98 nieuwe doden erbij in Nederland – Ook in Nederland gevallen van mogelijk nieuwe kinderziekte – video’s

kinderen Nederland ziek
De nieuwe cijfers zijn zojuist bekend gemaakt door het RIVM Nederland. Er zijn iets meer mensen overleden dan gisteren. Maar gelukkig wel minder dan vorige week. Iets anders: Vanuit Engeland komen er alarmerende berichten binnen omtrent een nieuwe zeldzame kinderziekte:

[quads id=1]

In verschillende westerse landen zijn kinderen ziek geworden. Een paar zijn zelfs overleden. Het begint met onder andere heftige griepklachten en ontstekingen rond het hart. Is er een link met het coronavirus? Bekijk het bericht en de video’s voor meer informatie daarover. Marley (foto) was ook ernstig ziek. Haar ouders vertellen haar verhaal.

[quads id=1]

98 nieuwe doden

NOS schreef het volgende: RIVM: 85 nieuwe opnames, 98 nieuwe doden
De afgelopen 24 uur zijn 85 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Dat meldt het RIVM. Dat is er één meer dan gisteren: toen waren het er 84. Het totaal aantal coronapatiënten dat in het ziekenhuis is opgenomen of opgenomen is geweest is 10.854.

Vertraging

Het dodental als gevolg van het coronavirus is gestegen met 98. Dat zijn er 14 meer dan gisteren, toen er 84 doden gemeld werden. De patiënten zijn niet allemaal in het afgelopen etmaal overleden, er zit een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat het overlijden wordt gerapporteerd. Ook in de opnamecijfers zit die vertraging.

[quads id=1]

Tot nu toe zijn er 39.791 bevestigde COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Nieuwe kinderziekte

De Gelderlander Nederland schreef het volgende: Ook in Nederland gevallen van mogelijk nieuwe kinderziekte. In verschillende westerse landen steekt mogelijk een nieuwe kinderziekte de kop op, juist nu we kampen met het coronavirus.

Ziekenhuis

Kinderen belanden in het ziekenhuis met onder andere heftige griepklachten en ontstekingen rond het hart. In het Verenigd Koninkrijk zijn er zelfs patiënten aan bezweken. Ook in Nederland zijn er twee kinderen op de intensive care beland. Gaat het om een nieuwe ziekte of zijn de kinderen toch besmet met het coronavirus?

[quads id=1]

De ziekte, die vooral kinderen lijkt te treffen, kwam in beeld nadat artsen in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Spanje, Zwitserland en de Verenigde Staten het aantal kinderen dat in ziekenhuizen werd opgenomen, zagen toenemen. De kinderen hadden veelal last van hevige buik-, maag- en darmklachten en een stevige koorts. Sommigen hadden long- en hartproblemen en werden opgenomen op de intensive care. In het Verenigd Koninkrijk zijn enkele kinderen eraan bezweken, in de andere landen zijn geen sterfgevallen bekend.

100 kinderen

In totaal zijn er meer dan honderd gevallen gemeld, waarvan zo’n vijftien in Frankrijk, meldde de Franse minister Olivier Veran van Volksgezondheid eerder deze week. De Nederlandse patiënten zijn door kinderimmunoloog Taco Kuijpers van het Amsterdam Medisch Centrum bevestigd aan Nu.nl. Zijn AMC-collega Job van Woensel, ook hoogleraar pediatrische intensive care, zei eerder al tegen Medisch Contact dat het om twee tieners gaat.

Coronavirus

Het is schrikken voor ouders en kinderen, ook omdat er tot nu toe van uit werd gegaan dat kinderen geen risicogroep waren wat betreft het coronavirus. De vraag is of sprake is van een bestaande ziekte, een nieuwe ziekte en of er een link is met Covid-19.

[quads id=1]

Diverse deskundigen wijzen naar corona, een deel van de kinderen werd namelijk positief getest op het virus. Die theorie wordt echter ontkracht doordat een andere groep kinderen juist negatief testte op het virus. Het is mogelijk dat bij hen de coronatests faalden of dat zij het virus eerder wel gehad hebben en er sprake was van een heftige afweerreactie.

Symptomen

Het ziektebeeld van de getroffen kinderen is divers: ze vertonen symptomen van het toxischeshocksyndroom (een bacteriële infectie) en de ziekte van Kawasaki (ontstekingen in wanden van bloedvaten). Concreet hebben ze last van koorts, ademhalingsproblemen, hevige buikpijn, uitslag en diarree. De Britse gezondheidsdienst NHS waarschuwde deze week: ,,Kinderen die met zulke klachten de dokter contacteren, moeten zo snel mogelijk behandeld worden.’’

Geen medisch bewijs

[quads id=1]

Volgens Taco Kuijpers van het AMC ‘is er nu nog geen medisch bewijs dat de link met het coronavirus kan onderbouwen’. Zijn collega Van Woensel zegt ook tegen Medisch Contact dat de twee in Nederland opgenomen tieners meerdere keren negatief testten op het virus. Over een mogelijk verband met het virus zegt hij: ,,Als dat zo is, en het is echt veel te vroeg om daarvan te kunnen spreken, zou het waarschijnlijk niet zozeer door het virus zelf komen, maar om overreactie van het afweersysteem gaan.’

Vanzelf over

Kuijpers zegt tegen Nu.nl dat de ziekte van Kawasaki bij de grootste groep patiënten vanzelf overgaat. De kinderen krijgen dan alleen koorts. De gevallen die in de ziekenhuizen belanden, zijn de ernstige gevallen. Kinderen kunnen dan last krijgen van long- en hartproblemen. ,,Maar ook die problemen zijn met standaardmedicijnen te bestrijden, waarna een kind snel herstelt”, aldus Kuijpers die zegt dat in Nederland nog geen sprake is geweest van de hele ernstige gevallen.

Ook wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de kinderziekte op het netvlies. De organisatie heeft kinderartsen gevraagd extra alert te zijn.

Bekijk de video’s erover:

[quads id=1]

Hieronder eerst het verhaal van Marley. Zij was ook ziek:

[quads id=1]

Bekijk dit artikel in het Engels voor meer informatie.
Bron: NOS en De Gelderlander

U kunt op onze Facebook pagina reageren op dit artikel. Uw mening, advies en/of power stellen wij zeer op prijs. U mag dit bericht delen met uw vrienden en familie! Wilt u een verhaal of familiebericht plaatsen? Bekijk onze contactpagina en stuur ons een bericht of app-bericht. Wij publiceren het gratis. FamilieNieuws is er voor en door mensen uit Paramaribo, Suriname en Nederland