Je bent niet wat je stemt

Mister Black aka Richard van der Horst van FamilieNieuws in pergola

In mijn vorige post, over de invloed van je gedachten op het verloop van je leven, zei ik dat ik zou gaan onderzoeken wat mijn identiteit is. De vraag is natuurlijk: hoe pak je dat aan? We gaan het zien, want op het moment dat ik dit schrijf, heb ik nog geen idee. Ik heb wel wat gerelateerde observaties. Zoals: je bent niet wat je stemt.

Stockholm Syndroom

Maar eerst dit. Wie heeft er wel eens gehoord van het Stockholm syndroom? Het is een psychologisch verschijnsel dat soms optreedt tijdens een gijzeling. Het houdt in dat de gegijzelde sympathie krijgt voor de gijzelnemer. Volgens mij heb ik dat opgelopen tijdens ongeveer duizend tandartsbezoeken in het afgelopen halfjaar. Maar ik ben gelukkig klaar, mijn tanden en kiezen zijn weer ZGAN. Mag ook wel voor dat geld. Een echte million dollar smile, dus. Hopelijk kan ik dat syndroom weglachen.

Mensen zijn complex

Goed. Ik had het dus over identiteit. Toevallig zag ik vlak na publicatie van mijn vorige post een Daily Show interview met Malcolm Gladwell, waarin hij iets interessants zei. Gladwell werd gevraagd of er een betere manier is om te communiceren met mensen met wie we het politiek niet eens zijn. In zijn antwoord gaf hij aan dat het helpt om rekening te houden met de complexiteit van mensen.

Maak bijvoorbeeld een lijst van jouw identiteiten, jouw dimensies. Die lijst is best lang. Ik ben bijvoorbeeld man, Nederlander, vader, zoon, broer, voetballiefhebber, Led Zeppelin fan, gepassioneerd amateur kok, briljante blogger etc. Het is vrijwel zeker dat je op 1 van die punten niet op één lijn zit met iemand anders. Dat hoeft niet erg te zijn, want er zijn meestal meer overeenkomsten dan verschillen. En ze leefden nog lang en gelukkig, the end…zou je zeggen.

Politiek niet als showstopper

Helaas. Op dit moment lijkt het wel alsof iemands politieke identiteit een showstopper is. Lastige daarbij is dat je die dimensie niet zomaar veranderd. Na een avondje YouTube zou ik bijvoorbeeld ook waardering kunnen krijgen voor Frans Bauer. Maar met politieke voorkeur gaat dat niet zo snel.

Ik heb een aantal vrienden en kennissen die niet in mijn politieke hoek zitten. So what!? Ik heb heel wat onvergetelijk leuke avonden meegemaakt met Amerikaanse vrienden die keiharde Trump supporters waren.

Eén van ze was een internationale opkoper van mijnbouw schroot en zwaar materieel. Razend interessante vent, heel belezen. Was goed op de hoogte van wat er in de wereld speelde. Zat vaak maanden achtereen met zijn team specialisten in de meest onmogelijke West Afrikaanse landen zwaar materieel uit elkaar te sleutelen/snijden/zagen om in containers de wereld over te shippen naar andere interessante figuren. Een wereld apart.

We hebben heel wat uren samen in de auto of ’s avonds in de kroeg geweldige gesprekken gehad over van alles en nog wat. Over kunstmatige intelligentie, supercomputers, legendarische gitaristen en militaire technologie. En ook over Trump. Allemaal waardevol. Dat had ik nooit willen missen vanwege verschil in politieke inzichten.

Identiteit is werk in uitvoering

Uiteindelijk hebben we altijd meer overeenkomsten dan verschillen. Plus, vanaf wanneer ga je zeggen dat je alles over een bepaald levensaspect al weet. Je zou jezelf tekort doen. Identiteit is belangrijk, maar laat het niet in de weg zitten. Het blijft namelijk werk in uitvoering. Je bent niet wat je stemt. Je stemt wat je op dat moment ten dele bent. En wat je bent, verandert. Kijk maar achterom.


Reacties zijn van harte welkom onder dit bericht, op onze social media of via e-mail op info@familienieuws-com

One thought on “Je bent niet wat je stemt

Comments are closed.