Video – Moeten de scholen in Suriname dicht blijven?

school Suriname

Vandaag zijn er in 1 klap 4 nieuwe coronadoden gevallen en er zijn 84 nieuwe besmettingen bijgekomen. Vinden jullie dat de scholen voorlopig dicht moeten blijven?

Video – De minister laat weten dat het nog niet duidelijk is wanneer de scholen open zullen gaan.

Lees ook: Video – Besmettingen op 2 scholen in Suriname – In gesprek met de nieuwe minister

Er is bewijs dat er vorige maand besmettingen OP SCHOOL hebben plaatsgevonden in Suriname. Het valt niet meer te ontkennen. Het is ook belangrijk dat leerkrachten zich houden aan het protocol. De minister spreekt de leerkrachten toe: Het is bekend dat niet alle leerkrachten een mondkapje dragen. Kinderen kunnen besmet raken. Ze worden misschien niet zo ziek, maar ze nemen de ziekte mee naar huis, besmetten mama, papa of oma en zo groeit het aantal besmettingen in een rap tempo verder. Bekijk de video en geef het door aan leerlingen, leerkrachten en ouders.

[quads id=1]

Scholen nog dicht

De scholen blijven vooralsnog op slot. Totdat de regering hier mededelingen over doet. Alle onderwijs, ook op universitair niveau, is stilgelegd. Daar heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid goede redenen voor. Wanneer de scholen open zullen gaan is niet duidelijk. Er zal wekelijks overleg worden gepleegd hierover.

Les zonder mondkapje

Lees ook: 14 nieuwe besmettingen in Suriname – Video besmette schoolhoofd had al klachten

Begin december zijn er besmettingen op scholen geweest. de situatie mag daardoor niet onderschat worden. De minister wil niemand beschuldigen maar volgens de rapportages hield het personeel zich niet meer aan de maatregelen. Zo gaven leerkrachten weer gewoon les zonder een mondkapje, zo werd er vergaderd in een lerarenkamer zonder mondkapje. Misschien dacht men van: “Ach, we zitten in een bubbel. Iedereen is van 1 school dus het maakt niet uit”.

[quads id=1]

Lees ook: Schoolhoofd in Suriname besmet – School direct gesloten – video

20 mensen

Maar zo werkt het niet. 20 leerkrachten in 1 kamer, zijn wel 20 mensen komende van 20 huishoudens. Al deze huishoudens hebben ook weer netwerken en mensen die zij mogelijk ontmoet hebben enzovoort enzovoort.

De minister spreekt in het bijzonder de leerkrachten en de onderwijsgevenden toe: ‘U hebt een hele grote verantwoordelijkheid. U bent dagelijks bezig met kinderen van andere mensen. U weet niet wanneer u in uw incubatieperiode bent. In uw incubatieperiode, zelfs met milde klachten, kunt u al heel besmettelijk zijn.”

Ouders besmetten

[quads id=1]

“Misschien worden kinderen niet zo ziek door covid-19. Maar ze zijn wel dragers. Ze kunnen wel besmet raken en worden soms niet zo ziek, maar als ze naar huis gaan kunnen ze hun ouders, hun oma en andere huisgenoten wel besmetten. En die kunnen weer anderen buitenshuis besmetten. Dat kan dan heel snel gaan.”

Nog niet open

Lees ook: 2 scholen in Suriname gesloten – Ook besmettingen op de universiteit – Video’s

De scholen gaan nog niet open om dat we die verspreiding en besmettingen niet op scholen willen. Sommige leerkrachten denken: Ik ben niet ziek, ik heb geen koorts. Dus dragen ze geen mondkap meer. Maar je hoeft geen koorts te hebben, maar wel covid. U hoeft ook niet ziek te zijn, maar wel besmet zijn geraakt met het coronavirus. En als u besmet bent, kunt u anderen weer besmetten..

Maar kinderen raken toch niet op school besmet? Jawel, er is bewijs dat er infecties op school in Suriname hebben plaatsgevonden. Dus laten we ons aan de regels houden.

Video

[quads id=1]

school Suriname
Bekijk hier de nieuwe cijfers van vandaag donderdag 7 januari 2021

Bekijk hier het gesprek van de minister omtrent de sluiting van de scholen in een nieuwe aflevering van het covid-19 journaal. Bekijk vanaf minuut 8.34. En geef het door aan belanghebbenden.

Lees ook:

Video – Leerkrachten besmet – 2 scholen in Suriname eerder gesloten – Protocol: Thuisblijven bij klachten

2782 nieuwe besmettingen in Nederland – Leerkracht besmet – 450 kinderen naar huis gestuurd – Video