Brief van Ramona – Bezorgde moeder en leerkracht in Suriname

leerkracht Suriname

We komen niet uit! Moeten we de straat op en alles lamleggen? 

We krijgen heel wat brieven binnen van bezorgde ouders, leerkrachten maar ook van andere mensen die moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

Ramona is leerkracht en moeder. De scholen gaan weer open, maar ze vraagt zich af hoe sommige kinderen en leerkrachten naar school moeten gaan. Je kunt onmogelijk al je salaris uitgeven aan bus-geld. “Sommige mensen denken dat leerkrachten veel geld krijgen. Dat is helemaal niet zo! Loonsverhoging hebben we nodig!” Lees wat Ramona nog meer schrijft. Geef het door aan een ieder zodat het de juiste mensen kan bereiken. Zijn jullie het met haar eens?

Leerkracht in Suriname

Hallo FamilieNieuws, ik wil ook ff mijn zegje doen. Het gaat helemaal niet goed in het land. Het word steeds zwaarder en zwaarder. Ik red het ook niet meer. Ik ben leerkracht in Suriname, ik verdien helemaal niet veel. Een ieder denkt dat leerkrachten veel verdienen, maar dat is helemaal niet zo hoor.

Alles gaat de lucht in. Benzine is al op 12 of bijna 12. We moeten iedere dag naar het werk. Maar hoe moeten we iedere dag op het werk komen als we dat geld niet hebben? Ik heb maar 1 baan, ik kan toch niet mijn hele salaris gebruiken aan vervoer? Een 2e baan kan ik niet zoeken, want dan moet ik ook de oppas betalen. Ik heb 3 kinderen te verzorgen. Een kind van 1 jaar en een tweeling van 5 jaar.

Weinig geld

We krijgen geen verhoging, een ieder denk dat leerkrachten veel verdienen. Dat is helemaal niet waar. Hoe moeten wij overleven met dat beetje geld van de overheid? Ik denk ook dat online lessen veel beter zullen zijn of dat de ouders 1 keer per week naar school gaan om pakketten te halen voor hun kids, dat is voor ons benzine/ bus-geld besparing. Maar ook voor de ouders die het niet breed hebben. Ik wil nu graag van de mensen weten wat ze ervan vinden.

Natuurlijk hopen we allemaal dat alles weer dropt. De koers en benzine. Maar dat gaat niet gebeuren.. ik hoop dat de overheid hier iets aan kan doen zodat een ieder die bij de overheid werk het kan overleven. Vaste lasten moeten toch ook betaald worden? EBS en SWM en Telesur zijn ook wat duurder geworden. Ik hoop dat er een oplossing komt hoor. Ik praat niet alleen voor de leerkrachten, voor een ieder die bij de overheid werk en heel weinig verdient. Het is toch logisch dat we niet uitkomen?

We gaan dan op straat moeten gaan en alles lam leggen hoor.

Niet naar school

Ik hoop dat de regering dit zal lezen. Ze verdienen boven de SRD 15000.. en ze hebben zoveel privileges. Wij verdienen nauwelijks een SRD 2000. Het zou goed zijn om ons salaris met 75% te verhogen. Dan zullen we het redden. Maar nu? Niemand redt het meer. Kids gaan niet meer naar school kunnen gaan. Niet alle ouders hebben dat geld. Ik hoop op verandering. Ik ben zeer benieuwd naar jullie mening hierover.  Afzender een bezorgde Ramona, moeder en leerkracht

leerkracht Suriname

P.S. Heb je ook een vraag die je wilt stellen? Wij publiceren het gratis (en anoniem) voor je! Stuur ons een berichtje. Je mag het ook appen naar +31685421200

Disclaimer: Let op: Dit is de kant van het verhaal en de mening van mevrouw Ramona (niet haar echte naam). Dit is haar persoonlijke ervaring. Niet die van FamilieNieuws. Laat dat duidelijk zijn. Uiteraard is een ieder vrij om hier ook op te reageren. Hetzij onder de comments of anoniem

14 thoughts on “Brief van Ramona – Bezorgde moeder en leerkracht in Suriname

 1. Waarom klaag je nu waarom niet tussen 2015 en n2020.ging het zogoed ,of was je blind. Zag je niet wat er gebeurde.Waarom kwam je dan niet opstraat. Wij Sur.leven boven ons vermogen en kletsen dat het leven ondragelijk is.
  Ga
  maar op straat je gaat het beter hebben.

 2. U heeft groot gelijk wij leerkrachten verdienen niet veel. Maar laten we ook denken aan de ouders die geen laptop of tablet kunnen aanschaffen voor hun kinderen om online lessen te volgen en zo ook de leerkrachten die eentje moeten kopen. Elke week een pakketje halen is goed maar gaan de ouders wel genoeg tijd krijgen om met de kinderen te werken als ze naar het werk moeten of geen Nederlands spreken en of de leerstof niet begrijpen om het aan de kinderen uit te leggen.ik denk dat de overheid de leerkrachten zoveel mogelijk weer moet gaan plaatsen in de buurt waar je woont .dan hoef je geen bus te nemen of maar 1bus nemen om naar het werk te gaan. Zo kunnen ze ook school vervoer plaatsen in elke omgeving voor leerkrachten en kinderen .dit alles wat u aan geef is goed juffie maar laten we het ook bekijken van de andere kant uit als ouders die niets hebben en leerkrachten die helemaal krap zitten met hun salaris .

 3. Mevrouw mangre, ik heb Lachman met sedny meegemaakt vreselijk wat deze Lachman heeft gedaan door sedny voor het kar te spannen en daarvoor moest abaisa dood.Ik ben heel bang dat deze man santhoki een confrontatie wil aangaan met de gemeenschap.Die man luistert niet naar God nog gebod laten we het hopen dat ze hun fouten inzien

 4. Helemaal eens als leerkracht verdiennen we heel weinig srd 2000 hoe verder. Wat doet mv. Mangre voor de leerkrachten?? Eigen belang.
  Ze kent de problemen en zit in het parlement waar ze haar stem moet laten horen foei toch. Ik hou van me land maar ik moet het helaas voor een beter toekomst voor mijn gezin en ik moeten verlaten.

 5. Jaa ik bn het ook eens want met mijn salaris kom ik allang nt meer uit ik kn een heleboel noodzakelijke producten nt meer aanschaffen t wordt teveel als enkeling ben ik een drenkeling op straat dus kom op volk voelen jullie t niet???

 6. Ze heeft groot gelijk.Baby voeding is vreselijk duur.Alles is duur in het land.Hoe moeten ouders hun kinderen naar school sturen.De regering heeft het heel goed dus ze zijn het volk vergeten.Regering doe iets voor het volk.Het leven heel zwaar voor geworden.

 7. In 2018 en 2019 was dit fenomeen er ookal toen Bouta aan de macht was. Toen hoorde je niemand piepen uit angst. Was het volk toen niet op de hoogte dat de situatie erger zou worden. De staatskas is leeggeroofd. De beloofde voorzieningen zijn niet waargemaakt. Bouterse heeft bij de overdracht tegen Chan en Brunswijk gezegd dat zij het erg moeilijk gaan krijgen. Dit bedoelde Bouta dus. Het volk gaat pinaren. Bouta bedoelde de staatskas is leeggeroofd dus deze nieuwe regering gaat het volk overzich heen krijgen.
  Het ligt niet aan deze regering maar de hele wereld economie ligt nu letterlijk op zijn gat. In de hele wereld is alles duurder geworden. Bedrijven gaan wereldwijd over de kop en failliet. Suriname is als jaren Failliet onder het bewind Bouta en consorten. Het is triest maar deze hele situatie is te danken aan 10 jaar bewind en het land en volk leegroven. Hoop dat het goed komt.

 8. Het leven in su is niet makkelijk .we voelen ht allemaal ..broodbelegd bustarieven waar halen we dat geld?

  1. Gaan jullie massaal opzoek naar Boefdraad en Abraham.
   Het is raadzaam om ook te gaan leren sparen en niet steeds lopen klagen. Want geld om te feesten is er altijd.

 9. Laat de regering realistisch blijven. Ik denk niet dat zij echt weten wat in de samenleving gebeurd. Is wel jammer zo. Allerlei commissies worden aangedteld. Laten zijn een oprichten waar het volk zijn problemen persoonlijk kunnen belichten. Kan per mail, per app en zullen zij misschien een beeld krijgen van wat er werkelijk gebeurd in de samenleving

 10. Idd. Chan had zo een prachtige speech op de dag van zijn inauguratie. Nog niks waar kunnen maken. Het is veel erger geworden dan het al was. Schande!!!! Hij zou ook een deel van zijn salaris afstaan. Er zou een fonds komen daarmee zouden ze minder bedeelden mee helpen. Alleen maar blablablabla Hulshout. Het volk gouden bergen beloven en that’s it meer niet. SHAME!!! Diep teleurgesteld in deze regering. Gaan jullie nu echt wat doen voor een ieder in het land. zoals werd gezegd:WO SET A KONDRE!

 11. Die mevrouw heeft gelyk. Al die maatregelen moet ht volk inboeten. Alle politieke partyen zyn 1 pot nat, de andere zegt voor change n weer de andere zegt wo seting kong. De andere plunderen ht heel staatskas leegt en de andere die komt probeert het stastskas te vullen dmv ht volk te drogen.
  Loonsverhoging is nog de sleutel voor duurzame oplossing. De regering harder gaan werken voor betaalbare goederen voor ht volk. Laaat ze die koers omlaag brengen
  Ik ben benieuwd

 12. Groot gelijk heeft ze hoor. Ik zit ook in zo een situatie. Ik moet om de 2 dagen srd 100 tanken om naar school te kunnen gaan. Je hebt nog vaste lasten die zo hoog zijn geworden. Hoe doen ouders het die niet werken. Ik heb ook maar 1 baan. Deze regering had het volk iets anders beloofd, maar nu zie je dat ze alleen aan zichzelf denken en wij(het volk) mag stikken. De prijzen in de winkels baat zorgen. Hoe verder. De school begint dus, tanken geblazen. We hebben nu geen geld meer daarvoor. Hoe verder
  Regering ga even terug aan de beloftes die je hebt gemaakt. We lijden eronder.

Comments are closed.