Mijn dochter wil een Nederlands paspoort – mijn verhaal

Nederlands paspoort

Kan mijn meisje snel Nederlander worden?

We hebben een brief binnengekregen van Rosita uit Paramaribo. 17 jaar geleden werd ze zwanger van een Nederlander, de liefde van haar leven. Hij heeft haar helaas belazerd, maar ze is wel gezegend met een prachtige dochter. Nu wil haar dochter dolgraag Nederlander worden. Hoe kunnen ze dat regelen? Lees haar verhaal. Rosita heeft advies nodig. Weten jullie het? Geef het bericht door aan anderen, misschien weten zij het.

Rosita uit Paramaribo schreef:

Hallo Familienieuws. Ik heb en vraag voor jullie bezoekers. Hopelijk wordt het gelezen door binnen- en buitenland. (Nederland vooral). Ik heb een dochter en die net 17 jaar is geworden. Haar vader een is Nederlander. Wel een Surinamer maar hij woont in Nederland.

Toen we een relatie hadden woonde hij een paar jaar in Suriname. In feite heeft hij me belazerd. We zouden samen iets opbouwen hier maar het bleek dat hij al die tijd een vriendin en kinderen in Nederland had. Hij is niet getrouwd en dat is hij nog steeds niet. Maar toen zij achter onze relatie kwam moest hij alle contact met mij en zijn dochter verbreken. Dat begreep ik wel. Ik wilde hem ook niet meer. Al was hij de liefde van mijn leven. Zo een leven wilde ik niet. Maar ik ben wel dolblij met mijn prachtige dochter. Hij heeft haar nog wel erkent dus ze draagt wel zijn achternaam

Maar ze is wel Surinamer gebleven. Zo ver zijn we nooit gekomen. Ik vond het niet belangrijk. Hij heeft verder ook nooit echt iets voor haar gedaan. Ja zo nu en dan stuurt hij stiekem iets voor haar. Maar meer een lekkers gewoon. Hij heeft niet geholpen met de opvoeding. Ik heb hem nooit iets gevraagd. Ik heb ook nooit echt een vaste relatie gehad. Man in huis ofzo. It is just me and mij girl. Maar we redden ons prima. Mijn ouders en familieleden zijn geweldig. Ik werk en mijn dochter gaat naar school. Ze doet haar best.

Sinds een jaar heeft mijn dochter contact met haar twee broers en nog een zusje. Per ongeluk hebben ze elkaar via Facebook ontmoet. Omdat ze dezelfde naam hebben. Mijn girl is heel erg blij. Haar broers en zusje ook. Ze willen hier op vakantie komen om haar op te zoeken. Het contact verloopt niet echt via haar vader. Hij laat niet veel van zich horen. Ze praten ook niet echt over hem, dus we weten ook niet of hij het leuk vindt. Ik weet ook niet hoe de moeder van die kinderen het vindt. Ik ben toch blij dat die kinderen elkaar hebben gevonden. Het is toch familie. Wij ouderen hoeven er niet tussen te zitten. Mijn dochter wilde altijd al broers en zussen. Ik ben blij voor haar.

Nederlands paspoort
Voorbeeldfoto

Maar nu komt mijn vraag. Mijn dochter wil graag Nederlander worden. Ze heeft begrepen dat het makkelijker voor haar zou zijn omdat haar vader al Nederlander is en omdat ze ook al erkent is. In de eerste instantie wilde ik niet echt meewerken want ik wil haar vader niets vragen. Maar het zou inderdaad wel handig zijn als ze in de toekomst toch naar Nederland wil. Op vakantie en misschien om te studeren. Al wil ze hier blijven, maar een Nederlands paspoort is niet slecht. Integendeel. Ze kan er veel voordeel uit halen.

Vandaar dat ik nu toch mijn best voor haar wil doen. Ik wil haar vader nog niets vragen, ik kan veel zelf regelen denk ik. Maar ik denk wel dat hij ook bereid gaat zijn om eventuele papieren te tekenen. Hij is niet getrouwd dus we hoeven die vrouw in principe niets te vragen

Ik heb de Nederlandse Ambassade hier al een paar keer gebeld, maar het is heel moeizaam in verband met de pandemie. Ze waren ook een hele tijd niet open. Ik weet ook niet zo goed hoe ik het aan moet pakken. Ik heb niet het gevoel dat ze me graag gaan willen helpen. Maar de tijd vliegt. Volgend jaar wordt ze 18. Dus het is misschien beter om alles voor die tijd proberen te regelen toch?

Weten jullie misschien of het zo makkelijk is? Is het wel mogelijk? Iemand zei me dat ze automatisch Nederlander is omdat haar vader het is? Is dat zo? En weet iemand bij wie ik me zou moeten aanmelden? Is er iemand in Suriname die mij kan helpen om het allemaal voor elkaar te krijgen?

Haar oudste broer werkt al en hij zou haar eventueel ook wel kunnen helpen als dat nodig is, zegt hij. Maar ze weten ook niet hoe ze het aan kunnen pakken. Ik hoop echt dat iemand het hier weet. Tenminste hoop ik wat advies te ontvangen dan weet ik hoe ik het moet aanpakken. Ik ga deze zelfde brief ook sturen naar de ambassade.

Mijn meisje rust nu niet voordat het geregeld is. Ze wil zo graag Nederlander worden en ik snap het wel. Al hoop ik dat ze voorlopig wel bij mij blijft want ik hou helemaal niet van Nederland. Hopelijk kunnen jullie ons een beetje verder helpen. Onze dank is heel groot. Thank you Groetjes van Rosita uit Paramaribo

FamilieNieuws Shoppen bij BOL.comWil je meer lezen. Koop dan een leuk boek.  Of wil je gewoon lekker shoppen vanuit huis? BOL.com heeft alles! Bol.com is gelukkig altijd open. Je kunt de hele dag en nacht online shoppen. Bekijk hun aanbiedingen van vandaagOf bekijk onderstaande producten en boeken die wij voor jou hebben geselecteerd. Bestel ze vandaag dan kun je morgen al beginnen met lezen: 

P.S. Wil je ook advies over je privéleven? Stuur ons jouw verhaal en we publiceren het gratis voor je! Je mag het ook appen naar +31685421200

** U kunt hieronder reageren op dit verhaal!
Om privacy redenen zijn de namen en foto’s in dit verhaal gewijzigd. Let op: Soms worden de verhalen door ons herschreven om het lezen voor onze bezoekers makkelijker te maken.