Javaans meisje van 15 jaar wil dat haar 45-jarige vriend vrijkomt

meisje Suriname

“Hij heeft haar niet misbruikt, ze houden van elkaar, ze zouden trouwen”

De 45-jarige militair zit al maanden in de gevangenis. Hij wordt er van verdacht een meisje van 15 jaar intiem te hebben misbruikt. Haar oom kwam erachter nadat het meisje een pension in Suriname bezocht. Het meisje zegt dat zij en de 30 jaar oudere militair een liefdesrelatie hebben.

Het emotionele meisje smeekte de rechter om haar vriend vrij te laten. Hij heeft haar namelijk nergens toe gedwongen. Bekijk het bericht voor meer informatie. Hoe denken jullie hierover? Is het geen misbruik meer wanneer de minderjarige toestemming geeft? Of moet dit kunnen omdat het meisje Javaans is? Of had deze ‘oude’ militair het juiste voorbeeld moeten geven en zijn geslacht in zijn broek moeten houden?

“Ik heb een serieuze liefdesrelatie met de verdachte. Ik voel me daarom schuldig dat hij is opgesloten.” Dat zegt het emotionele meisje tegen de rechter. Ze moest getuigen omdat haar vriend, de 45-jarige militair Audy K., sinds 24 juli vastzit voor intiem misbruik van deze minderjarige. Dat schrijft de Ware Tijd vandaag in de krant.

Het meisje ziet zichzelf niet als slachtoffer en heeft daarom gesmeekt dat de man zo gauw mogelijk in vrijheid wordt gesteld. Ze benadrukte dat ze niet onder dwang omgang heeft gehad met Audy K. “Alles is vrijwillig gebeurd,” liet ze duidelijk weten. Op een vraag van de verdachte liet het minderjarige kind hem weten dat ze zielsveel van hem houdt en nog steeds met hem wil trouwen. De twee zijn enkele weken voordat hij is aangehouden begonnen met de relatie.

Samen in een pension

Het kind had een foto’s op sociale media gedeeld. Ze was in een pension. Haar oom kreeg het te zien. Ze vertelde hem haar geheim en hij deed aangifte bij de politie. Het meisje woont samen met haar oom bij haar grootouders. Haar verzorgers hebben – los van haar oom – nu geen moeite meer met haar keus.

vakantie Suriname Nederland test
Heeft u een PCR test nodig voor uw reis naar Suriname?

Hoewel het kind vanaf het begin heeft aangegeven dat ze een serieuze relatie met Audy K. heeft, wijst auditeur militair Manro Danning erop dat er sprake is van een strafbaar feit omdat de wet het meisje moet beschermen. Hij eiste daarom een gevangenisstraf van achttien maanden onvoorwaardelijk. Advocaat Edward Redjopawiro, die de verdachte juridisch bijstaat, heeft in zijn pleidooi benadrukt dat er nergens sprake is geweest van dwang. “Het gaat om een liefdesrelatie. Een vrijwillige wilsovereenstemming. Ze hadden ook ver gevorderde trouwplannen”, merkte de raadsman op. Echter, vanwege het feit dat de verdachte is opgepakt zijn die zaken niet doorgegaan.

Javaanse huwelijken

De advocaat vroeg ook bijzondere aandacht voor Javaanse traditionele huwelijken in Suriname. Hij wees erop dat dit soort gevallen vaker voorkomen. De raadsman merkt verder dat er jurisprudentie is op dit stuk. “Ik ben natuurlijk geen voorstander van seksueel misbruik van minderjarigen. Maar het is een maatschappelijke realiteit dat bij de Javanen de meeste meisjes beneden zestien jaar seksuele gemeenschap hebben. Op deze leeftijd trouwen ze ook wel met toestemming van de ouders”, zegt Pawiroredjo tegen de Ware Tijd.

Een voorwaarde die bij dit soort huwelijken wordt gesteld is dat de kinderen worden begeleid door de beide ouders. “Ik ken gevallen waar ouders geen toestemming hebben verleend en de kinderen ontspoord zijn geraakt. In sommige gevallen zijn de kinderen overgegaan tot zelf doding”, legt hij verder uit. De advocaat wijst erop dat deze vorm van gewoonterecht al heel lang wordt gedoogd in Suriname. De krijgsraad veroordeelde Audy K. tot een straf van twaalf maanden waarvan zeven voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar. Hij komt in december vrij. U kunt ook hieronder reageren op dit bericht.

3 thoughts on “Javaans meisje van 15 jaar wil dat haar 45-jarige vriend vrijkomt

  1. Deze man beseft bliksemsgoed dat hij het verstand van een volwassene heeft en geen misbruik mag maken van een kind.
    Deze verantwoordelijkheid dragen alle volwassenen in een samenleving.
    En niet komen lullen over ethnische tradities want we leven niet in de oertijden.
    Straf ing mars tranga en laat een psycholoog zich over dit kind ontfermen.

  2. Tolli a tjingmeid dia wani strks als hy haar verlaat dn o go motjo en geeft ons volk schade

  3. Wat voor dingens is dit!! dat kind is nog jong en heeft niets te zeggen..na bigi vrouw a wan pley 😒

Comments are closed.