Bekendmaking: Onderwijs Suriname start donderdag weer…op afstand

onderwijs Suriname

Op donderdag 28 januari 2021 wordt er een aanvang gemaakt om het onderwijsproces te herstarten.

[quads id=1]

Iedereen opgelet: Hierbij de uitgebreide en officiële bekendmaking vanuit het ministerie van Onderwijs Suriname. Geef het door aan alle ouders, verzorgers,  leerlingen en leerkrachten zodat ze op de hoogte zijn van de nieuwe ontwikkelingen

[quads id=1]

Het onderwijs in Suriname start op afstand!

Onderstaand bericht deelde het ministerie:

Binnenkort onderwijs op afstand. Yuro Dipotaroeno, waarnemend directeur Algemeen Vormend Onderwijs

Pandemie

Het is van eminent belang dat, ondanks de aanhoudende coronapandemie, onze kinderen onderwijs kunnen genieten. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) wil dat alle kinderen ook tijdens de fysieke schoolsluiting, onderwijs blijven genieten. Nu dat temporeel de school lijfelijk bezoeken niet kan, zijn de onderwijsinstellingen verantwoordelijk om wel scholing op afstand te blijven geven. Op donderdag 28 januari 2021 wordt er een aanvang gemaakt om het onderwijsproces te herstarten.

[quads id=1]

In gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) geeft de waarnemend directeur Algemeen Vormend Onderwijs van het ministerie, Yuro Dipotaroeno, aan dat er op de eerste plaats een grote bezorgdheid bestaat bij ouders. “Wij hebben heel wat telefoontjes gehad van ouders die zich zorgen maken en aangeven dat de kinderen niets thuis te doen hebben, ook de leerkrachten stellen ons de vraag wanneer zij beginnen, omdat ze hun verantwoordelijkheid kennen.

Modellen van onderwijs

Wij hebben gekeken naar modellen van onderwijs op afstand in de wereld en die in lijn gebracht met de Surinaamse realiteit en gezien dat het haalbaar is voor ons om te beginnen met het onderwijs”, aldus directeur Dipotaroeno.

[quads id=1]

Scholen zijn verantwoordelijk voor het aanbieden van onderwijs, ook op afstand. Zij maken daarbij zelf de keuze welke leermiddelen, papier of digitaal daarbij worden ingezet. Wanneer de school lessen of lesstof digitaal gaat aanbieden, dan moeten zij ervoor zorgen dat alle leerlingen toegang hebben tot dit materiaal. Ouders en verzorgers moeten geen additionele kosten maken. Directeur Dipotaroeno zegt daarom dat er verschillende vormen zijn van onderwijs op afstand en het per gebied en leerling kan verschillen op welke manier zij van scholing zullen worden voorzien.

Duidelijke instructies

“Onderwijs op afstand betekent ook dat leerlingen zelfstandig kunnen leren op basis van instructies. Belangrijk is dat er korte en duidelijke instructies worden gegeven door de leerkracht en de ouder dan optreedt als tussenschakel. Er zullen ook mogelijkheden gecreëerd worden om onderwijs mogelijk te maken via televisie en radio. We zijn nu hard bezig om alles in place te krijgen. Kinderen van het binnenland moeten ook onderwijs kunnen blijven genieten en ook daaraan werken wij. Belangrijk is dat de instructies in verschillende talen komen, de vertaalslag is cruciaal”, aldus de onderwijsfunctionaris.

[quads id=1]

Dipotaroeno zegt dat voor de basisschool de leerstof afbakening al af is. Voor de hogere leerjaren zullen er intersecties bezig zijn. De instructie is zich vooral te concentreren op taal en rekenen. “Dat wilt niet zeggen dat de andere vakken niet belangrijk zijn. Wij gaan een inhaalslag moeten maken, dus dit is slechts een noodoplossing.”

Samenwerken

Ouders en leerkrachten zullen een interactieve rol spelen in de ontwikkeling van het kind. Directeur Dipotaroeno: “Zij moeten elkaar ondersteunen. Alle actoren moeten samenwerken. De coronacrisis heeft ons meer dan ooit geleerd hoe belangrijk samen werken is.”

[quads id=1]

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal binnenkort een presentatie houden van het integraal plan om het onderwijs structureel op gang te brengen.

school Suriname Paramaribo open vakantie

10 thoughts on “Bekendmaking: Onderwijs Suriname start donderdag weer…op afstand

 1. Hoe staat t met de alleenstaande moeders of vaders met meer dan 1 schoolgaande kindere?? Hoe gaan ze de hoge kosten betalen die zij zullen betalen? En de Kinderen van het binnenland ?

 2. Hoe staat t met de alleenstaande moeders of vaders met meer dan 1 schoolgaande kindere?? Hoe gaan ze de hoge kosten betalen die zij zullen betalen? En de Kinderen van het binnenland ?

 3. What about die mensn die geen internet, mobiele telefoon of televisie hbbn.
  En internet is al zo slecht en duur.

 4. Sommige ouders kunne het niet permiteren maar is wel leuk en in jet kinds belang om zijn of haar studie te volgen . Inplaats van een dure wave of phone te gaan kopm denk ook aan je kids . Covid is er al een jaar dus den ik wel dat de mensen aan hebben gewerkt. Ik als moeder heb me best gedaan voor me kids . Be safe en denk aan uw kind haar toekomst

  Be safe

 5. Ex minister Ferrier gaf aan dat onderwijs op afstand gegeven MOET worden. Wat is met deze investering van ouders en leerkrachten gebeurt? Niets opnieuw beginnen in oktober. Nu moet er een nog grotere imvestering worden gepleegd, want internet is ONBETAALBAAR. Minister Levens/ Yuro Dipotaroeno een vraag voor jullie. Wat gebeurt er dit keer met de online gegeven? Zal alles wederom overboord worden gegooid? U begrijpt dat een ezel zich niet tweemaal aan dezelfde steen zal stoten. Jullie weten dat onderwijzen geen zoethoudertje is.

 6. In het verleden had het minister gezegd geen on line of afstand onderwys. Vanwege de hoge kosten die ouders zullen maken. Internet is onbetaalbaar en ook levensonderhoud. Zo wie gaat de kosten betalen voor zowel ouders als leerkrachten. Wat about kinderen van het binnenland
  Minister waarmee bent u bezig

 7. De ouders en verzorgers mogen geen additionele kosten maken volgens dhr. Dipotaruno. En hoe staat het met de leerkrachten?. Moeten die dan wel?.

 8. 😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 ja he. Ik vraag me af als de heer Dipotaroeno wel zal lezen wat er staat en daarbij stil staat bij de realiteit.

  1. What about als ouders geen tabblet,mob en Internet hbbn,denken jullie aub goed na,ouders die de hele dag werken,middag thuis aankomen nog huishouding en waarschijnlijk ook moe,voor dat j denkt is savonds,wie helpt de kids met de lessen als ouders aan het werk zijn,niet alle ouders gaan kunnen zitten met hun kids en ook begeleiden,als hun zelf het niet hbbn geleerd, vooral de basis school klassen zijn het begin om te leren????.

Comments are closed.