Facebook en Instagram verbieden Zwarte Piet

zwarte Piet verboden

Geweldig nieuws voor de anti zwarte Piet organisaties. Een belangrijke mijlpaal in hun protest tegen Zwarte Piet. Facebook en Instagram staan namelijk achter hen. Ze willen elke vorm van discriminatie, dus ook ZP, verbieden!

[quads id=1]

Zwarte piet is verboden. En als je te vaak in overtreding bent kun je geblokt worden. Zo komt er langzaam aan een eind aan zwarte Piet! Goed toch? Of valt Zwarte Piet niet onder discriminatie?

[quads id=1]

Facebook verbiedt Zwarte Piet

Afbeeldingen en video’s van Zwarte Piet kunnen nu verwijderd worden na een melding op Facebook en Instagram. Dat is het gevolg van nieuwe huisregels die blackface en andere vormen van discriminatie verbieden.

NU.nl: Facebook voert wereldwijd een update door van zijn huisregels, met als doel beter te kunnen optreden tegen discriminerende stereotypen.

[quads id=1]

Foto’s en video’s van Zwarte Piet zijn voortaan verboden op Facebook en Instagram, maakt Facebook, het bedrijf achter de twee sociale netwerken, dinsdag bekend. Het gaat om afbeeldingen waarin het beeld gepromoot wordt van een Piet met een zwart geschminkte huid én andere stereotiepe kenmerken, zoals een pruik met krullen of grote lippen.

Afbeeldingen waarin Piet als een racistische karikatuur wordt afgebeeld worden door Facebook verwijderd als het bericht gerapporteerd wordt. Het beleid is onderdeel van een bredere wereldwijde aanpak tegen blackface.

[quads id=1]

“Met blackface bedoelen we dat een persoon duidelijk een zwart of donkerder geschminkt gezicht heeft, in combinatie met stereotyperende elementen, zoals grote oorringen, een afropruik of grote lippen”, legt een Facebook-woordvoerder uit.

Afbeeldingen van Zwarte Piet zijn wel toegestaan als het beeld gebruikt wordt om neutraal over het fenomeen Zwarte Piet te praten, bij neutrale berichtgeving over het onderwerp en om de racistische karikatuur te veroordelen.

[quads id=1]

zwarte Piet verboden

Facebook noemt grote oorringen, een pruik met krullen en grote lippen als de belangrijkste stereotiepe kenmerken. Het beleid omvat meer punten, maar deze kenmerken worden niet bekendgemaakt om te voorkomen dat mensen de grenzen opzoeken.

Deze afbeeldingen van Zwarte Piet worden verwijderd:

[quads id=1]

  • Een persoon van wie de huid met bijvoorbeeld schmink of schoensmeer donkerder is gemaakt én is voorzien van andere stereotiepe kenmerken
  • Een familiefoto waarbij een kind bijvoorbeeld bij een Zwarte Piet op schoot zit
  • Een afbeelding van Zwarte Piet voorzien van of begeleid met de tekst waarin staat dat Zwarte Piet niet racistisch is
  • Een afbeelding van Zwarte Piet met de tekst waarin iemand stelt liever vast te houden aan deze vorm van Piet dan een roetveegpiet

Lees het volledige bericht bij de bron: Nu.nl. Geef het door aan belanghebbenden zodat ze op de hoogte zijn.