Unieke hersenoperatie uitgevoerd in ziekenhuis Paramaribo – foto’s

ziekenhuis Suriname

We zijn ontzettend trots! Trots op het personeel van het SVZ ziekenhuis en het Nederlands Diaspora Chirurgisch Team. Ze hebben namelijk een unieke hersenoperatie uitgevoerd bij een 55-jarige vrouw in Paramaribo.

Bekijk het bericht voor meer informatie over de patiënte, de operatie en de bijzondere foto’s van de operatie. Geef het door aan een ieder. Onze felicitaties en beterschap aan de patiënt! Hier worden we blij van!

55 jaar

Op 7 januari 2021 heeft een Nederlands Diaspora Chirurgisch Team in ons ziekenhuis een unieke hersenoperatie uitgevoerd bij een 55-jarige patiënte met een hersentumor in de linkerzijde van de hersenen. Deze tumor lag diep in de hersenen en drukte op de hersenstam, belangrijke slagaders en de hersenkamers. Hierdoor kon de patiënte niet goed lopen en vertraagde het haar denken en handelen.

Infrarood camera

Bij de operatie werd gebruik gemaakt van neuronavigatie. Een techniek waarbij een infrarood camera op het hoofd van de patiënt werd gericht en – met specifieke oriëntatiepunten op de schedel – gekoppeld aan de magnetische resonantie beelden (MRI) van de hersenen van de patiënt. De MRI was 1 dag voor de operatie gemaakt om de meest actuele en nauwkeurige informatie te verkrijgen. Met behulp van de neuronavigatie kon de operatie procedure ook vooraf gepland worden, waardoor een kleinere en gerichte benadering kon plaatsvinden.

Tumor

Tijdens de operatie konden de chirurgen op een beeldscherm het verloop van de tumor-uitsnijding nauwkeurig volgen, terwijl zij met behulp van een operatiemicroscoop delen van de hersentumor verwijderden, zonder het gezonde hersenweefsel te beschadigen. De schadelijke tumorcellen werden voorzichtig los getrild met speciale geluidsgolf apparatuur en gecontroleerd verwijderd.

6 uren

De operatie duurde zes uren en werd in samenwerking met de medische specialisten van de anesthesie, chirurgie, intensive care en het verpleegkundig personeel van het SVZ uitgevoerd. De patiënt is voorspoedig hersteld en wordt deze week ontslagen uit ons ziekenhuis.

De Nederlandse ambassadeur in Suriname, de heer Henk van der Zwan, was gisteren bij ons op bezoek en sprak zijn waardering uit voor de uitgevoerde neuro-missie. Tevens sprak hij zijn steun uit voor de concrete toekomstplannen om een structureel niertransplantatie programma op te zetten in het SVZ. 🤝💙🩺

Foto’s

ziekenhuis Suriname
Ambassadeur Henk van der Zwan (2de van links) bedankt het neurochirurgisch Diaspora-SVZ Team op 12 januari 2021; vlnr drs Rohit Girjasing, chirurg; dr. Rishi Nandoe-Tewarie, neurochirurg; mw, Lea Mentopawiro – Moestadjab, operatie instrumenterende; dr. Krishna Khargi, cardiothoracaal chirurg.
ziekenhuis Suriname
Een infrarood camera met navigatie apparatuur maakt het mogelijk dat de tumor en de omgevende hersenweefsels beter kunnen worden bestudeerd.
ziekenhuis Suriname
De chirurgen bekijken de hersenstructuren, die met behulp van een infrarood camera en navigatie apparatuur kunnen worden geconstrueerd.
ziekenhuis Suriname
Een infrarood camera met navigatie apparatuur maakt het mogelijk dat de tumor en de omgevende hersenweefsels beter kunnen worden bestudeerd.

ziekenhuis Suriname
Onder zicht van een operatiemicroscoop worden delen van de hersentumor verwijderd met speciale geluidsgolf apparatuur.
ziekenhuis Suriname
De chirurgen voeren een minimaal invasieve behandeling uit, waarbij de toegang tot de hersenen via een kleine huid-en botincisie wordt verkregen.

3 thoughts on “Unieke hersenoperatie uitgevoerd in ziekenhuis Paramaribo – foto’s

Comments are closed.