‘Reisagenten mogen straks geen KLM-tickets meer verkopen’ – alleen bij KLM hoofdkantoor in Paramaribo

KLM Suriname
Wat een domper voor de reisagenten in Suriname. Ze mogen straks geen KLM tickets meer verkopen. Dit kan straks alleen nog maar bij het KLM hoofdkantoor te Paramaribo

Dit kan de ondergang betekenen voor veel reisbureau’s aangezien de verkoop van KLM tickets een groot deel van hun inkomsten genereert. Bekijk het bericht voor meer informatie. Moeten de reisagenten dit aanvechten? Of moeten ze gewoon accepteren dat de KLM het ook moeilijk heeft? Misschien is de volgende stap: Alleen online? Of gaan jullie toch liever naar een reisbureau?

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende: KLM zet Surinaamse reisagenten aan de kant. De Koninklijke Luchtvaartmaatschappij heeft hen per brief laten weten dat vanaf 9 juli haar tickets uitsluitend verkocht worden bij het hoofdkantoor aan de Hofstraat. Hierdoor lopen de reisagenten inkomsten uit de ticketverkoop mis.

De luchtvaartmaatschappij spreekt van een bezuinigingsmaatregel. “Aangezien de verwachting is dat het herstel van de luchtvaartsector en reisbranche nog enige jaren zal duren, zullen er op dit moment kosten bespaard moeten worden”, staat in de brief van KLM-vertegenwoordiger Martijn ten Broecke aan de reisagenten. Dit betekent dat de 6 procent-commissie zoals vastgelegd in een staatsbesluit niet meer zal worden betaald aan de Surinaamse reisagenten.

Frank Does van Does Travel & Cadushi Tours noemt dit in gesprek met de Ware Tijd “funest” voor de reisagenten. Hij verwijt KLM dat ze misbruik maakt van de situatie en voorziet dat de maatregel zal lijden tot verlies van honderden banen. Lokale reisagenten hebben al bijna vier maanden geen inkomsten.

KLM Suriname