230 kinderen in Europa getroffen door zeldzame ontstekingsziekte – 2 overleden – video’s

kinderen ziek
Hevige buik-, maag- en darmklachten, die gepaard gingen met hevige koorts. Enkelen kinderen hadden long- en hartproblemen. Uitslag en opgezwollen handen en voeten horen er ook bij: Sinds begin dit jaar zijn in Europa zo’n 230 kinderen getroffen door een zeldzame ontstekingsziekte. Ook in de rest van de wereld worden kinderen ziek.

[quads id=1]

Eerder publiceerden we een artikel over de ‘nieuwe’ kinderziekte. Toen ging het om een aantal kinderen dat was getroffen. Inmiddels zijn er 230 kinderen ziek geworden en 2 zijn overleden. De symptomen van deze zeer zeldzame ziekte PMIS zijn vergelijkbaar met die van de ziekte van Kawasaki. Het WHO neemt dit wel serieus en gaat dit verder onderzoeken. Er is mogelijk een link met het coronavirus. Bekijk het bericht en de video’s voor meer informatie. In paniek raken is absoluut niet nodig, maar blijft u wel geïnformeerd.

[quads id=1]

Zieke kinderen

HLN.be schreef het volgende: 230 kinderen in Europa getroffen door ontstekingsziekte die mogelijk gelinkt is aan coronavirus, twee onder hen overleden. Koorts, buikpijn en hartproblemen: sinds begin dit jaar zijn in Europa zo’n 230 kinderen getroffen door een zeldzame ontstekingsziekte, bevestigt het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) in Stockholm. Het is nog niet bewezen dat de ziekte PMIS (pediatric multisystem inflammatory syndrome; nvdr) gelinkt kan worden aan het nieuwe coronavirus, maar het lijkt wel plausibel, aldus het ECDC. Een deel van de zieke kinderen testte positief op het coronavirus.

Ziekte PMIS

Twee kinderen zijn aan PMIS overleden: vorige week stierf een veertienjarige in Groot-Brittannië, enkele dagen geleden overleed een negenjarige jongen in Marseille. Het ECDC bevestigt nog dat het risico voor kinderen erg klein is, zowel wat Covid-19 als deze nieuwe ziekte betreft. Voor België staan er geen cijfers in het rapport.

[quads id=1]

De symptomen van de ziekte zijn vergelijkbaar met die van de ziekte van Kawasaki. Het immuunsysteem over-reageert, vermoedelijk als gevolg van een bacterie of een virus. Bij volwassenen was het al bekend dat het nieuwe coronavirus een overreactie van het immuunsysteem kan veroorzaken.

Plotse stijging in Bergamo

Artsen in een ziekenhuis in Bergamo (Noord-Italië) hebben het aantal kinderen met symptomen van de ziekte van Kawasaki opgelijst. In de periode tussen januari 2015 en midden februari van dit jaar werden er 19 van die gevallen geregistreerd. In de twee daaropvolgende maanden gaat het nog eens om tien kinderen met gelijkaardige symptomen.

[quads id=1]

Nu.nl: Dat het coronavirus verantwoordelijk is voor de kinderziekte is nog niet bewezen. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte vrijdag wel bekend dat het zich gaat buigen over een mogelijk verband tussen COVID-19 en deze zeldzame kinderziekte.

Nederland

Ook in Nederland zijn enkele kinderen op de intensive care komen te liggen met de ziekte, zei kinderimmunoloog Taco Kuijpers van het Amsterdam UMC begin deze maand in gesprek met NU.nl.

[quads id=1]

De bekende Duitse viroloog Christian Drosten waarschuwt echter dat er geen reden is tot paniek. De nieuwe ziekte blijft erg zeldzaam en is ook goed behandelbaar, luidt het

Video’s:

Ook in New York worden kinderen ziek:

En in de rest van Amerika:

[quads id=1]

Bron: HLN.be
BBC
NYT

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Bekijk onze contactpagina en stuur ons een bericht of app-bericht. Wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland