Aruba, Bonaire op code oranje, vliegverbod niet uitgesloten

Wereldkaart met alle landen op code oranje of rood

Vanaf vandaag geldt voor Aruba, Bonaire en de Canarische eilanden code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Daarmee staan alle landen in de wereld op code oranje of rood.

[quads id=1]

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit dinsdag besloten omdat het aantal coronabesmettingen in Nederland blijft toenemen. Om deze trend te stoppen, wil het kabinet het reisverkeer nog verder aan banden leggen.

Irritatie aan vakantiegangers

Veel mensen hebben zich de laatste tijd geïrriteerd aan opgewekte Nederlandse vakantiegangers die filmpjes van hun vliegreis of wintersport op social media deelden.

[quads id=1]

Het kabinet zoekt nu naar mogelijkheden om reizen nog verder te ontmoedigen. Een negatieve Corona testverklaring als voorwaarde om Nederland binnen te kunnen komen vanuit alle landen is één van de mogelijke maatregelen. Nu geldt dit alleen nog maar voor reizigers vanuit niet-Schengen landen.

Vliegverbod

Reisbranchevereniging ANVR wil zelfs een stapje verder gaan en pleit ook voor een compleet verbod op de verkoop van vliegtickets aan vakantiegangers naar landen met code oranje.

ANVR is gefrustreerd, volgens voorzitter Frank Oostdam. Touroperators zijn al sinds begin 2020 gestopt met pakketreizen, omdat er te veel landen op code oranje stonden.

[quads id=1]

Luchtvaartmaatschappijen gewoon vliegtickets verkopen naar die landen, zonder te check of het om noodzakelijke reizen gaat. ANVR vindt dat vliegtickets nu hetzelfde moeten worden behandeld als niet-noodzakelijke winkels – die zijn ook gesloten.

De KLM liet weten dat de vluchten naar oranje landen zijn doorgegaan voor goederenvervoer, buitenlanders op doorreis en Nederlanders die noodzakelijk reizen. KLM checkt echter niet of passagiers ook daadwerkelijk noodzakelijk op reis zijn, volgens een woordvoerder.