Opgelet!! Banken in Suriname schaffen cheques af!

bank Suriname
Wie gebruikt er eigenlijk nog cheques? Best nog wel wat mensen in Suriname! Maar straks kan dat helemaal niet meer. De cheques worden namelijk helemaal afgeschaft!

[quads id=1]

Bekijk het bericht voor meer informatie. p.s. heb je nog cheques die je moet verzilveren? Doe dat dan snel! Geef het door aan belanghebbenden. Gebruik jij nog cheques als betaalmiddel?

[quads id=1]

Banken Suriname

De Ware Tijd Suriname schreef het volgende: Banken schaffen cheques af
Cheques zullen verdwijnen uit het dagelijks beeld in Suriname. Met ingang van 1 augustus zal het in Suriname niet meer mogelijk zijn om financiële transacties met een cheque af te wikkelen. Dat hebben de handelsbanken besloten. In een persbericht meldt de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) zaterdagavond dat het besluit om cheques uit te faseren is genomen omdat de banken sinds enkele jaren het pad hebben ingezet om het betalingsverkeer in Suriname transparanter te maken.

[quads id=1]

Betaalmiddel

Cheques als betaalmiddel zullen gefaseerd worden afgeschaft. Vanaf 1 juni worden de interbancaire cheques afgeschaft, wat inhoudt dat cheques alleen nog aangeboden kunnen worden bij de uitgevende bank voor verwerking. Twee maanden later zullen bij geen enkele bank in Suriname nog cheques worden geaccepteerd voor verwerking.

Banken

De banken zullen ook geen cheques meer uitgeven. “Het betalingsverkeer in Suriname wordt gedomineerd door chartale betalingen, waaronder betalingen met contant geld en cheques. Beiden manieren van betalen, brengen money laundering en frauderisico’s met zich mee. Het kost de banken enorm veel geld om deze risico’s te beheersen, zodat deze niet leiden tot verliezen. Banken hebben daarom besloten cheques uit te faseren”, aldus de SBV.

[quads id=1]

Valuta

Samen met de Centrale Bank van Suriname heeft de SBV in 2015 het Suriname National Payment System (Sneps) geïntroduceerd, voor de girale verwerking van betalingen in de meest gebruikte valutasoorten in het land: de Surinaamse dollar en, sinds 2019, ook de Amerikaanse dollar. De afhandeling en verwerking van betalingen in Surinaamse en Amerikaanse dollars kunnen binnen 24 uur op werkdagen worden uitgevoerd.

[quads id=1]

Online

Banken hebben massaal geïnvesteerd in digitale betaaloplossingen, zoals online en mobile banking en wallets. Deze gratis digitale betaaloplossingen zijn efficiënter en veiliger dan het gebruik van contanten en cheques, stelt de SBV. Om bewustwording te creëren over het gefaseerd afschaffen van de cheque, start de bankiersvereniging maandag met een informatiecampagne die te volgen is via verschillende communicatiekanalen.

Bron: DWT Suriname

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Bekijk onze contactpagina en stuur ons een bericht of app-bericht. Wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland