Opgelet!! – Schooljaar mogelijk vroegtijdig afgesloten – video onderwijs Suriname

Suriname school

Opgelet ouders, verzorgers en kinderen in Suriname! “Het ziet ernaar uit dat wij het schooljaar vroegtijdig zullen moeten afsluiten”, zegt de directeur Natasia Bennanon van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC)

[quads id=1]

Dat zou kunnen betekenen dat de kinderen dit schooljaar niet meer naar school gaan. Is het dan een verloren schooljaar of betekent dit dat ze automatisch overgaan? Hoe zit het dan met de examenklassen? Wanneer begint de school dan weer? De directeur geeft antwoord op een aantal vragen? Lees het officiële bericht vanuit het ministerie n kijk ook naar de video. Geef het door aan een ieder! Hebben jullie hier vrede mee?

[quads id=1]

Schooljaar mogelijk vroegtijdig afgesloten. “Het ziet ernaar uit dat wij het schooljaar vroegtijdig zullen moeten afsluiten”, reageert de directeur Natasia Bennanon van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MINOWC) op vragen van de media. Zij heeft deelgenomen aan de reguliere COVID-19 persconferentie op vrijdag 12 juni 2020. De directeur brengt in herinnering dat het ministerie in eerste instantie had aangekondigd dat het schooljaar per 31 augustus zou worden afgesloten indien het onderwijs op 1 juni weer was opgestart. Die datum en die van 08 juni zijn niet gehaald.

[quads id=1]

“Uiteindelijk kunnen wij niet steeds de zaak vooruitschuiven, wij zullen uiteindelijk een besluit moeten nemen,” aldus directeur Bennanon. Ze geeft te kennen dat het ministerie intern reeds bezig is de discussie te voeren over het vervroegen van de vakantie, waarbij het nieuwe schooljaar “op een andere datum dan regulier 1 oktober” zal moeten aanvangen en wel voor alle leerjaren op alle niveaus. Directeur Bennanon acht het prematuur om nu al een datum te noemen. Volgens haar moet er met een aantal factoren rekening worden gehouden, zoals de lockdown en het juridisch kader.

De onderwijsfunctionaris benadrukt dat al in het prille begin van de COVID-crisis was aangegeven dat het schooljaar geen verloren schooljaar kan zijn voor studenten. “Zeker niet voor studenten die vanaf het begin hun uiterste best hebben gedaan. We hebben vanaf het begin gezegd dat niemand de dupe mag worden van de COVID-situatie,” aldus de directeur. Ze brengt verder in herinnering dat vanaf dat moment toen is aangekondigd dat de vakantie vervroegd zou ingaan en de school per 15 april zou beginnen. Dit is niet meer het geval geweest en startte het ministerie met afstandsonderwijs.

[quads id=1]

Directeur Bennanon zegt dat het ministerie de bezorgdheid van ouders, leerlingen, leerkrachten nagenoeg de hele samenleving deelt. Voor het ministerie is het een enorme uitdaging geweest om na te gaan hoe het schooljaar te kunnen afronden. Vanaf het begin zijn relevante actoren geraadpleegd en is hierover met hen van gedachten gewisseld, maar men is er nog niet helemaal uit. Ondanks er afstandsonderwijs is aangeboden waarbij leerkrachten hun uiterste best hebben gedaan om via verschillende mogelijkheden zoals Whatsapp of Google Classroom onderwijs aan te bieden, hebben zij toch niet alle leerlingen kunnen bereiken.

Het ministerie is voor het nemen van een besluit afhankelijk van de ontwikkelingen rond de lockdown en de adviezen van instanties zoals het ministerie van Volksgezondheid. Zij wil de garantie voor een veilige onderwijsomgeving voor leerling en leerkracht en zal hen niet blootstellen aan gevaar. Directeur Bennanon: “Indien blijkt dat wij op een moment beland zijn waarbij wij toch niet het onderwijsproces hebben kunnen hervatten, denk dan ik dat het besluit wel genomen zal worden.” Ze denkt dat rond eind juni wel exact zal kunnen worden aangegeven wat het besluit zal zijn.

[quads id=1]

Voor leerlingen die naar buitenland moeten zullen voorzieningen worden getroffen. De mogelijkheid bestaat dat zij kunnen aansluiten als het moment zich voordoet. Die leerlingen kunnen desgewenst een verklaring krijgen van het ministerie.

Bekijk hier de video van de persconferentie. Kijk vanaf 1 uur en 45 minuten

Bron: NII Suriname
U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Bekijk onze contactpagina en stuur ons een bericht of app-bericht. Wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland