Video – Meer mensen overleden in Nederland – Grootste oversterfte sinds de oorlog

overleden Nederland

2020, wat een jaar! Er zijn dit jaar veel meer mensen dood gegaan in Nederland!

De cijfers van het CBS van Nederland zijn bekend gemaakt. Opvallend is het aantal doden. Dit jaar zijn er 162.000 mensen overleden in Nederland. Veel meer dan het gemiddelde. Zal het te maken hebben met corona? Of kwam het door de hitte in Nederland?

[quads id=1]

Bekijk de video en luister wat nog meer opvallend was dit jaar. Zo zijn er minder mensen getrouwd en waren er minder inbraken, dat is positief.

Oversterfte

[quads id=1]

NOS schreef het volgende: 13.000 meer mensen overleden dan normaal, hoogste oversterfte sinds WO II
In Nederland zijn dit jaar 13.000 mensen meer overleden dan verwacht, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens het CBS was deze zogenoemde oversterfte sinds de Tweede Wereldoorlog niet zo hoog.

Vanwege corona

[quads id=1]

De oversterfte is grotendeels het gevolg van het coronavirus. Ook het warme weer in augustus speelde een rol. In totaal overleden tot en met 20 december 162.000 mensen.

Tijdens de eerste golf van de coronapandemie (van week 11 tot en met 19) was de oversterfte bijna 9000. In de eerste dertien weken van de tweede golf (week 39 tot en met 51) overleden 6100 mensen meer dan verwacht.

[quads id=1]

Hittegolf

In de rest van het jaar overleden juist minder mensen dan verwacht, behalve in week 33 en 34, toen er een hittegolf was. Uiteindelijk komt de oversterfte daarmee op 13.000 mensen uit. Lees hier meer over de cijfers van het CBS

Video

[quads id=1]

Bekijk hier een video erover: Dit jaar zijn er tot nu toe 162.000 mensen overleden. Dat zijn er ruim 13.000 meer dan verwacht werd, zo berende het CBS. “Zowel bij de eerste golf als bij de tweede golf zien we een aanzienlijke oversterfte”, vertelt Tanja Traag, hoofdsocioloog bij het CBS in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Lees meer bij de NOS