Gebrek aan chemokuren en (aids/HIV) remmers in Suriname

medicijnen Suriname
“Sommige Aids remmers en chemokuren al op” Kankerpatiënten die moeten horen dat hun kuur niet door kan gaan omdat het medicijn niet voorradig is? Dat is een zeer zorgwekkende situatie.

[quads id=1]

Zowel bij de behandeling van kanker als hiv is het belangrijk dat patiënten de medicatie ononderbroken op een bepaald tijdstip krijgen. Dit kan anders ernstige gevolgen hebben. Bekijk het bericht voor meer informatie en geef het door aan belanghebbenden zodat ze op de hoogte zijn.

[quads id=1]

Medicijnen in Suriname

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende: Er wordt al langer geklaagd over de situatie in de gezondheidszorg, maar het gebrek aan chemokuren en hiv-remmers is nu duidelijk voelbaar voor patiënten en gevreesd wordt voor aantasting van de volksgezondheid in Suriname. “Ik ben al 26 jaar als internist in Suriname werkzaam, maar dit is mij voor het eerst overkomen”, zegt Marja van Eer in gesprek met de Ware Tijd.

“Ik moest zes chemokuren hebben en kort vóór de tweede behandeling al kreeg ik te horen dat de kuur die ik moet krijgen niet voorradig is”, zegt een 65-jarige vrouwelijke kankerpatiënt tegen de Ware Tijd. Deze seniorenburger is verzekerd bij het Staatsziekenfonds (SZF) en het geneesmiddel dat ze nodig heeft staat in de Nationale Geneesmiddelenklapper (NGK) en zou dus gewoon voorradig moeten zijn.

[quads id=1]

Tweede kuur gekocht

“Ik heb mijn tweede kuur na veel gedoe gekocht bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Die koopt ook zelf in, en wil de eigen voorraad natuurlijk bewaren voor de eigen patiënten. Daarna heb ik via een apotheek ingekocht om de behandelingen te kunnen ondergaan. Ik ben gewoon SZF verzekerd en het geneesmiddel staat in de klapper, maar ik weet niet of ik mijn geld terugkrijg”, zegt de 65-jarige kankerpatiënt. Recent op de poli van dokter Dams kwam ze een oude man tegen die zeven kuren nodig heeft van SRD 7.000 per behandeling. “En die man zei aan me ‘dat heb ik niet’. Terwijl ook hij gewoon verzekerd is. Ik kan het niet aanzien”, zegt de oudere vrouw.

Tekort bevestigd

[quads id=1]

Shireen Zeng-Ilahibaks, onderdirecteur van dit bedrijf, bevestigt dat de situatie nijpend is. “Op dit moment is er inderdaad sprake van een tekort, in het bijzonder aan geneesmiddelen voor behandeling van hiv en kanker. Bij de behandeling van hiv is een vaste combinatie van medicijnen nodig. Door het tekort dat nu is ontstaan kunnen niet alle vaste combinaties gevormd worden. Ook bij de chemotherapie is er op dit moment een tekort. Bij beide groepen patiënten is het niet wenselijk de behandeling te onderbreken.”

HIV remmers

Internist Van Eer is niet te spreken over het ontstane tekort aan hiv-remmers. “Ik ben al 26 jaar als internist in Suriname werkzaam, maar dit is mij voor het eerst overkomen. We hebben 23 jaar geleden de overheid al voorgehouden hoe belangrijk het is om de remmers altijd in voorraad te hebben, maar het is zeer teleurstellend dat we nu op dit punt zijn beland.”

Mag niet onderbroken worden

[quads id=1]

Net als de internist ervaart ook oncoloog Els Dams het tekort aan medicijnen “De oncologen hebben ook al heel lang aan de bel getrokken, maar we moeten tot onze spijt concluderen dat er gewoon niets is gebeurd.” Zowel bij de behandeling van kanker als hiv is het belangrijk dat patiënten de medicatie ononderbroken op een bepaald tijdstip krijgen, de juiste dosering en het soort dat het beste geschikt is voor de behandeling.

Lenen bij andere landen

“Kanker is doodsoorzaak nummer twee in Suriname. Het niet zorgen voor het geld zodat rekeningen betaald kunnen worden betekent het aantasten van de gezondheidszorg van de Surinamer en dat vind ik persoonlijk erg.”

[quads id=1]

Zeng-Ilahibaks meldt dat het BGVS, het Nationaal Aidsprogramma en de Paho allerlei manieren bedenken om de remmers die nodig zijn te kunnen lenen in het Caribisch Gebied.

Lees het volledige en uitgebreide bericht bij de bron De Ware tijd
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Bekijk onze contactpagina en stuur ons een bericht of app-bericht. Wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland