Basisschool in Den Haag direct gesloten vanwege besmette leerkrachten – video – onderwijs Nederland

school Nederland
‘Een vervelend bericht voor leerlingen, leerkrachten en ouders in Nederland.’

Video – Vijfhonderd leerlingen zijn vanmorgen naar huis gestuurd omdat twee leerkrachten besmet zijn met het coronavirus. Meerdere leerlingen hebben klachten. Zij worden ook getest!

De school is vanmorgen meteen gesloten. Wat een ramp. Bekijk het bericht en de video voor meer informatie. Kijk ook naar een video ervan. De directeur vertelt erover. Naar verluidt gaan de scholen in Nederland volgende week weer helemaal normaal open. Is het niet een beetje te vroeg daarvoor?

Omroep West schreef het volgende: Basisschool in Den Haag sluit deuren vanwege coronagevallen bij leerkrachten. Basisschool De Springbok in de Haagse wijk Transvaal heeft de deuren gesloten vanwege twee positieve coronagevallen bij leerkrachten. Zeven leerlingen hebben symptomen van corona. Zij moeten nog getest worden. Dat bevestigt koepelorganisatie De Haagse Scholen aan Omroep West.

De Springbok heeft twee locaties in de wijk. Locatie Pret in de Pretoriusstraat en locatie Wol in de Wolmaransstraat. ‘Het is een hele grote school met 499 leerlingen en een team van 60 docenten’, zegt een woordvoerder. ‘We willen het zekere voor het onzekere nemen en de leerlingen en docenten beschermen.’

De leerkrachten zijn dinsdag getest op corona. Zij gaven al geen les meer omdat ze symptomen hadden. Woensdagochtend kregen zij de uitslag, daarop is besloten om na woensdag de deuren tot nader order te sluiten. ‘De leraren die besmet zijn met virus geven geen les aan de kinderen die symptomen hebben’, vertelt directeur Rebecka Buter.

Thuisonderwijs

‘Het is heel vervelend en dat is nog zachtjes uitgedrukt, want we keken allemaal uit naar 8 juni. We konden weer terug naar normaal, maar nu zetten we weer een hele grote stap terug’, aldus Buter. Nu gaat de school terug naar thuisonderwijs. ‘Dat gaat nu gelukkig makkelijker, omdat de kinderen het gewend zijn. Ze hebben allemaal hun device nog thuis. Ze kunnen makkelijk online met hun leerkracht communiceren.’

Op De Springbok kregen de scholieren de afgelopen weken een halve dag les. De ene helft van de klas had een ochtendshift en de andere helft kwam ’s middags. Normaal gesproken zouden de basisscholen in heel Nederland op 8 juni weer helemaal opengaan. ‘Ik hoop vrijdag de uitslag te krijgen van het contactonderzoek van de leerkrachten en de testen van de kinderen. Als dat goed uitvalt, kunnen we wat mij betreft maandag gewoon weer open’, zegt Buter.

Wethouder: ‘schrikken’

De Haagse wethouder van Onderwijs Hilbert Bredemeijer heeft gereageerd op het sluiten van de school. ‘Hoewel we de testuitslagen bij de leerlingen nog moeten afwachten, is dit bericht natuurlijk schrikken voor leerlingen, leraren en ouders.’

Het is er nog steeds

‘Het herinnert ons eraan dat het coronavirus nog steeds onder ons is en dat we ons allemaal goed aan de maatregelen van het kabinet moeten houden. Niet alleen op school, maar ook op alle andere plekken waar we dagelijks komen. Leraren met (milde) klachten kunnen zich te allen tijde laten testen bij de GGD. Er zit daar ook een team klaar om scholen telefonisch van adviezen te voorzien’, aldus de wethouder.

Slob: Afgesproken protocollen naleven

Volgens minister Arie Slob (Onderwijs) is het belangrijk dat scholen de afgesproken protocollen naleven als een leraar besmet raakt met het virus. Een school hoeft na zo’n gebeurtenis niet altijd dicht, aldus de bewindsman. ‘Dat is dan afhankelijk van de adviezen van de GGD.’

Het is sinds de opening van de basisscholen volgens hem heel goed gegaan. Op slechts ‘een paar scholen’ zijn docenten besmet geraakt. De basisscholen gingen begin mei weer open en sinds deze week gaan ook de leerlingen in het voortgezet onderwijs weer naar school.