Extra informatie voor gestrande Surinamers in het buitenland – deze week meerdere vluchten gepland – video

Paramaribo Amsterdam

“Wij doen er aan om onze Sranan mangs zo gauw als mogelijk terug te halen naar huis” Dat zegt het COVID-19 Crisis Managementteam. Alle repatriëringsvluchten worden op kosten van de overheid uitgevoerd door de SLM. Personen die naar Nederland waren afgereisd met de KLM of TUI mogen ook mee op de terug vluchten van de SLM maar wel tegen betaling

[quads id=1]

Let op, dit bericht bevat extra informatie voor de gestrande Surinamers in het buitenland. Vandaag mochten de 243 eerste repatrianten naar huis. Bekijk een zeer interessante video daarvan. Geef dit bericht door aan een ieder zodat ze op de hoogte zijn van de volgende repatriatievluchten en de uitvoering daarvan.

[quads id=1]

NII Suriname schreef het volgende: COVID-19 Crisis Managementteam zet alle zeilen bij in repatriëring. Het terughalen van ingezetenen naar Suriname, gaat onverkort door met in achtneming van de internationaal geldende COVID-19 veiligheidsregels. Het COVID-19 Crisis Managementteam wordt dagelijks overladen met mails, apps en telefoontjes van gestrande ingezetenen in het buitenland. “Wij doen er vanuit het COVID-19 Crisis Managementteam alles aan om onze Sranan mangs zo gauw als mogelijk terug te halen naar huis. Als het aan ons ligt, liever gisteren dan vandaag”, zegt luitenant-kolonel Danielle Veira van het Managementteam zichtbaar aangeslagen door de vele noodkreten.

[quads id=1]

Het repatriëren van gestrande Surinamers dient met de meeste zorgvuldigheid plaats te vinden, om te voorkomen dat personen die tijdens hun verblijf in het buitenland mogelijk zijn besmet met het coronavirus, in de gemeenschap terechtkomen. Het wetenschappelijk bewezen uitgangspunt dat 1 besmette persoon door contact met anderen voor zeker 25.000 besmettingen en enkele honderden doden kan zorgen, is leidend in de aanpak van het Managementteam. Cleopatra Jessurun, de directeur van Volksgezondheid, laat hier geen twijfel over bestaan. Ze wijst er nadrukkelijk op dat het gezondheidszorgsysteem van Suriname niet is toegerust om een uitbraak van het COVID-19 virus aan te kunnen. “Bij een massale uitbraak gaan er gegarandeerd honderden doden vallen.”

[quads id=1]

OPKOMENDE REPATRIATIEVLUCHTEN

Daarom worden de repatriatievluchten voor Surinamers in het buitenland met de meeste zorgvuldigheid voorbereid en uitgevoerd. Hetzelfde geldt voor de opvang in Suriname, waarbij de overheid gedurende twee weken de algehele zorg van de terug gekeerde passagiers om zich neemt (overheidsquarantaine). Vandaag mochten 243 personen die met de eerste repatriatievlucht uit Nederland zijn gekomen na een exit screening door de artsen naar huis. Het managementteam heeft veel dankzeggingen en complimenten ontvangen over goed verzorgde ontvangst en de opvang in Suriname.

[quads id=1]

Het NCCR start meteen met de voorbereidingen (grondige schoonmaak van de verblijfplaatsen, enzovoorts) om de volgende groep repatrianten op te vangen. Op 7 mei 2020 vindt de eerstvolgende repatriëringvlucht plaats met bestemming Belém. De volgende dag, 8 mei wordt de tweede repatriëringvlucht voor gestrande ingezetenen in Nederland uitgevoerd. Alle repatriëringvluchten worden op kosten van de overheid uitgevoerd door de SLM. Personen die naar Nederland waren afgereisd met de KLM of TUI mogen ook mee op de terugvluchten van de SLM en wel tegen betaling van 900 euro (one way ticket). Het ticket is inclusief 1 ruimbagage en 1 handbagage (TUI hanteert een tarief van 900 euro, zonder ruimbagage).

[quads id=1]

Indien er nog personen zijn in Nederland die op 14 en 15 maart 2020 zouden moeten terugkeren naar Suriname, kunnen zij zich alsnog registreren op de COVID website (www.covid-19.sr) en contact opnemen met het Consulaat van Suriname en/of de SLM.

COMPLEXE CRISISSITUATIE

Het COVID-19 Crisis Managementteam is dagelijks bijeen om na te gaan op welke manier alle problemen (medisch, financieel, economisch, sociaal-maatschappelijk en meer) die zijn ontstaan als gevolg van de COVID-19 crisis, kunnen worden opgelost. Er moeten veel offers worden gebracht in het belang van de volksgezondheid, zowel door het volk als door de overheid. Het team doet er alles aan om ingezetenen die zijn gestrand in alle delen van de wereld, gefaseerd en veilig terug te halen naar huis. Omdat alle landen hun grenzen hebben gesloten en vliegverkeer niet is toegestaan, moeten landen die hun burgers willen terughalen daar zelf voor zorgen middels chartervluchten. De chartervluchten voor het vervoeren van Surinaamse ingezetenen worden uitgevoerd door de SLM, in opdracht van de regering en onder toezicht en begeleiding van het COVID-19 Managementteam.-.

Video

243 repatrianten zijn uit quarantaine:

[quads id=1]

Bron: NII Suriname

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Bekijk onze contactpagina en stuur ons een bericht of app-bericht. Wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland