Een brief van een bezorgde leerkracht uit Suriname

leerkracht Suriname

“Afstandsonderwijs? Is het de minister gelukt om voor alle leerkrachten een laptop te kopen en internet aan te schaffen?”

[quads id=1]

We hebben een belangrijk brief binnengekregen van juf Gesser uit Paramaribo. De brief is voor de minister van Onderwijs en belanghebbenden. Geef het door zodat het de juiste mensen kan bereiken. Het betreft een bericht over afstandsonderwijs in Suriname. Juf Gesser vindt het geen goed idee. Ze geeft duidelijk aan waarom. En heeft zelf ook een oplossing. Ouders, leerkrachten en leerlingen, lezen jullie haar brief. Wat is jullie mening hierover? Hebben jullie een oplossing? Laat het ons weten, wellicht leest de minister het ook

[quads id=1]

Een leerkracht

Hallo FamilieNieuws, ik ben mevrouw Gesser. Ik ben leerkracht in Suriname. Ik heb hierbij een brief voor het ministerie van Onderwijs en andere belanghebbenden. Hopelijk lezen ze het!

In de avond kreeg ik bericht waarbij het ministerie een beroep doet op leerkrachten op alle niveaus om het onderwijsproces viraal (op afstand) op te pakken. In de media wordt bekend gemaakt dat er afstand onderwijs verzorgd zal worden op alle niveaus binnen het onderwijs met ingang van 28 januari 2021. In het bericht wordt een beroep gedaan op schoolleiders om het afstand onderwijs te organiseren dat alle leerlingen onderwijs genieten en dat leerkrachten alle moeite moeten doen om leerlingen te kunnen bereiken.

Onze taak

[quads id=1]

leerkracht Suriname

Op zich geen moeilijke opgave voor ons leerkrachten. Het is onze taak om onderwijs te verzorgen, daar heb ik bewust voor gekozen. Het probleem begint bij de opmerking en de opdracht van de minister:

 • Alle leerlingen zoveel mogelijk bereiken: Ondanks de covid regels? Gaan leerkrachten nu bewust opzoek naar corona?

 • Online lessen verzorgen: Is het de minister gelukt om voor alle leerkrachten een laptop te kopen en internet aan te schaffen? Heeft het ministerie van onderwijs de uitvoerders, in deze leerkrachten, benaderd om samen te zoeken naar een oplossing voor de dure internet prijzen en het benodigde apparatuur om dit uit te voeren?

Ik ben niet onwillig mijn werk naar eer en geweten uit te voeren, maar van de minister wil ik weten hoe zij dit plan uitgevoerd ziet. Als leerkracht wil ik niet steeds maar opdrachten uit voeren alsof ik een trekpop ben. Ik wil gehoord worden. Als leerkracht ben ik mij bewust van de gevaren die er zijn en ik ga niet bewust mezelf, mijn gezin en leerlingen in gevaar brengen.

[quads id=1]

Er is geen geld

De minister is heel duidelijk in haar woorden. Er is geen geld om leerkrachten uit te betalen. Er is geen geld om de nodige aanpassingen te plegen binnen het onderwijs. Gaat u na wat het salaris is van een leerkracht en de prijzen van nutsvoorzieningen en apparatuur. Het gaat niet alleen om internet dat betaald moet worden, maar ook de stroomrekening moet betaald worden. Wie gaat de extra kosten voor mij dekken? Vanwaar moet ik als leerkracht het geld halen om deze extra uitgaven te dekken?

Ook mijn kinderen en kleinkinderen moeten onderwijs genieten. Ook ik als ouder heb graag dat mijn kinderen studeren om een betere morgen te hebben.

Realistisch

[quads id=1]

Ik ben niet onwillig, maar ik blijf realistisch. Zoals u graag hebt dat leerkrachten hun best doen, heb ik graag dat u ons persoonlijk aanhoort om de werkelijke blokkades op te heffen. Het is niet zoals u het ziet. Het is het 2e schooljaar met een lange onderbreking. Zoals ouders zitten met hun handen in het haar zit ook ik daarmee. Mijn leerdoelen kan ik niet halen als ik viraal les geef. Mijn einddoelen zal ik dus ook niet halen.

Achter een computer

Minister, luister ook naar hen die het werk moeten uitvoeren. Luister niet alleen naar degene die maar zitten met een kop koffie in een airco kamer achter een computer en nooit het veld ingaan om na te gaan wat er werkelijk speelt binnen de scholen. De problemen en blokkades zijn veel meer dan u denkt.

Niet alleen wat op papier staat geldt, maar de realiteit is daar. We hebben een groot probleem binnen het onderwijs. Niet alleen Paramaribo geniet onderwijs, ook de districten en het binnenland.

Nu afsluiten

[quads id=1]

Sluit u het schooljaar nu, geef de leerkrachten de juiste tools en trainingen en start het onderwijs in augustus. Het lijkt lang, maar in werkelijkheid is het maar een korte periode. Maakt u misbruik van deze situatie en train de leerkrachten. Door dit te doen zal u minder problemen hebben en betere resultaten boeken. De druk om in- en op te halen is erg groot. Ook ik ga voor kwaliteit binnen het onderwijs.

De toekomst van morgen moet vandaag opgeleid worden. Laten wij het samen doen.

P.S. Heb je ook een vraag die je wilt stellen? Wij publiceren het gratis (en anoniem) voor je! Stuur ons een berichtje. Je mag het ook appen naar +31685421200

[quads id=1]

Disclaimer: Let op: Dit is de kant van het verhaal en de mening van Juf Gesser (niet haar echte naam). Dit is haar persoonlijke ervaring. Niet die van FamilieNieuws. Laat dat duidelijk zijn. Uiteraard is een ieder vrij om hier ook op te reageren. Hetzij onder de comments of anoniem

Andere verhalen:

Depressieve leerling: We worden gepest door leerkrachten op Muloschool Paramaribo

Beroofde leerkracht op school te Paramaribo vertelt haar verhaal – Ze voelen zich onveilig (video)

‘Zwarte’ leerkracht blijkt een bedrieger – Ze is wit – Video Amerika – Blacknieuws

Video – Leerkrachten besmet – 2 scholen in Suriname eerder gesloten – Protocol: Thuisblijven bij klachten

[quads id=1]

11 thoughts on “Een brief van een bezorgde leerkracht uit Suriname

 1. Ik ben volkomen eens met deze juf. Kan de minister het woord niet laten aan de leerkrachten en de hoofden van de school zodat zij een oplossing kunnen vinden en dan meewerkt eraan.want uiteindelijk zijn het de leerkrachten die weten hoe het is in de praktijk dan iemand die daar gewoon achter een buro zit en opdracht geeft.

 2. En hoe staat het met de ouders, want niet alle ouders kunnen het permitteren om elke dag internet te hbbn. Laat internet misschien hbbn bepaalde ouders yes or no mobiel ouders die t nt zo breed hebbn denken jullie ook aan deze mensen … dus ik ben volkomen eens met de Juf🙏

 3. Ik sta achter de mevrouw haar mening. Ik heb mezelfs laten bijscholen(kennis opgedaan over kinderen binnen het SO, nl. kinderen binnen ASS) , meer omdat ik als leerkracht nu bijkans 15 jaar in het Speciaal onderwijs zit. Als de leerkrachten worden bijgeschoold zal ik het zeer op prijs stellen. Vooral op het gebied van ICT, de juiste tools hoe te werken met het kind binnen het SO en werken volgens de leerlijnen. Het diensthoofd doet niets voor ons.

 4. Helemaal een met de juf. want als je geen wifi heb als leerkracht moet je ervoor zorgen dat je elke dag internet heb om je lessen te verzorgen en een dag internet is al srd 20 3 dagen is srd 50 en blijft niet eens 3 dagen waar haal je al dat geld vandaan

 5. Ik sluit aan bij juf Gesser. Het gaat een rommel hok worden als we zo tewerk gaan. De scholen sluiten is een must. Alle leerkrachten voeden met afstand onderwijs. Op die manier worden de kosten minder voor de regering. Tegelijkertijd kunnen wij leerkrachten een analyse maken welke ouders geen wifi of laptop/tablet hebben vervolgens aan de schoolleiders of directeuren doorgeven. Op die manier heeft de regering een beeld hoeveel tablets ze kunnen ophoesten. Dit is stof tot nadenken aub minister. We gaan u ondersteunen. We lost the battle but not the war.

 6. Dat is zo. Ik geef les binnen het Voortgezet Speciaal onderwijs dus lln met een beperking blinden en slechtzienden leerbeperking kinderen met autisme enz. Dit soort scholen worden stiefmoederlijk behandeld. Hoe volg deze groep afstandsonderwijs. Fysiek onderwijs is een must bij hun. Dan een diensthoofd die lkr als kleintjes behandeld. Onderwijs heeft dringend hulp nodig!

 7. Dat is zo. Ik geef les binnen het Voortgezet Speciaal onderwijs dus lln met een beperking blinden en slechtzienden leerbeperking kinderen met autisme enz. Dit soort scholen worden stiefmoederlijk behandeld. Hoe volg deze groep afstandsonderwijs. Fysiek onderwijs is een must bij hun. Dan een diensthoofd die lkr als kleintjes behandeld. Onderwijs heeft dringend hulp nodig!

 8. Alle leerkrachten van een laptop en internet voorzien, en hoe wilt U de leerlingen bereiken. Denkt U dat de leerlingen/ ouders wel een laptop en internet kunnen permitteren.

  1. Juist
   Precies daaraan dacht ik
   De juf heeft tenminste een inkomen waarvan ze der lasten kan aftrekken
   Hoeveel van de ouders zitten niet zonder inkomen nu
   Soso stress

Comments are closed.