Passen jullie op met sommige modevakscholen en kapperszaken in Suriname

ondernemers Suriname

Velen proberen op andermans rug rijk te worden. De goeden niet te na gesproken hoor. Maar ik ga jullie mijn verhaal vertellen. Gewoon als waarschuwing. Doen jullie ermee wat jullie willen.

Zo begint Laura haar brief. Ze is belazerd en niet voor de eerste keer, maar voor de zoveelste keer. En ze ziet op social media dat de oplichters gewoon doorgaan met hun praktijken dus ze wil, samen met andere gedupeerden, een ieder waarschuwen. Lees haar brief en geef het door aan anderen.

Onderstaande brief kregen we binnen van Laura

Beste FamilieNieuws, Hier in Suriname gaat niet alles goed. Velen proberen op andermans rug rijk te worden. De goeden niet te na gesproken hoor. Maar ik ga jullie mijn verhaal vertellen. Gewoon als waarschuwing. Doen jullie ermee wat jullie willen

Er deden zich altijd al lastige fenomenen voor in Suriname, maar sedert covid is het toegenomen. Er zijn namelijk heel veel kleine en grote ondernemingen die cursussen verzorgen en afgesproken wordt dat na goed afronden of helemaal afronden van zo een cursus de cursisten een diploma of certificaat zullen ontvangen.

Echter gebeurt dat niet altijd. Heel vaak niet. Na het afronden van zo een cursus komt het bedrijf of bedrijfje met andere verhalen, waardoor de cursisten die betaald hebben en afgerond hebben geen certificaat of diploma ontvangen. Het is bloedgeld. Het is oplichterij.

Er is waarschijnlijk geen instantie die hierop Let in Suriname. Sommige ondernemers zijn niet eens ingeschreven bij KKF en verzorgen cursussen. Ze zijn dus niet erkend. Sommige betalen geen belasting en hebben stiekem hun bedrijfje thuis. Hopelijk komt de belastingdienst hierachter. Ze maken wel reclame op Facebook.

Wij willen in het bijzonder de jongeren en de mensen erop attenderen dat indien u zich inschrijft om een naaicursus, haar- en nagelscursus, barbercursus, kookcursus etc te volgen en u betaald heeft, dan heeft u recht op een diploma of certificaat, want anders heeft u kennis opgedaan, maar kunt toch nergens terecht. Het papiertje is het bewijs dat u kennis hebt opgedaan. U kunt het dan op uw CV noteren of tonen tijdens een sollicitatiegesprek.

Een aantal modevakscholen maken zich erg schuldig hieraan en ook mensen die kapper cursussen aanbieden. De ondernemers moeten een periode aangeven en zich eraan houden. Sommige cursisten volgen jaren lang een studie en uiteindelijk krijgen ze NIETS in handen. Dan kunnen ze ook nergens terecht. Wij hebben dit zelf ervaren. We werden op een lange baan gehouden, dus we zijn op een sluwe manier opgelicht.

Mensen let op: Als u betaalt voor een cursus en hebt afgerond binnen de afgesproken tijd moet u een bewijs daarvoor krijgen. Dit moet ook van te voren op papier staan, anders moet u het niet daar volgen.

Wij hopen dat Surinamers wijs worden wat dit betreft, want de ondernemers zitten rijk te worden van anderen hun inschrijfgeld en gunnen de cursisten morgen hun eigen onderneming niet. Vandaar dat u geen diploma of certificaat ontvangt. Elke ondernemer moet zijn of haar geldige KKF uittreksel ook in de ruimte geplakt te hebben, als bewijs dat men ingeschreven is. Let u daarop. Of vraagt u daarnaar.

Mijn brief is niet om ondernemers te dissen, maar ik wil leergierigen en mensen die hun best doen om iets op te bouwen, mensen zoals ikzelf en de andere gedupeerden, waarschuwen. Geef het daarom door zodat we eruit kunnen leren. Het is tevens een boodschap naar ondernemers toe. Als u geen concurrentie wilt moet u geen cursussen aanbieden.

Nogmaals. Er zullen vast wel goede ondernemers zijn, ik heb het niet over hen. Ik doel op de oplichters. Ik praat uit eigen ervaring. Want ik heb nu na jaren studie nog steeds geen diploma. En ik zie elke dag reclame op Facebook en wil anderen waarschuwen. Groeten van Laura

P.S. Heb je ook een vraag die je wilt stellen? Wij publiceren het gratis (en anoniem) voor je! Stuur ons een berichtje. Je mag het ook appen naar +31685421200

Disclaimer: Let op: Dit is de kant van het verhaal en de mening van mevrouw Laura (niet haar echte naam) en andere gedupeerden. Dit is haar persoonlijke ervaring. Niet die van FamilieNieuws. Laat dat duidelijk zijn. Uiteraard is een ieder vrij om hier ook op te reageren. Hetzij onder de comments of anoniem