Je bent wat je denkt: identiteit is bestemming

Mister Black aka Richard van der Horst van FamilieNieuws in korenveld

Je bent wat je denkt. Dat las ik ergens in mijn oude aantekeningen. Ik had vroeger een collega die regelmatig zei: “I am a feckin genius!”. Terecht, want hij was heel slim en erg goed in zijn werk. Misschien zit er dus waarheid in: “You become what you think about all day long.”

Die uitspraak is van Ralph Waldo Emerson. Deze Amerikaanse filosoof leefde in de 19e eeuw en was een van meest invloedrijke denkers van zijn tijd. Tijdens mijn onderzoek naar Ralph Waldo Emerson, kwam ik op internet wat interessante video’s tegen. Eén daarvan was van Tony Robbins, een wereldbekende coach, schrijver en spreker. Hij vertelt over de invloed van je identiteit op je leven.

Mijn identiteit is mijn bestemming

Volgens Robbins is de grootste power van het menselijk karakter de behoefte om consistent te zijn met de eigen identiteit. Je wilt namelijk weten wie je bent om te bepalen hoe je je moet gedragen. Op het moment dat jij jezelf vergrendelt met die identiteit, zullen je hersenen een weg vinden om er te komen.

Mensen zijn consistent met hun eigen identiteit

Hij geeft een voorbeeld. Als jij zegt dat je te zwaar bent en dat je altijd al overgewicht had. En dat je zo bent. Dan is dat jouw identiteit. En je zult altijd een weg vinden om weer daar terug te komen. Dat is jouw evenwicht, jouw vergrendelpunt.

Tony zegt vervolgens dat je meer uit jezelf kunt halen door jouw identiteit te verruimen. Je kunt tegen jezelf zeggen dat je trots wilt zijn op je lichaam als je voor de spiegel staat. Dat is dan jouw identiteit. Als jij jezelf daarmee elke dag onlosmakelijk verbindt. Als dat jouw standaard wordt waarmee je door het leven gaat. Dan ga je een manier vinden om dat waar te maken. Die standaard wordt een gewoonte in plaats van een losse wens. En dit concept kun je blijkbaar toepassen op alles wat jou vormt.

Waar ligt mijn lat?

Als ik goed naar Tony Robbins luister, lijkt dit te werken zoals die navigator op mijn telefoon. Dat betekent dat ik huiswerk heb. Ten eerste zal ik moeten kijken wat mijn huidige identiteit is (mijn eindbestemming). Ik heb het gevoel dat ik mijn identiteit niet helemaal scherp heb. Misschien is dat wel mijn probleem. Goed om daar eens wat aandacht aan te besteden.

Pad met berkenbomen - FamilieNieuws
Er zijn meerdere routes naar je bestemming

Daarna is het misschien ook wel handig om te begrijpen waarom ik die identiteit heb aangenomen. Komt dat door mijn opvoeding? Wij gingen vroeger altijd kamperen in Zeeland terwijl sommige van mijn vrienden op vliegvakantie gingen naar verre warme landen. Of komt het door mijn omgeving? Ze zeggen dat je het gemiddelde bent van de 5 mensen waar je het meeste mee optrekt. Waar je mee omgaat, wordt je mee besmet. Of wil ik de lat niet te hoog leggen om te voorkomen dat ik het gevoel krijg dat ik faal?

Vervolgens zal ik moeten bepalen wat mijn gewenste identiteit is. Waar wordt ik blij van? Waar wil ik naartoe? Wat is die eindbestemming waarvoor die navigator in mijn systeem een nieuwe route berekent als ik weer eens een verkeerde afslag neem.

Wordt vervolgd.