Medewerkers huize Ashiana te Paramaribo besmet – Vrees voor rampzalige uitbraak

ashiana Paramaribo

In Ashiana zijn een paar medewerkers besmet.

Maar moesten de overige personeelsleden niet direct in quarantaine? Dat is namelijk niet gebeurd. Hier zijn we echt bang voor: Een coronavirus uitbraak bij 1 van onze bejaardentehuizen. Dat kan echt een ramp betekenen voor Suriname.

We hebben al gezien wat er is gebeurd bij Rosebel. Veel van de besmette medewerkers zijn weer genezen, maar in dit geval hebben we te maken met seniorenburgers. Die gaan de ziekte niet aan kunnen.

Daarom is het van belang om goed en snel te handelen voordat het uit de hand loopt. De bond en het personeel zijn niet blij. Ze vinden dat de directie haar verantwoordelijkheid niet neemt. Ze dreigen het werk neer te leggen. Bekijk het bericht voor meer informatie en geef het door aan belanghebbenden.

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende: VREES VOOR CORONA-UITBRAAK IN ASHIANA. Het personeel van Huize Ashiana is al enige dagen ontstemd, nadat twee medewerkers van het bejaardenhuis positief zijn getest op het nieuwe coronavirus. De bond heeft dinsdag zelfs gedreigd het werk neer te leggen, omdat de directie – volgens het bestuur – haar verantwoordelijkheden niet kent.

“Het gaat hier om mensenlevens. We moeten voor de rechten van onze leden opkomen”, benadrukte bestuurslid Johannes Aviankoi dinsdag tegenover de Ware Tijd na een heftig gesprek met directeur Angela Salmo van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en de leiding van Huize Ashiana.

Bondsvoorzitter Rudolgo Palmtak was ook verhit na het onderhoud. Hij kan zich niet voorstellen dat de directie van het tehuis weigert collega’s, die in aanraking zijn gekomen met de besmette personen in quarantaine te plaatsen.

Volgens sommige personeelsleden heeft de directie ze bovendien nooit gemeld dat twee medewerkers positief zijn getest. “We moesten van derden horen dat onze collega’s corona hebben. Dat kan niet”, werd er geklaagd.

Aviankoi vreest voor verdere verspreiding door ‘koppigheid’ van de directie. “Hetzelfde is gebeurd op Rosebel en dat willen we niet hebben. We gaan dan een groot probleem hebben, want we hebben met seniorenburgers te maken. Zij zijn een risicogroep dus we moeten extra alert zijn”, legt hij uit.

De Sozavo-directeur benadrukt dat niet de directie van Ashiana, maar de medische deskundigen bepalen wanneer mensen in quarantaine geplaatst moeten worden. “Wij zijn daartoe niet bevoegd”

De mensen die in contact zijn gekomen met de besmette medewerkers vertonen tot op dit moment geen griepverschijnselen, maar worden wel constant in de gaten gehouden door het BOG. “De directie zal ervoor zorgen dat er genoeg beschermingsmiddelen aanwezig zijn voor de medewerkers om het werk veilig te kunnen doen.”

Intussen heeft het NCCR Ashiana helemaal ontsmet.