Mogelijk ook avondklok in Nederland – relschoppers zorgen voor problemen tijdens de ramadan – video’s

avondklok Nederland
Het is al weken onrustig in drie Nederlandse wijken. Autobranden, intimidaties en opstootjes, het gebeurt er bijna dagelijks. Er hangt een grimmige sfeer en er is intimidatie op straat. Bewoners zijn bang.

[quads id=1]

Het begon zo rond de start van de ramadan. Het kan nog verder uit de hand lopen. Daarom denkt het bestuur van de stad erover om  in die wijken een avondklok in te stellen. Niemand mag dan meer na een bepaalde tijd op straat. Maar een avondklok? Is dat de oplossing? Of is dat een beetje te overdreven? Bekijk het bericht voor meer informatie. En kijk naar de video’s hierover.

[quads id=1]

Problemen in Nederland

RTL Nieuws schreef het volgende: Mogelijk avondklok voor onrustige wijken Leidschendam: ‘Burgers zijn bang’. Het is al weken onrustig in drie wijken in Leidschendam. Autobranden, intimidaties en opstootjes, het gebeurt er bijna dagelijks. Het bestuur van de stad denkt erover om een avondklok in te stellen. Niemand mag dan meer na een bepaalde tijd op straat. Is dat de oplossing?

[quads id=1]

In de wijken

De onrust in de wijken Prinsenhof en De Heuvel/Amstelwijk in Leidschendam begon volgens CDA fractievoorzitter Gijs Dupont met de start van de Ramadan. “Er zijn sindsdien veel jongeren op straat. Er hangt een grimmige sfeer en er is intimidatie op straat”, vertelt hij aan EditieNL. “Ik heb dat zelf ook ondervonden toen ik met een team een rondje liep door de wijken. De politie heeft moeite om de rust terug te laten keren en burgers durven niet meer naar buiten, ze zijn bang.”

In drie weken tijd gingen er in de wijken twaalf auto’s in vlammen op. Om hier een einde aan te maken heeft de partij van Dupont voorgesteld om een avondklok in te stellen. “We willen de rust weer laten wederkeren. We willen laten zien wie de baas is in de wijk.”

Wat los je op?

Maar gaat dat helpen? Volgens criminoloog Jasper van der Kemp is het een uitzonderlijk en heel ingrijpend middel. “Een avondklok voor iedereen is wel praktisch. Want dan mag niemand zich op straat bevinden. Dat maakt het makkelijker om te handhaven omdat je makkelijk kunt zien of iemand nog op straat is. Maar de grote vraag is: wat los je precies op?”

[quads id=1]

“Met een avondklok neem je de gelegenheid weg voor de daders om onrust te stoken. Dat werkt voor nu, maar is dat structureel een oplossing?”

Het is volgens Van der Kemp geen probleemoplossende maatregel. Je moet er volgens hem vooral goed over nadenken wat je gaat doen om te zorgen dat iets écht verandert. Wat is de aanleiding voor de problemen? “Het probleem van overlast is niet opeens voorbij na de avondklok.”

Daar is het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) het mee eens. “De avondklok wordt niet vaak ingesteld. En dat is goed, want het is een heel drastische maatregel”, zegt Nicole Langeveld van het CCV.

Gebiedsverbod

[quads id=1]

Het kan volgens haar juist averechts werken als er naast de avondklok geen aanvullende hulp wordt aangeboden. “Je moet echt op zoek naar de kern van het probleem bij overlast, in plaats van alleen een avondklok instellen. Doe je dat niet, dan los je overlast niet op met een avondklok.”

Inmiddels hebben zes personen in Leidschendam een gebiedsverbod gekregen. “Maar als de rust daardoor niet terugkeert dan hebben we heftigere maatregels nodig”, zegt Dupont. “Aankomende dinsdag nemen we waarschijnlijk het besluit of de avondklok wordt ingesteld of niet.”

Video’s

Bekijk hier wat video’s erover:

Bron: RTL Nieuws

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Bekijk onze contactpagina en stuur ons een bericht of app-bericht. Wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland