Video’s – Aangepaste viering Ied-Ul-Adha – Meer dan 50 besmettingen erbij in Suriname

Video –  Het coronavirus heeft veel verpest! We kunnen niet uitbundig samen zijn en feest vieren. Gisteren was een nationale feestdagen. Ied-Ul-Adha. Dat hebben we anders moeten vieren, Bekijk de uitgebreide video’s daarvan. Let op: De beelden kunnen een beetje bloederig overkomen. Hoe hebben jullie de vrije dag doorgebracht?

[quads id=1]

De officiële Covid-19 teller is zojuist bijgewerkt. Het aantal besmettingen blijft groeien. Het totaal staat nu op 1760 Gelukkig zijn er nu 1161 mensen genezen. Bekijk het bericht voor alle andere officiële cijfers.

[quads id=1]

Nationale feestdag

Starnieuws Suriname schreef het volgende: Het coronavirus maakt korte metten met de uitbundigheid die samengaat met nationale feestdagen. Ook Ied-Ul-Adha, het offerfeest van de moslims, moet eraan geloven. “Het genot van het gebeuren is nu uitgebleven,” merkt Michel Soebhan op. Hij is voorzitter van de Surinaamse Moslim Associatie (SMA). “Het is een belevenis om met eigen handen te komen slachten, te kappen, te verwerken, te verpakken. Om behoeftigen een pakketje te overhandigen, om mensen blij te maken, om hen gelukkig te zien. Dat alles is een beetje weggevallen.”

Offeren

De periode van het offeren is vrijdag nogal somber ingeluid. Tot zondag mogen de gelovigen offers brengen. Het slachten bij de moskee is verboden. Dat mag alleen bij de aangewezen abattoirs. Het verwerken van het vlees bij de moskee moet volgens de Covid-maatregelen gebeuren; mond- en neuskap op, handen constant desinfecteren en 1.5 meter afstand van elkaar houden. In de praktijk werkt dat niet altijd.

[quads id=1]

Ied-Ul-Adha is een tijd dat onder andere fellowship en hechte samenwerking stimuleert, geeft Samseerali Sheikh-Alibaks aan. Hij is voorzitter van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap Suriname (AMGS). De covidmaatregelen maken het samenzijn heel erg moeilijk. “We zijn op onze hoede, het gevaar kan overal schuilen,”” merkt hij op. “Met de regels moeten we het gevaar te beperken. Maar het stresst je wel. Want soms kan je er niet onderuit, vooral bij het verwerken niet.”

Gebed afgelast

Het massaal Ied-gebed is afgelast. Sommige gemeenten hebben helemaal geen activiteiten georganiseerd. De meeste zijn verlaten. Er zijn ook geen rijen van behoeftigen bij de poorten als voorgaande jaren. Die vormden zich traditioneel al heel vroeg in de morgenuren.

[quads id=1]

Video’s:

Lees hier het volledige bericht op Starnieuws geschreven door René Gomperts

Bron: Covid-19 Suriname officiële website

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Bekijk onze contactpagina en stuur ons een bericht of app-bericht. Wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland

One thought on “Video’s – Aangepaste viering Ied-Ul-Adha – Meer dan 50 besmettingen erbij in Suriname

Comments are closed.