Nederlandse helden Ina Willemsen en Jeroen Schouten zitten vrijwillig in Suriname – foto’s en video’s

Nederland Suriname
Ze zijn er! De Nederlandse helden zijn in Suriname. Ina Willemsen en Jeroen Schouten zijn 2 vrijwilligers uit het team van intensivisten, infectiologen, infectiepreventiedeskundigen en een microbioloog.

[quads id=1]

Ze komen ons ondersteunen tijdens de coronacrisis. Niet alleen met middelen maar ook met kennis. Bekijk onderstaand bericht vanuit de Nederlandse media voor meer informatie en kijk ook naar de video’s. Bekijk tevens de video van hun aankomst. We wensen hen en Suriname veel succes. Onze eigen Suriname artsen werken keihard en doen het fantastisch! Een extra bigup voor onze eigen Ed IJzerman, de enige arts-microbioloog in heel Suriname

Tot nu toe hebben wij 561 positieve testen gehad en helaas 13 doden.

De coronastatus in Nederland is: 50.000 besmettingen en 6000 doden. De artsen uit Nederland hebben een paar maanden voorsprong en dus meer ervaring. Alle hulp is nodig en welkom! Samen staan we sterk. Good job!

[quads id=1]

Nederland naar Suriname

BN de stem schreef het volgende: Helden knokken door tegen corona in Suriname. Ina Willemsen uit Breda is een held. Jeroen Schouten uit Nijmegen is dat ook. Deze deskundige infectiepreventie en intensivist werkten zich allebei het schompes tijdens de coronagolf in Nederland. gisteren vertrokken ze als vrijwilliger naar Suriname.

Families

[quads id=1]

Ze zijn als het ware nog aan het nahijgen van de wedstrijd tegen het virus. En hun families met hen. Maar als u deze column leest, staan ze samen met vijf andere collega’s in de startblokken. Dit keer om als onbetaalde vrijwilliger te gaan helpen in Suriname, waar de coronapiek nadert.

Tien bedden

Ik sprak met Ed Ijzerman, de enige arts-microbioloog in heel Suriname. Een man van 66 die nu lekker op de golfbaan had kunnen staan. Na dat gesprek telde ik namens iedereen in Nederland onze zegeningen. De zorgen die we hier hadden tijdens de allerergste periode van corona waren heel serieus. Ze lijken toch ineens iets kleiner nu ik hoor wat er in Suriname speelt.

Uitbraak

Veertig, vijftig IC bedden zijn er in het hele land, vertelt Ijzerman. Daarvan zijn er momenteel hooguit tien geschikt voor corona. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als de uitbraak verergert, iets wat nu aan het gebeuren is.

[quads id=1]

Nederland Suriname
Ina Willemsen (50)uit Breda gaat als deskundige infectiepreventie naar Suriname in verband met de corona-crisis. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Onze eigen Ed IJzerman

Dus gaan helden als Ina en Jeroen naar Suriname om te helpen. En werkt Ed, qua leeftijd vallend in de risicogroep, zeven dagen per week het klokje rond in het academisch ziekenhuis in Paramaribo. Wat een liefde voor de mensen. En een liefde voor het vak.

[quads id=1]

Neem Ina, die als het even kan in een vakantieland een ziekenhuis binnen loopt ‘om te zien hoe het daar gaat’. Neem Jeroen: ,,Natuurlijk loop je altijd een zeker risico maar we moeten onze ervaring hier gebruiken om Suriname te helpen.” Als u deze column leest, zitten deze helden waarschijnlijk al in het vliegtuig richting Paramaribo. Ik klap voor ze. En ik duim voor Suriname. Heel hard.

Bekijk hier de video ervan:

SU4SU: Vandaag is een team van intensivisten, infectiologen, infectiepreventiedeskundigen en een microbioloog gearriveerd in Suriname. Dit team zal ondersteuning bieden bij COVID-zorg in Suriname. De coördinatie van dit project ligt in handen van Jeroen Schouten, intensivist van het Radboudumc.
Het team komt op verzoek van de vereniging van medische specialisten om niet alleen middelen maar ook kennis te sturen. Via de landelijke IC-vereniging is dit verzoek terecht gekomen bij de intensive care arts Jeroen Schouten.
Het team heeft in Nederland veel ervaring opgedaan in zowel het opbouwen van COVID-units als het verlenen van COVID-zorg en wil deze graag delen met de Surinaamse artsen.

Hier en video over het Wanica ziekenhuis:

[quads id=1]

Luister hier naar een gesprek met 1 van de artsen

Geschreven door Yolanda Sjoukes

BRon: BN de Stem en Facebook van Su4Su

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Bekijk onze contactpagina en stuur ons een bericht of app-bericht. Wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland