Een bezorgde ouder/ leerkracht – Surinaams onderwijs

Surinaams onderwijs

“Waarom zoveel negativiteit naar de leerkrachten toe? De doorsnee burger staat er niet bij stil hoe het voor ons is”

We hebben een duidelijke brief ontvangen van Juf Nadia. Ze is leerkracht in Paramaribo. Ze wil even stilstaan bij een aantal negatieve zaken rondom leerkrachten.

Veel mensen hebben een mening maar weten ze wel echt waar ze over praten? Ze is leerkracht maar ook ouder en wil ons wijzen op een aantal belangrijke issues waar een aantal van ons helemaal niet bij stilstaan. Lees haar brief en geef het door aan anderen. Wat vinden jullie er nou van?

Nadia uit Paramaribo

Dag FamilieNieuws. Ik ben Nadia. Ik ben een 39-jarige leerkracht uit Paramaribo. Zou u mijn brief kunnen plaatsen op uw media platform? Ik wil graag dat de alle ouders, mijn collega leerkrachten en wellicht ook het ministerie van Onderwijs de brief lezen.  Bedankt alvast.

Vaak lees ik in de media hoe sommige burgers, vaak met een titel van master of ingenieur, afgeven op leerkrachten. “Leerkrachten zijn blij met de verlengde vakantie, leerkrachten weigeren online les te geven, leerkrachten, leerkrachten, leerkrachten.”

Tot nu toe heb ik niet gelezen dat leerkrachten worden bedankt voor de moeite die zij genomen hebben om het schooljaar 2019/ 2020 onder erbarmelijke omstandigheden toch goed af te sluiten. Niets over de kosten die zij uit eigen zak moesten betalen voor de hoge stroomrekeningen en internetprijzen; De tijd die zij genomen hebben om lessen op te stellen en deze op afstand te verzorgen; Taken op zich hebben genomen die niets te maken hebben met hun werk.

Onze taak

U kunt makkelijk zeggen het is hun taak. Neen, niet alle leerkrachten zijn gespecialiseerd in afstandsonderwijs. Leerkrachten zijn getraind om fysieke, dus persoonlijke, lessen te verzorgen. Er wordt sinds jaar en dag  negatief gesproken over leerkrachten. Waarom?

Reeds lang durf ik geen berichten open te maken waar het kopstuk aangeeft dat het om het onderwijs gaat. Als leerkracht doet het ontzettend pijn om steeds negatieve berichten te moeten lezen.

Doorsnee burger

De doorsnee burger staat er niet bij stil wat het betekent om achter je telefoon bezig te moeten zijn met leerlingen. De afstand die er is geeft je een gevoel van onmacht als je een leerling die extra fysieke hulp nodig heeft, op dat moment niet kan helpen. En wat denken jullie van het extra werk dat erbij komt kijken omdat je niet alleen moet invoeren, wat normaal al op papier is, maar dat je ook moet corrigeren. Allemaal op afstand.

Spierpijn

De spierpijn die erbij komt kijken, omdat je niet gewend bent om beide handen tegelijk te gebruiken om in te voeren. We praten veel, corrigeren vaak met 1 hand. hebben jullie gedacht aan de leerkracht die al tegen het pensioen aanloopt? Het is een enorme overschakeling. Van jarenlang fysiek onderwijs naar afstand. Niet alleen ouders zonder pedagogisch achtergrond hebben het moeilijk en zwaar, ook leerkrachten die ook ouder zijn en de kinderen moeten helpen met de verschillende taken en opdrachten. Zij moeten het dubbel doen.

Niet alleen ouders hebben het geld niet voor het kopen van data of een smartphone, ook leerkrachten hebben het geld vaak niet. (note. De minister heeft al aangegeven dat afstandsonderwijs niet betekent dat men internet moet hebben).

We zijn ook mensen

Leerkrachten zijn ook mensen, zij zijn geen apparatuur die je vervangt of upgrade binnen 10 seconden. Burgers, wij moeten het gezamenlijk doen. Niet alleen u en uw kinderen maar ook de leerkrachten hebben moeite met deze situatie. Ook leerkrachten hebben te dealen met mentale problemen.

Dank

Mijn dank gaat uit naar mijn collega’s die zich dag en nacht inzetten. Die geen internet thuis hebben en schulden maken om data te kopen zodat er samen gezocht kan worden naar een oplossing om lessen te kunnen verzorgen. Die niet klagen maar uitvoeren.

De ouders en instanties die zich inzetten om het onderwijssysteem te ondersteunen, op welk gebied dan ook, wil ik ook bedanken. In het bijzonder de mensen die geen weet hebben van onderwijszaken maar toch moeite doen om leerlingen bij te staan. Iedereen bedankt.

Vriendelijke groeten van Nadia,
Een leerkracht die ook ouder is.

4 thoughts on “Een bezorgde ouder/ leerkracht – Surinaams onderwijs

  1. Prachtig verwoord. Glo betekent gewoon lager onderwijs.waar wij als leerkrachten de kinderen vormen op weg naar hun toekomst.Het zwaarste werk dus en wordt heel weinig gewaardeerd en geen voorziening.waar we juist beter behandeld moesten worden.

  2. Heel goed verwoord.heel vaak vetgeet men dat de leerkrachten ook ouders zijn. Leerkrachten moeten eerst werkjes voor hun leerlingen in orde maken en via app vr de ouders sturen.daarnaast moeten ze met hun eigen kinderen zitten om hun ook te helpen met hun school werkjes.maar ze klagen niet.respect voor de leerkrachten.u hoeft niet met mij eens te zijn. Het is mijn meening.

  3. Geweldig verwoord. Ik hoop dat we snel weer fysiek les kunnen verzorgen hoor. Die Braziliaanse variant blijft voorlopig in Suriname en onze kinderen moeten niet de dupe ervan worden. Want we sollen niet met onze toekomst!❤

  4. Wat wordt dan bedoeld met afstand onderwijs als er op de televisie geen les wordt gegeven op VOS en VOJ niveau? Bedoeld de minister misschien dat leerkrachten huis aan huis moeten gaan? Of dat leerlingen thuis bij hun leerkracht moeten zijn voor afstand onderwijs? Of is er ondertussen een radioprogramma ontwikkelt waar elke leerkracht naartoe moet? Of bedoeld ze dat we terug gaan in de tijd waar de hoorn werd gebruikt om berichten door te geven?
    Ik heb niet zoveel weet van afstand onderwijs maar wil het weten zodat ik geen data meer hoef te kopen om lessen te kunnen volgen. Het kost mij ook wat. Hebben alle scholen al zo een lespakket dat elke week gecopieerd moet worden? Mijn kinderen helaas nog niet. Ik hoef dan geen data te hebben maar moet wel in mijn zak om te copieren. Ik ben niet pessimistisch, maar realistisch.
    Wat is de prijs van een copie nu???

Comments are closed.