Onze vader is in Suriname overleden en ze hebben hem NIET in het vliegtuig gezet naar Nederland

4

Een teleurgestelde familie gedompeld in rouw. Hoe moeten ze dit verwerken?

Hallo FamilieNieuws. Ik, Jenny Gooding – Hubbard, wil graag, namens mijn broers en zussen, vertellen wat we allemaal hebben meegemaakt na de dood van onze geliefde vader Stanley Hubbard (foto).

Hij is in Suriname overleden en de uitvaart zou in Nederland plaatsvinden. Het laatste wat wij als kinderen voor hem wilden doen, is ons ontnomen. Wij voelen ons heel erg benadeeld en zijn hier erg  verdrietig over. We kunnen het maar niet verwerken en zoeken naar antwoorden om het verlies dragelijker te maken

We vragen jullie vriendelijk om ons verhaal te delen met jullie volgers, de gemeenschap en alle andere betrokkenen. Misschien hebben andere mensen hetzelfde meegemaakt en kunnen ze ons als familie adviseren. We kunnen en willen het gewoon niet hierbij laten. We bedanken een ieder alvast voor de reacties en voor het delen.

Luchtvaartmaatschappij

Een hartverscheurend bericht op social media van een familie uit Amsterdam die de uitvaart van hun vader moest cancelen:

Beste families en vrienden, er is geen goed moment om slecht nieuws te brengen. Onze vader zou deze week op de vlucht moeten gaan met luchtvaart maatschappij … voor zijn uitvaart in Nederland. Zodat de familie en vrienden afscheid van hem konden nemen. Maar door een fout is dat niet gebeurd. Dit is het ergste wat ons als familie is aangedaan. Wij kunnen papa Stanley niet het afscheid en uitvaart geven die wij voor hem hadden georganiseerd. Wij als zijn kinderen hebben daarom het besluit genomen om de uitvaart plechtigheid in Suriname te laten plaatsvinden. De singi neti van vrijdag 18 september in Amsterdam Zuidoost willen wij toch door laten gaan. Zodat wij troost aan elkaar hebben en ook van jullie mogen ontvangen, zodat het rouwproces dragelijk voor ons kan zijn. Wat ons is overkomen is verschrikkelijk en mensonterend. De locatie van de singi neti blijft ongewijzigd. Namens de diepbedroefde kinderen & kleinkinderen van Stanley Hubbard.

Ons trieste verhaal

Hallo FamilieNieuws, Ik ben Jenny Gooding-hubbard. Ik zou graag mijn verhaal willen delen over het leed dat ons is overkomen. Mijn vader Stanley Hubbard  is 9 september 2020 overleden in Suriname en wij zouden hem overbrengen naar Nederland. Waar wij (hij heeft 16 kinderen)  bijna allemaal wonen. We hebben alles geregeld en op woensdag 16 september 2020 zou mijn vader overvliegen. Alles was bevestigd. Maar is hij niet meegenomen door … De luchtvaart maatschappij heeft op het laatste moment besloten om mijn vader NIET mee te nemen. Ze gaven 2 verschillende redenen op. De ruimte was te klein? En het lijk mocht niet samen met groente en fruit vervoerd worden? Voor ons is het allemaal erg verwarrend. Wat was het eigenlijk? En wisten ze dat niet eerder? Waarom eerst bevestigen? Is groente en fruit belangrijker dan een dierbare van een familie in verdriet? We breken ons hoofd hierover. We snappen het gewoon niet.

Crematie geregeld

Alles was al geregeld in Nederland. Alles voor de crematie was al klaar. Maar mijn vader is dus nooit aangekomen in Nederland. Ik ben als enige hals over kop naar Suriname afgereisd om onze vader daar te cremeren. Heel verdrietig en zwaar. Dit kan toch niet zomaar? We zijn wel in gesprek geweest met de luchtvaart maatschappij en ze hebben hun excuses aangeboden. Maar wat hebben wij daar nu als familie aan? Afscheid nemen is heel belangrijk voor het verwerkingsproces en mijn broers en zussen hebben hun vader nooit meer gezien. Hoe erg is dat?

Begrafenis ondernemer

Waarom zijn we niet eerder ingelicht? Mijn vader zou op een woensdag vertrekken. de luchtvaart ondernemer heeft de uitvaart ondernemer op dinsdag al aangegeven dat het lijk niet mee zou gaan. Maar we hoorden het pas die woensdag, vlak voor vertrek. Alles in Nederland was al geregeld voor de uitvaart, welke die zaterdag plaats zou vinden. We moesten iedereen het slechte nieuws vertellen. Waarom heeft de uitvaart ondernemer meneer R. het ons niet eerder verteld? We hebben de brief van de luchtvaart maatschappij waarin ze aangeven dat meneer R. al op de hoogte was.  (bekijk de foto’s)

We laten het hier niet bij

Onze vader kan zelf niet meer praten maar ik ga door tot mijn laatste snik. Dit moet echt recht getrokken worden. Hetzij door de luchtvatmaatschappij of door de uitvaart ondernemer. Heeft iemand anders dit ook meegemaakt? Het is toch onmenselijk? Het doet pijn, vreselijk pijn dat ik in mijn eentje afscheid van onze vader moest nemen.  Bij deze dank ik meteen een ieder voor de steun die ik uit Suriname heb gehad.

Iedereen bedankt voor het lezen van mijn verhaal. Ik wilde graag mijn verdriet delen. Ook als waarschuwing voor anderen.  Want dit wensen we niemand toe. Ik ben erg benieuwd welk advies men voor ons heeft. Hoe moeten wij als familie dit afsluiten?

Ik heb een aantal foto’s toegevoegd van de gesprekken tussen ons, de luchtvaartmaatschappij en de uitvaart ondernemer.

Foto’s

Disclaimer: Let op: Dit is een binnengekomen verhaal van mevrouw Jenny Dit is haar persoonlijke ervaring en niet die van FamilieNieuws. Laat dat duidelijk zijn. Uiteraard is de wederpartij vrij om hierop te reageren.

FamilieNieuws is genoodzaakt de namen van de luchtvaartmaatschappij en de uitvaartondernemer weg te laten maar men mag persoonlijk contact opnemen met mevrouw Jenny Gooding-hubbard via Facebook een privé bericht sturen. 

4 reacties

  1. Hebben julle al contact gemaakt met een advocaat. Ik zou alle kosten op ze verhalen.
    Sterkte bij het verwerking van dit verlies.

  2. Heel jammer voor de fam ,slm heeft een te kleine kist gehuurd bij de belgium airline waardoor je dit soort onsmakkelijke situaties krijgt .fam heel veel sterkte nog 🙏🙏🙏

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.