Sommige winkels in Suriname blijven wel open, maar niet om tori te praten

winkel Suriname
“Unu frede zodanig dat unu wani krey”

De angst zit er goed in. De winkeliers zijn ook bang om ziek te worden. Draag een mondkapje, kom voor het hoognodige en niet om tori’s te praten! Beseft de Surinaamse samenleving wel hoe gevaarlijk dit kan worden? Soms lijkt het er niet op.

[quads id=1]

De secretaris van de Suriname Chinese United Association verzekert dat er wel winkels open zullen blijven ondanks de geruchten dat alle winkeliers zullen sluiten. Een aantal supermarkten, zoals G-Sale, sluit trouwens wel! De markten zijn wel per direct gesloten! Bekijk het bericht voor meer informatie. Geef het door aan belanghebbenden

[quads id=1]

Winkels Suriname

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende: De angst zit er goed in bij winkeliers door de opmars van het coronavirus in Suriname. Veel van hen zijn daarom huiverig om de deuren te openen.“Unu frede zodanig dat unu wani krey”, zegt Andy Xinda, secretaris van de Suriname Chinese United Association (SCUA).

Door een venster

“Kledingzaken en bouwwinkels zijn even gesloten en we adviseren winkeliers die via een venster of luik kunnen verkopen dat te doen, want ze moeten zichzelf ook beschermen”, zegt Xinda. “Alamala musu waka nanga mondkapje.”

Niet om geld

[quads id=1]

Dat de Chinese winkeliers angstig zijn ligt volgens hem eraan dat zij al ervaring hebben met het virus. “Het gaat ons niet om het geld. Moni altijd yu kan feni, ma yu habi wan libi nomo”, zegt de duidelijk bezorgde belangenbehartiger. De winkeliers scherpen zoveel mogelijk de maatregelen die er al waren aan. “Nyan sani musu seri wel, maar hoognodige dingen. Mensen gaan niet naar de winkel moeten komen om tori te praten. We drukken de gemeenschap op het hart om zich te houden aan de regels.”

Hij verzekert dat er wel winkels open zullen blijven ondanks de geruchten dat alle winkeliers zullen sluiten. “Unu taki keba nanga minister Tsang. A no ala winkri e go tapu doro. Niet iedereen kan het zich permitteren om te sluiten, want de onkosten zoals huur, water en stroom lopen gewoon door.” Toch hoopt Xinda dat de overheid de strenge maatregelen die in China zijn toegepast ook in Suriname zal laten gelden. “Overheid musu tapu na kondre, meki kondre kon krin baka leki san China doe.”

Geen vertrouwen

[quads id=1]

Zelf bekijkt SCUA hoe ze kan bijdragen aan bevordering van de gezondheid in de samenleving. “We hebben eerder beschermingsartikelen gedoneerd zoals mondkapjes, maar zodra wij kunnen willen wij zeker nog meer doen, want hoe sneller we afkomen van het virus des te beter het is voor iedereen”, zegt Xinda. Hij hoopt dat de samenleving beseft hoe gevaarlijk het kan worden. “De angst in China zit er zeker nog in, want wat wij hebben meegemaakt is niet om mee te grappen.”

Raymond Hasnoe, voorzitter van de Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW), beaamt dat de situatie is verergerd. “We hebben geen vertrouwen meer in het ontsmetten van handen of het dragen van mondkapjes. Zo erg is het voor ons. Het gevaar is bijna niet meer te vatten”, zegt Hasnoe die de belangen behartigt van ongeveer 25.000 levensmiddelenwinkeliers.

[quads id=1]

Hij bevestigt dat vooral de grote winkeliers hebben besloten om hun deuren voor ten minste twee weken dicht te gooien. “Winkels zoals G-Sale bijvoorbeeld, die hebben ervoor gekozen om de deuren dicht te houden. Ze hebben ook aan distributeurs aangegeven dat zij de komende tijd geen producten moet leveren”, zegt Hasnoe.

Lees verder bij de bron DWT Suriname

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Bekijk onze contactpagina en stuur ons een bericht of app-bericht. Wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland