten en beslissen, Ze wilde het zelf ook, En nu zegt ze dat ze maar naar die jongens luistert om problemen te voorkomen.


Dus ze wil zelf ook, maar omdat die jongens niet willen doet ze het maar niet.
Weten jullie. Als mijn moeder alleen zou wonen dan zou ik het nog niet eens zo erg vinden. Maar er wonen zoveel andere mensen in het huis, vrouwen en kinderen. Ze lopen in en uit. Ze kunnen makkelijk die ziekte voor mijn moeder brengen. Ik ben zo bang dat ze ziek gaat worden.
Ik ben nu in staat om het vliegtuig te pakken naar Suriname om mijn moeder te brengen voor die prik. Maar het is nu zo moeilijk om te gaan vliegen en ik weet zeker dat die jongens mij in de weg gaan lopen. Ik ben bang om mama niet prikken omdat ik bang ben dat ze dood gaat, maar zij zijn bang om mama wel te prikken omdat ze ook bang zijn dat ze dood gaat. Ik snap hun angst ook. Ik denk alleen dat ze niet goed op de hoogte zijn.

Maar we bepaalt het eigenlijk? Ja, mijn moeder. Maar het is nu 2 tegen 1 en mijn moeder zegt dat ze geen problemen wil.. Ze is zelf ook zo onzeker geworden. Mijn broers en hun kinderen sturen haar allemaal rommel en leugens waardoor mama ook bang is geworden. Ik weet echt niet wat ik moet doen. Ik weet dat velen van jullie gaan zeggen dat ik het zo moet laten. Maar wat als mijn moeder ziek wordt? Ik heb mensen hier met mijn eigen ogen zien snakken naar adem, Ik heb mensen dood zien gaan, Het is heel erg. Ik heb gezien hoe het eraan toe gaat nu in de zorg in Suriname. Daar is het erger. Ik zou het mezelf niet vergeven als mijn moeder ook zo op een hard bankje moet gaan liggen met zuurstof. Er wonen zoveel mensen nu in ons ouderlijk huis. Het hele huis kan ziek worden. Sommige mensen zijn zo onvoorzichtig.


Ik weet echt even niet zo goed wat ik moet beginnen. Mijn moeder kan nu niet hier komen omdat ze geen Nederlandse is. Ik hoop echt op wat adviezen van jullie. Misschien kunnen jullie mij geruststellen. Mijn schoonzus weet dat ik jullie schrijf. Zij is neutraal. Maar ik denk ook omdat mijn broers zo dominant zijn hierin. Ze willen dat niemand een prik krijgt. Dus al zou mijn schoonzus willen. Ik denk niet dat mijn broer het zou toestaan.

Ja, zij bepalen wat er gebeurt met hun gezin. Dat accepteer ik, het is hun gezin. Maar heb ik dan helemaal niets te vertellen over mijn eigen moeder? Graag wat adviezen. Misschien kan iemand me zeggen hoe ik met mijn broers moet praten. De situatie wordt steeds erger in Suriname. Ik ben echt zo bang. Snappen jullie mij of moet ik het gewoon laten rusten? Hebben jullie hier ook last van binnen de familie of vriendenkring? Ik heb echt hoofdpijn hierom. Ik ben echt bang om mijn moeder te verliezen. Ik wil niemand kwijt. Ik heb ruzie met mijn broers maar ik hou zielsveel van ze hoor.

FamilieNieuws Shoppen bij BOL.com
Weet je dat ze bij Bol.com ook make-up verkopen voor de donkere huid? En je kunt gewoon lekker shoppen vanuit huis? BOL.com heeft alles! Bol.com is gelukkig altijd open. Je kunt de hele dag en nacht online shoppen. Bekijk hun aanbiedingen van vandaag. Of bekijk onderstaande producten die wij voor jou hebben geselecteerd. Bestel ze vandaag dan kun je ze morgen al uitproberen (Nederland):