Video – Zo gaat Suriname 25 mei 2020 veilig naar de stembus

verkiezingen Suriname
Nog 6 dagen en 11 uurtjes wachten. Dan zijn de algemene verkiezingen in Suriname. Maar hoe gaan we stemmen? Moet je een mondkapje op en hoe zorgen we ervoor dat we elkaar niet ziek maken?

[quads id=1]

In verband met de Covid-19 pandemie zijn er op de stembureaus speciale voorzieningen getroffen voor uw veiligheid. Bekijk de video voor meer informatie daarover en lees het bericht over de verkiezingen en geef het door aan iedereen zodat ze hier rekening mee kunnen houden. We gaan allemaal massaal naar de stembus. Jij toch ook?

[quads id=1]

Verkiezingen Suriname

De maatregelen zijn in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en het COVID-19 Managementteam tot stand gekomen. Ze worden nodig geacht, zodat 25 mei geen COVID-19 spreidingsrisico vormt in Suriname.

Kiezers moeten veilig kunnen stemmen, maar ook een ieder werkzaam op een stembureau moet COVID-19 veilig zijn.

Waarom verkiezingen?

[quads id=1]

Het houden van verkiezingen is erg belangrijk voor het in stand houden van de democratische identiteit van Suriname en het bewustzijn van de samenleving om te participeren in de toekomst van het land.

Het wettelijke fundament voor het voorbereiden en uitvoeren van algemene, vrije en geheime verkiezingen bestaat hoofdzakelijk uit de Grondwet, de Kiesregeling, het Kiesbesluit en de Decreet Politieke Organisaties om voor Suriname rechtstreeks door het volk te kiezen:

  1. Leden van De Nationale Assemblée
  2. Leden van de Ressortraden.

Aan het stemproces nemen burgers deel die de leeftijd van 18 jaar tot op de dag der stemming hebben bereikt en de Surinaamse nationaliteit bezitten.

Elke 5 jaar

[quads id=1]

Aan de hand van de uitslag van de verkiezingen, wordt er voor 5 (vijf) jaren een regering gevormd om Suriname te besturen. De leden van De Nationale Assemblée kiezen namens het volk de president. Het resultaat van de ressortraadsverkiezingen bepaalt de bemensing van de Districtsraden.

Waar moet ik stemmen?

En wil je weten waar je moet stemmen en waar je je oproepingskaart OP 25 mei kan ophalen? Trouwens tot 20 mei kun je je oproepingskaart halen bij het districtscommissaris waar jouw ressort onder valt. Zoek jouw Stembureau via deze link:

Het stemproces en Covid-19

Bekijk het proces hier in de krant:

[quads id=1]

verkiezingen Suriname

Bekijk hier het proces in de video:

Luister hier ook nogmaals naar de persconferentie van vanmiddag:

We gaan allemaal massaal naar de stembus. Jij toch ook?

Bron: Ministerie van Binnenlandse zaken Suriname

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Bekijk onze contactpagina en stuur ons een bericht of app-bericht. Wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland